Tendens: Stigende fokus på støjende publikumsadfærd til koncerter

29. maj 2019
Tendens: Stigende fokus på støjende publikumsadfærd til koncerter

Flere og flere koncertarrangører oplever problemer med støj og manglende koncentration blandt publikum. Det har fået flere aktører i musiklivet til at tage initiativ til indsatser, der skal tage hånd om problemet.

Det er let at blive distraheret under en koncert, når sidemanden fortæller en god historie, en besked tikker ind på telefonen eller når man gerne vil forevige koncerten på Instagram. Men snak og aktiviteter med telefonen blandt publikum under koncerter giver manglende koncentration og er kilde til stor gene for både publikum og musikere. Det har fået flere koncertarrangører til at tage problemet op til debat. Både internationalt og herhjemme viser der sig en tendens til, at koncertarrangører og andre aktører i musiklivet, har fokus på snak og forstyrrelser blandt publikum.

Støj til debat

P6 BEAT har siden 2018 med hjælp fra medlemmer af Dansk Live kørt kampagnen, vær.her.nu. der opfordrer publikum til at holde telefonen i lommen, lytte og være tilstede, når musikken spiller.

Redaktør på DR Musik, Christian Lundov siger om kampagnen:

”Det vigtigste med vær.her. nu kampagnen er at publikum, musikere og branchefolk diskuterer og debatterer vores koncertkultur. Vi ønsker med kampagnen at folk tager navnet meget bogstaveligt nemlig vær.her.nu. Og vi har sat gang i kampagnen, fordi publikum, spillesteder og musikere har fortalt om en stigning i snak, uro og støj ved koncerter”.

“Det handler ikke om at opstille spilleregler, men have respekt for musikken, musikerne og andre publikummer. Eller kort sagt vær.her.nu.”

– Christian Lundov, Redaktør, DR Musik

Gennem interviews på blandt andet P6 BEAT med spillesteder, musikere, publikum og eksperter samt indslag på de sociale medier, har DR arbejdet for at skabe debat om emnet. Dog med et meget vigtigt forbehold, forklarer Christian Lundov:

”Vi kommer ikke med en løftet pegefinger, udpeger syndere eller uddeler ”ti så stille vingummier”. Det er ikke vores opgave som radiokanal. For vi mener, at publikum er voksne nok til selv at tage stilling uden at få en løftet pegefinger foran ansigtet eller mast et bolsje ind i øret. Det handler ikke om at opstille spilleregler, men have respekt for musikken, musikerne og andre publikummer. Eller kort sagt vær.her.nu.”

vær.her.nu. på P6 BEAT

Ingen løftede pegefingre

Northside Festival har også for nyligt meldt sig ind i kampen og annonceret tiltaget, Just Listen, der er et samarbejde med Hi-Fi Klubben. Kampagnen opfordrer blandt andet ved hjælp af ”hold kæft-bolsjer” og kommunikation på de sociale medier og under koncerter på scener og storskærme, publikum til at snakke mindre og lytte til musikken.

Om kampagnen siger talsmand for NorthSide, John Fogde:

”Det er et generelt problem på tværs af alle festivaler og spillesteder, at publikum ikke giver koncertoplevelsen samme opmærksomhed, som man for eksempel gør i teatret eller biografen. Det kan give en forstyrrende uro, og det vil vi med denne kampagne sammen med Hi-Fi Klubben gerne sætte fokus på”, siger han.

”Det er et generelt problem på tværs af alle festivaler og spillesteder, at publikum ikke giver koncertoplevelsen samme opmærksomhed, som man for eksempel gør i teatret eller biografen”.

– John Fogde, talsmand, Northside Festival

Han understreger dog, ligesom hos P6 BEAT, at kampagnen er ikke ment som en løftet pegefinger. I stedet går Northside Festival og Hi-Fi Klubben humoristisk til værks:

”Vi vil gerne lave lidt sjov nudging med et såkaldt ”hold-kæft bolsje” og en positiv dialog om noget, vi alle kan blive enige om. At koncerter og festivaler er steder, hvor man skal give sig hen til oplevelsen og bidrage til en positiv stemning, så alle kan få nogle fantastiske musikalske oplevelser”, siger John Fogde.

Northside og Hi-Fi Klubben uddeler holdkæft-bolsjer til publikum.

Lokale og internationale tiltag

Andre af landets koncertarrangører har også taget sagen i egen hånd, som for eksempel Posten i Odense, der har startet deres egen kampagne, Mindre Snak – Mere Musik. Udover at starte debatten på spillestedet, har Posten også involveret publikum og lanceret merchandise til indsatsen.

”Vores kampagne angående snak under koncerter skal på ingen måde ses som en hetz mod publikum, der gerne vil have en sjov og underholdende aften. Det vil altid være fedt at synge med på de sange man kender, danse til musikken og klappe/huje højlydt”, forklarer han.

“Når man kommer som gæst og har glædet sig til at høre koncerten, er det ikke fedt at et par andre gæster højlydt debatterer politik, børnepasning, arbejdsforhold og andre private ting”.

– Morten Østlund, Spillestedsleder, Posten

”Desværre kan vi også konstatere, at der ved nogle koncerter er alt for meget ”smalltalk” blandt nogle gæster. Når man kommer som gæst og har glædet sig til at høre koncerten, er det ikke fedt at et par andre gæster højlydt debatterer politik, børnepasning, arbejdsforhold og andre private ting”, forklarer Morten Østlund.

Han understreger også, at problemet ikke kun findes lokalt hos dem, men er noget en bred vifte af koncertarrangører oplever både herhjemme og i udlandet. Det viser blandt andet tiltaget fra den skotske festival, Fly Festival, der for nyligt gik mere drastisk til værks og helt forbød al mobiltelefoni på en af deres scener i et forsøg på at dæmme op for støj blandt publikum.

Kampagne hos Posten

Indsatserne og tilgangsmåderne er vidt forskellige på tværs af de forskellige indsatser, men budskabet og ønsket om større tilstedeværelse hos publikum er gennemgående. Det bliver spændende at følge udviklingen blandt publikum og koncertarrangører fremover, når tiltag som disse bliver rullet ud i det danske koncertlandskab.