Store publikumsarrangementer kan blive en realitet med godkendt projekt

18. december 2020
Store publikumsarrangementer kan blive en realitet med godkendt projekt

Genåbningen af kultur- og idrætslivet i 2021 har fået et rygstød. Dansk Lives og Divisionsforeningens fælles videnskabelige projekt er i denne uge blevet godkendt af De Videnskabsetiske Komitéer. Dansk Live ser det som en afgørende og positiv nyhed, der betyder, at vi kan fortsætte arbejdet med at sikre de store oplevelser til næste år.

Det store videnskabelige projekt vil coronateste 30.000 deltager til fodboldkampe i 2021. Projektet skal sikre et videnskabeligt grundlag for, at danskere sikkert og forsvarligt kan samles om de store oplevelser i en tid, hvor vi skal leve med corona.

Med en godkendelse af projektet af De Videnskabsetiske Komitéer i Region Midtjylland, er der håb for at spillesteder og festivaler kan samle flere end 500 publikummer i 2021. Derfor er det hos Dansk Live en afgørende udmelding:

”Vi har længe arbejdet stenhårdt for at skabe en solid basis for gennemførslen af de danske festivaler og koncerter i 2021. Vi er helt og holdent overbeviste om, vi sammen med Divisionsforeningen har fundet en gangbar model. Derfor er vi meget glade for at have fået videnskabelig opbakning, så vi kan fortsætte vores planer og gennemføre projektet. Det skal meget gerne føre til en tiltrængt festivalsommer og mange gode koncertoplevelser i hele landet i 2021,” udtaler Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live.

Projektet gennemføres i tre trin, hvoraf det første er beskrevet og godkendt. Første trin er et forsøg, der undersøger den smittereducerende effekt ved screening af tilskuere med hurtigtest før en række 3F Superligakampe. Løsningsmodellen skal gøre det muligt at reducere afstandskravet, så publikum kan stå tættere med minimal risiko for smitte. Publikum testes både med antigentest (hurtigtest) og PCR-test (laboratorietest). Der følges op med en PCR-test seks dage efter kampdagen for at måle den smittereducerende effekt af antigentest og den minimerede afstand, samt sikre, at forsøget ikke bidrager til øget smittespredning i samfundet. Dette første trin er ‘fodboldmodellen’.

De to yderligere trin er en ‘koncert- og konferencemodel’ og en ‘festivalmodel’. Trin 2, koncert- og konferencemodellen, er et indendørs setup identisk med fodboldmodellen og uden afstandskrav. Trin 3 og sidste model, festivalmodellen, og skal simulere situationer med deltagere, der er i bevægelse blandt hinanden. Trin 2 og 3 afventer resultaterne fra trin 1.

Dansk Erhverv ser store perspektiver for studiet:

”Viser vores undersøgelse den tiltænkte effekt, vil det gavne på tværs af mange kultur- og oplevelseserhverv, herunder større sports- og idrætsbegivenheder, koncert-, teater- og festivalaktiviteter samt konferencer og seminarer. Samtidig vil det være med til at udbrede testningen i Danmark til personer, som måske ellers ikke ville være blevet testet – særligt personer uden symptomer,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Hvis man enkelt kan kan samle alle test med en vaccineresultater, giver det gode muligheder for en vidtrækkende genåbning med et digitalt COVID-19-pas. Et pas, der viser en gyldigt negativt svar, en antistoftest eller et bevis på, man er vaccineret, gør det muligt for en person at deltage i store arrangementer med minimeret risiko for at smitte andre.
Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, øjner gode chancer for en genåbning:

”Muligheden for integration af alle test og vaccineresultater vil være en fantastisk løsning for oplevelsesøkonomien og for os, der samler mange mennesker til begivenheder. Dertil kan en hurtigtest være et supplement til laboratorietesten, som kan være med til at sænke smittetrykket i hele samfundet,” udtaler Claus Thomsen.

Professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, som er bidrager til projektet, er også positiv på kultur- og idrætslivets vegne:

”Hurtigtesten kan hjælpe med at undgå smittespredning, hvilket vi nu vil undersøge. Personer med symptomer skal slet ikke komme til arrangementer, og de personer uden symptomer, der smitter mest, er også dem, der udskiller mest virus. Og testen har nemmere ved at finde dem, der udskiller meget virus, end dem, der udskiller lidt virus,” udtaler Lars Østergaard, og fortsætter:

”Hvis arrangementerne, vi er ved at sætte op på en række stadioner, viser sig at være forsvarlige, så har man et grundlag at arbejde ud fra. For så har vi erfaringen fra fodboldkampene samtidig med, vi til den tid har studeret effekten af vaccinerne og ved om smitten kan gives videre, selvom man har fået en vaccination,” slutter Lars Østergaard.