Ny undersøgelse: Minimal risiko for smitte ved kultur- og idrætsbegivenheder
9. februar 2022
Risikoen for at blive smittet med corona ved kultur- og idrætsarrangementer er minimal. Det viser ny undersøgelse, som i dag bliver offentliggjort. Dansk Live er initiativtager til undersøgelsen, der er gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, Roskilde Universitet, RF Experience og Divisionsforeningen. Undersøgelsen er godt nyt for kultur- og idrætslivet, mener Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.
Sandsynligheden for smitte ved kultur- og idrætsbegivenheder er minimal, og mange mennesker samlet er ikke ensbetydende med høj risiko for smittespredning. Det er nogle af konklusionerne i undersøgelsen SAFE 2.0, som Dansk Live har taget initiativ til, og som udløber af arbejdet i Genstartsteamet for Kultur- og Idræt. Undersøgelsen er gennemført i perioden april til oktober 2021 i samarbejde med Københavns Universitet, Roskilde Universitet, RF Experience og Divisionsforeningen. Undersøgelsen kortlægger blandt andet sandsynligheden for COVID-19-smitte ved arrangementer i en branche, der har været hårdt ramt af restriktioner og nedlukninger. Ligeledes undersøger forskere gæsters tryghed ved deltagelse i kulturbegivenheder med både interviews og spørgeskemaundersøgelse.
“Vi noterer os naturligvis de positive resultater. Resultaterne af undersøgelsen nuancerer noget af den viden, der har ligget til grund for de restriktioner og begrænsninger branchen har oplevet under corona.”
– Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live
Undersøgelsen er godt nyt for kultur- og idrætslivet, mener Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live:
“Vi noterer os naturligvis de positive resultater. Resultaterne af undersøgelsen nuancerer noget af den viden, der har ligget til grund for de restriktioner og begrænsninger branchen har oplevet under corona. Og det bør naturligvis tages med, når vi i den kommende tid skal tale om de grundlæggende principper for, hvordan vi håndterer eventuelt kommende pandemier”, siger han.
Meget få smittetilfælde registreret
Store begivenheder og i særdeleshed koncerter er ofte i offentligheden blevet beskrevet som ”supersprederbegivenheder”. Ved de undersøgte kultur- og idrætsbegivenheder blev der dog ikke observeret store smitteudbrud. Undersøgelsen viser, at deltagerne til begivenhederne ganske rigtigt har et potentielt højt antal nære kontakter, men at der kun har været minimal smittespredning trods få eller ingen restriktioner i perioden.
“Det ærgrer os naturligvis, at vi formentlig kunne have gennemført festivaler og andre store begivenheder i 2021, uden at det havde skabt store smitteudbrud”.
– Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live
I rapporten der samler op på undersøgelsen diskuteres brugen af betegnelsen ”supersprederbegivenheder”. Konklusionen er, at denne betegnelse bør bruges med forsigtighed for ikke at skabe unødig utryghed blandt gæster til kultur- og idrætsbegivenheder.
Om disse forhold siger Esben Marcher: “Det ærgrer os naturligvis, at vi formentlig kunne have gennemført festivaler og andre store begivenheder i 2021, uden at det havde skabt store smitteudbrud. Det forhold går vi naturligvis også ud fra at sundhedsmyndigheder og beslutningstagere indprenter sig for fremtiden.”
Stor tillid blandt gæster
Undersøgelsen viser, at der blandt gæster ved kulturbegivenheder er høj vaccinetilslutning. Blandt de adspurgte gæster ved kulturbegivenheder var 90% vaccinerede, hvilket er en smule højere end den generelle vaccinationstilslutning herhjemme. Ligeledes viser undersøgelsen, at gæster ved kulturbegivenheder føler sig meget trygge og veltilpas ved de begivenheder, de deltager i. Gæsterne har stor tillid til arrangørerne, og til at andre gæster følger eventuelle regler og restriktioner. Særligt kravet om fremvisning af coronapas ved adgang til kulturbegivenheder forbindes med højt niveau af tryghed blandt de adspurgte gæster. Samtidig viser undersøgelsen, at fællesskabsfølelsen ligger højere ved begivenheder med flere gæster og mere trængsel.
Om SAFE 2.0
SAFE 2.0 er foretaget i april-oktober 2021 i en periode med og uden restriktioner.
Evaluering af kultur:
Foretaget fra juni til oktober 2021. Indebærer koncerter, shows, festivaler, teaterforestillinger og andre events.
Inkluderer data fra spørgeskemaundersøgelse blandt gæster, interview, observationer samt undersøgelse af nære kontakter.
● Observationsstudie gennemført ved 10 begivenheder
● Gennemført over 100 interview med gæster
● Gennemført spørgeskemaundersøgelser med 5003 besvarelser ved 85 begivenheder
Evaluering af idræt:
Foretaget fra april til maj 2021. Indebærer fodboldkampe ved Superliga-ordningen.
Inkluderer data fra vejledning til afvikling, samarbejde med myndigheder og dokumentering og evaluering af fodboldkampe.
● Smitteopsporing foretaget ved 147 fodboldkampe
Bag undersøgelsen:
Dansk Live er initiativtager til undersøgelsen, der er gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, Roskilde Universitet, RF Experience og Divisionsforeningen.