Nordjyske spillesteder kompenseres ikke for aflyste koncerter

26. november 2020
Nordjyske spillesteder kompenseres ikke for aflyste koncerter

Foto: Kim Matthai Leland

Nordjylland er genåbnet, men spillestederne bliver ikke kompenseret for udgifter til aflyste koncerter. Spillesteder har aflyst koncerter frem til den 3. december, hvor de lokale restriktioner oprindeligt skulle ophøre.

Genåbningen af kulturlivet i Nordjylland den 20. november er ligesom indførelsen af de lokale restriktioner sket ganske pludseligt. Det efterlader spillesteder og andre kulturaktører i en uheldig situation. Meldingen den 5. november var, at nedlukningen ville strække sig frem til den 3. december, og derfor blev alle arrangementer i den periode aflyst. Med genåbningen stopper kompensationsordningerne, og det efterlader koncertarrangørerne uden mulighed for at få hjælp til at dække variable omkostninger som eksempelvis koncerthonorarer. Spillestedsleder på Spillestedet Thy, Kennet Bøgehøj, fortæller om problematikken:

“Via den særlige ordning for kulturlivet i Nordjylland kan vi kun søge kompensation for faste omkostninger. Derfor kan vi ikke søge dækning for alt, som er aktivitetsbaseret. Vi har eksempelvis været nødt til at lave aftaler om betaling af honorarer i de tilfælde, hvor koncerterne ikke kunne flyttes. Det efterlader naturligvis et hul budgettet, som vi ikke bliver kompenseret for,” siger Kennet Bøgehøj.

Dansk Live konstaterer, at situationen er uheldig for de nordjyske spillesteder, og man vi problematisere sagen overfor Kulturministeriet:

“Alle er nok enige i, at vi som samfund skal gøre hvad vi kan for at undgå smittespredning. Og at nordjylland kunne genåbnes før forventet er i bund og grund kun glædeligt. Desværre løser de lokale hjælpepakker ikke problemerne, koncertarrangørerne efterlades med. Vi retter naturligvis henvendelse til Kulturministeriet for at anbefale mere optimale ordninger for spillesteder i Nordjylland,” siger Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live.

Udover omkostninger til artisthonorarer skaber de aflyste koncerter også følgeomkostninger i form af blandt andet manglende kompensation til honorarer til lyd- og lysteknikere samt administrationsudgifter. I følge Esben Marcher er det afgørende, at lokale hjælpepakker tilpasses så de rummer kulturlivet:

“Vi frygter naturligvis, at det ikke er sidste gang, vi oplever lokale eller regionale nedlukninger. For spillesteder og andre arrangører er det afgørende ikke at blive fanget i situationer, hvor man ikke har adgang til den rette hjælp”.