Interview: Samsø Festival 30 år – Da livemusikken kom til Samsø

17. juli 2019
Interview: Samsø Festival 30 år – Da livemusikken kom til Samsø

Kirsten Vadmand, Musikansvarlig hos Samsø Festival

Tillykke med de 30 år! Hvordan startede Samsø Festival?

Det var en initiativgruppe, som mente, at der måtte være basis for, at man lavede en festival herovre på Samsø. De indkaldte til et møde på Samsø, hvor samtlige foreninger på øen blev inviteret, hvor de forelagde idéen, og der kunne man overveje, om man kunne tænke sig at overtage projektet. På det tidspunkt var man begyndt at høre livemusik her på Samsø nede på Ballen Hotel, som blev drevet af to fra Skanderborg, hvoraf den ene arbejdede med Skanderborg Festivalen. Jeg arbejdede på hotellets café. Der var vi så to eller tre, der vidste, hvad en festival var, og vi kom med i bestyrelsen. I de første år holdt jeg mig lidt i baggrunden, men jeg stod for musikken sammen med ham, der havde Ballen hotel. Det var nogle rigtig store navne, der spillede dernede, og det var jo ham, der havde kontakterne. Derfor kunne vi bare få et telefonnummer og så ringe til musikerne. Der havde aldrig været livemusik på Samsø før, og han havde tilført øen et nyt liv.

Samsø Festival er drevet 100% af frivillige. Hvad driver jer, der arbejder for festivalen?

Dem som har været med i mange år, kan først og fremmest godt lide at arrangere en fest. Dernæst synes jeg det er en virkelig god ting for Samsø. Det er det jeg arbejder for og har gjort altid. Det er både for os selv, de erhvervsdrivende og for øen. Og færgerne og sommerhusene og så videre og så videre. Der er ikke sommerhuse at få herovre mere i den uge, hvor festivalen foregår. Det er jo ligesom Folkemødet på Bornholm. Sådan er det bare blevet efterhånden herovre. Sidst, men ikke mindst, gælder det, at pengene vi laver i overskud, deler vi ud til øens foreninger, der nyder stor gavn af pengene.

Det går godt for jer, og I har for eksempel meldt udsolgt i år. Hvad er det største, der er sket for jer som festival gennem årene?

Det er sjovt, for jeg synes jo faktisk at hver festivaler er den bedste, men det er vel også fordi vi bliver bedre og bedre til at organisere os. Det er klart, at hvis man har penge, så kan man jo også købe nogle hjælpemidler.

Samsø Festival

Det virker som om I når en bred målgruppe af både unge og ældre, og at der også er mange børnefamilier, der sammen tager på Samsø Festival. Hvorfor tror du det er?

Det ligger jo lidt i hyggen, først og fremmest. Vi har mange, der vender tilbage år efter år, festival ligger et fantastisk sted, og så prøver vi selvfølgelig at gøre områderne hyggelige. Vi har undersøgt, hvad er det folk kan lide, og de prioriterer virkelig hygge. Og når der er hygge, så hører der jo også børn til. Mange forældre kan også roligt sende deres teenagere afsted, for festivalen er ganske ufarlig. Altså, der kan jo altid ske noget på alle mulige festivaler, men som sådan er den ganske ufarlig for dem under 18 år, der kommer fra efterskolerne og sådan noget. Det er også den generation vi skal prøve at have i gang med festivallivet, så jeg tænker også på dem, når jeg laver musikprogrammet. Jeg tænker på alle aldersgrupper, men også på dem, der er pengestærke. Det er jo dem, vi gerne vil have først og fremmest, hvis man kan sige det sådan, for det er altså dem, der køber i barerne, og de går for eksempel ofte efter den mere folkelige musik.

Hvad har været den største udfordring for jer?

Det er jo at alt materiel, fødevarer og drikkevarer med videre, der skal transporteres herover og væk igen. Det gælder også for gæsterne. Det er hele tiden den vi er oppe imod. Gæsterne er blevet rigtig gode til at forudreservere, og vores færger er også blevet dygtige til at få dem hjem fra øen igen. Søndag aften står der ingen på havnene og venter på at komme fra øen, så det er ret fantastisk, at de kan transportere så mange over i løbet af en dag. Der har vi et godt samarbejde med rederierne. Eksempelvis sponsorerer Samsø Rederi en afgang fra Jylland mandag aften til alle Godiks toiletvogne og badevogne. Der får vi også hjælp af en flok traktortrækdrenge fra lokalområdet, der tager afsted i deres traktorer og hjælper Godik med at få vognene herover. Det er jo fedt, at man har sådan nogle ting. Det havde vi ikke i starten. Der kan jeg godt sige, at det var lidt op ad bakke med at få alt over, men sådan noget er begyndt at køre meget nemmere nu. Vi har mange foreninger efterhånden, der er med, der hjælper til herovre. Og vi har jo også annonceret efter dem. Vi har mere end 300 medhjælpere herovre fra Samsø, og vi er 1500. Resten kommer udenbys fra. Jeg sidder også med overnatning til musikere, for de skal jo sove her. I hvert fald hvis de er på fra kl. 17.00, så kan de ikke komme fra øen.

Hvad er det vigtigste for jer, for at kunne drive Samsø Festival de næste mange år?

Det er at holde det på det stadie det er nu. Jeg kan da godt sommetider have mine bekymringer, for nu er det jo musik, jeg har med at gøre, og jeg synes godt nok efterhånden det bliver dyrere og dyrere at købe de bands. Altså i hvert fald de store, og det er simpelthen dem publikum ønsker. Dertil er det jo nogle kæmpe produktioner, der kommer nu, så der kræves virkelig meget på blandt andet den store scene. Det skal udvides og udvides, og det kan vi ikke. Det er vores fineste opgave, at holde festivalen på det niveau, som den er på nu. Vi kan ikke være flere dernede på pladsen, og det hele skal hænge sammen for færgerne, og ikke mindst så vi undgår overbelastning af øen.