Interview: Kulturen trækker folk til Frederikshavn

14. maj 2019
Interview: Kulturen trækker folk til Frederikshavn

Jens Ole Hvid Amstrup

Folketingsvalget er over os, og det er vigtigt at minde de lokale folketingskandidater om det vigtige arbejde, koncertarrangører landet over gør for deres lokalsamfund. Læs mere om spillestederne og deres arbejde i første del af denne medlemsserie, hvor vi her taler med spillestedsleder på Det Musiske Hus, Jens Ole Hvid Amstrup om vækstlagsprojektet, Lydkanten, udfordringer for Frederikshavn, og hvorfor Det Musiske Hus, Arena Nord og Maskinhallen har succes med at trække folk til Frederikshavn.

Hvor mange er tilknyttet Det Musiske Hus af ansatte og frivillige?

Vi er et hus, som er en del af en større organisation, der hedder Arena Nord, hvor vi er 25 medarbejdere. Omkring Det Musiske Hus er der seks fuldtidsstillinger. Vi er ikke et sted, der traditionelt har frivillige. Vi har timelønnede inde på vores team. Katrine Arp [der blandt andet arbejder med Lydkanten.red] var faktisk en af dem, der, helt fra jeg startede, begyndte som frivillig, så det var en del af intentionen på det tidspunkt, men traditionelt, nej, ikke et sted med mange frivillige.

I arbejder meget med vækstlaget i og omkring Frederikshavn som for eksempel på projektet, Lydkanten. Hvordan blev Lydkanten til?

Projekter, hvor vi er ude og fange unge musikere og sangskrivere, er meget vigtige for os, og det var en beslutning jeg tog, inden jeg startede på stedet. Det var en vej at gå for et regionalt spillested i et område som vores, hvor demografien er som den er, og hvor det der med musik og rock’n’roll ikke er en stor del af det de unge foretager sig, i forhold til for eksempel håndbold og fodbold. Idéen til Lydkanten kom faktisk inden jeg startede på spillestedet for fem år siden. På det tidspunkt sad jeg i en lokal pulje, der hedder Kulturalliancen mellem Hjørring og Frederikshavn kommune, hvor vi tog ansøgninger ind til musikprojekter fra bands og organisationer. På et tidspunkt begyndte der at blive lidt lavvande i de ansøgninger, der kom ind, så vi spurgte politikerne i Frederikshavn og Hjørring Kommune, om vi måtte have lov til selv at gå ud og kigge på, hvad der kunne være af behov for projekter på musikområdet i Vendsyssel og Nordjylland. En af de ting, vi kom frem til var: Hvor går man hen, hvis man har en sangskriver i maven? Vi lavede så en aftale med det regionale spillested i Frederikshavn, og inden den aftale var blevet effektueret, startede jeg selv på spillestedet som spillestedsleder og blev den første til at sætte et forløb i gang sammen med Katrine og Emil Sørensen fra Volume, og det har kørt lige siden.

Er det noget med, at I har en artist fra Lydkanten med i dette års Karrierekanonen?

Ja, Angående Mig er blevet udvalgt sammen med 11 andre til Karrierekanonen her i 2019 og er gået videre til finalen. Det er vi super stolte af, og det er jo en dejlig forløsning for os, at det stykke arbejde, vi synes vi var med til at sætte i gang med coachmøder og andet hun har haft i vores projekt, Lydkanten, at det rent faktisk har været med til at bringe hende videre, og det er vi bare glade for.

Er Lydkanten kun for musikere, eller er det også for folk, der gerne vil arbejde i musikbranchen?

Lydkanten er for folk, der gerne vil skrive musik. Vi har et andet forløb for folk, der har det der arrangørgen i sig. Det forløb kalder vi Kulturpiloter, hvor vi hen over et par måneder tilbyder nogle eftermiddagskurser, hvor man møder branchefolk indenfor projekt og idégenerering, PR, markedsføring, publikumsudvikling og økonomi. For nyligt havde vi over 30 mennesker igennem sådan et forløb, som vi laver sammen med Hjørring og Frederikshavn Kommune. Et lillebitte forløb, men en måde at komme i kontakt med en masse mennesker ude i vores lokalsamfund, som har en lyst til at starte noget og sætte noget i gang selv.

En rapport viser, at I sammen med Arena Nord trækker mange folk til Frederikshavn, og at I skaber omsætning for byen. Hvorfor tror du I har succes med det?

Lige nøjagtig for vores organisation tror jeg vi har det, fordi vi for vores lokalsamfund er en ret stor organisation. Vi har en omsætning, der ligger over 30 mio. kroner, og det er mange penge i vores lokalområde. Vi har omkring 15.000 gæster bare til musikarrangementerne, og vi har næsten 500.000 gæster gennem vores tre huse, Arena Nord, Det Musiske Hus og Maskinhallen, om året. Heraf betaler 100.000 entré, og heraf betaler 15.000 entré til musik. Den organisation, jeg er en del af, er også en sportsorganisation og en eventorganisation, og det betyder vi har et kæmpe ’flowback’ ind i vores lokalsamfund på hotelovernatninger og restaurantbesøg og daglig detailhandel-shopping. Det er bare en rigtig positiv ting i vores lokalområde, der gør, at vi rent faktisk er superdygtige på den konto til at have en masse sponsorer, så alt det er en meget positiv spiral for os, som jeg tror vi kommer til at vokse på de kommende år.

Nu nævnte du for eksempel hotelomsætning. Hvor kommer folk fra?

Når vi snakker alene musik, så kommer folk fra omkring 40-50 km væk, men når vi begynder at snakke sportsarrangementer og store begivenheder – vi har blandt andet en del selvproducerede ting, som for eksempel noget, der hedder Nordic Inc., hvor 250 tatovører fra hele verden kommer til Frederikshavn. Der kommer folk fra hele Skandinavien, og vi har en 5-6000 gæster, der dukker op. På musiksiden har vi en kæmpestor bluesfestival, hvor folk kommer fra Skandinavien og hele Europa for at høre blues-musik i Frederikshavn, så jeg tro vi har været gode til at ’pinpointe’ nogle arrangementer, der kan nå ud over Frederikshavn og udover Nordjylland.

Hvad oplever I som jeres største udfordring?

På musiksiden er det vores demografi. Det er på den flugt, der er af unge mennesker fra vores landsdel. Man er knap færdig med gymnasiet, så har man jo taget togbilletten til Århus eller København, og sådan er det jo. Og det er svært at have nogen fastholdelsesstrategi for det, og det synes jeg heller ikke man skal have, for folk skal jo ud og have noget uddannelse. Det der er mit kæmpestore håb, og som vi kan arbejde med som regionalt spillested, det er at give unge mennesker en mulighed for at have oplevet, at de rent faktisk har en betydning i deres lokalsamfund. At de har fået lov at få nogle særlige, i det her tilfælde, musikoplevelser, der gør, at man rent faktisk kan huske, man har boet et sted som Frederikshavn, når man så tager videre. Det kunne jo være det kunne bruges senere hen, når man skulle stifte familie engang, for eksempel, eller har lyst til at være selvstændig. Så kunne det da godt være, at man har lyst til at flytte tilbage. Det er i hvert fald sådan noget, der er en del af vores hverdag, og noget vi taler meget om.

Hvad synes du er den vigtigste opgave for Det Musiske Hus?

Snakker vi regionale spillesteder, hvor vi er under spillestedsloven og får sendt nogle kroner og ører til, så har jeg jo en kunstnerisk forpligtelse, og den synes jeg er ekstremt væsentlig. Det vil sige, jeg skal præsentere et godt musikalsk program, og så har jeg indtil nu fået grønt lys til også at talentudvikle i lokalsamfundet. Det vil jeg sige er de to vigtigste opgaver for os som regionalt spillested. Hele tiden øge den kunstneriske kvalitet i vores lokalområde, og så være ambassadør for, at unge mennesker rent faktisk får anledning til at komme ind på et spillested og lære noget, og i det her tilfælde at skrive noget musik.

Hvor ser du Det Musiske Hus om 10 år?

Jeg tror et af de steder, vi kan komme til at vækste og udvikle på, det er i stærkere grad at komme til at samarbejde med vores to kommuner. Jeg tror der er en masse uafprøvet i forhold til, hvad musikken den kan. Ikke bare overfor de her talentprojekter, jeg har snakket om her, men også overfor andre borgergrupper, vi har i vores lokalsamfund. Gad vide, hvad det kunne få at betydning, at man ind i nogle af de målsætninger, man har i den kommunale organisation, rent faktisk kunne tage musikken derind også. Det kunne være, der var et helt nyt rum, der åbnede sig op for, hvem ved jeg, pensionister og folk, der er på arbejdsmarkedet, eller der måske er udenfor arbejdsmarkedet. Der kunne jeg godt se et spændende felt at komme til at arbejde på fremadrettet.