Interview: Amager Bio er skabt til lyd

9. februar 2022
Interview: Amager Bio er skabt til lyd

Amager Bio danner rammerne, når Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling 2022 finder sted den 29. og 30. april. Vi har talt med Eva Rehling, der er chef for Amager Bio og BETA, om koncertstedets 25-års jubilæum, stedets dynamiske rum og hvordan det gik til, at selveste Prince spillede i Amager Bio hele tre gange på ti måneder.

Amager Bio fejrer i år 25-års jubilæum, og i foråret danner det københavnske spillested også rammerne for Dansk Lives Årsmøde, når medlemmerne mødes i den gamle biograf den 29. og 30. april. Vi har i den forbindelse talt med Eva Rehling, der er chef for Amager Bio og BETA, om det legendariske spillested, som sit nærområde har været i rivende udvikling det seneste kvarte århundrede, og som har kunnet invitere en lang række store danske og internationale navne – herunder selveste Prince hele tre gange på ti måneder, indenfor i koncertstedets dynamiske rum.

The Darkness i Amager Bio. Foto: Nikolaj Bransholm

Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv, og hvordan du kom til at arbejde hos Amager Bio?

I juli 2016 var jeg til koncert i Amager Bio med Joss Stone. Jeg var på jagt efter mit næste job og stod den aften pudsigt nok og tænkte, at det var et fantastisk sted – her gad jeg godt være leder. To måneder senere, søgte jeg et job i Københavns Kommune, som leder af Amager Kulturpunkt, hvor også Amager Bio ligger. Til samtalen fyldte Amager Bio helt utroligt lidt, da man skulle være leder for flere kulturinstitutioner og løse en række problemstillinger. Jeg blev valgt på min store ledelseserfaring samt erfaring fra at arbejde i det kommunale, hvor jeg tidligere blandt andet har været kulturchef. Senere er stillingen heldigvis blevet skåret til, og jeg fået mulighed for at fokusere min opmærksomhed udelukkende på Amager Bio og BETA. Det er jeg superglad for, for det har givet tid til at udvikle denne fantastiske venue, og sikre at vi er parate til at tage næste skridt.

I fejrer 25-års jubilæum i år – tillykke! I fejrer bl.a. jubilæet med en koncertrække med ikoniske danske navne. Hvad skal der ellers ske?

Vi har booket til et fantastisk program – muligvis vores bedste nogensinde, men da der fortsat er corona i fuldt flor i den øvrige verden, ser det desværre ud til, at de internationale bookinger, vi har planlagt de næste to måneder, flytter deres koncerter til et senere tidspunkt. På den måde er det rigtig ærgerligt at have jubilæum midt i en coronatid. Men vi har valgt at gennemføre det program vi kan, og vi holder også fast i vores store reception for nye og gamle venner af Amager Bio, som vi glæder os utroligt meget til at se.

Airborne i Amager Bio. Foto: Nikolaj Bransholm

Airborne i Amager Bio. Foto: Nikolaj Bransholm

Bygningen Amager Bio ligger i en bygning, der engang blev brugt som biograf og har en masse niveauer, trapper, balkoner osv. Hvilken betydning har det for den liveoplevelse man får hos jer?

Først og fremmest er bygningen skabt til lyd, og det har vi lagt stor vægt på at arbejde videre med hele tiden. For det er en afgørende del af oplevelsen hos os. Dernæst er en biograf jo også skabt til at se lærredet, så det betyder at der er et godt udsyn i salen, fordi vores sal er ret bred og til gengæld lidt kort. Publikum oplever derfor at komme ret tæt på artisten, og at man hele tiden er en del af den pulserende lyd, stemning og energi – også selv om man står bagerst i salen eller på balkonen.

I har haft besøg af selveste Prince – hvordan skete det lige?

Vores booker Per Abildtrup, som har været i branchen mere end 40 år, havde et godt samarbejde med daværende ICO, som havde Prince. Per foreslog flere gange, at Prince skulle spille sit afterparty hos os. En dag lykkedes det så langt, at hans assistent kom herud for at godkende vores venue. Vi var godt forberedte, men det var dagen før han evt skulle komme, og man ikke fik en officiel bekræftelse. Først da han gik på scenen til sit hovedshow, fik vi endelig besked om, at han ville komme bagefter. Han spillede utroligt nok herude 3 gange indenfor 10 måneder. Hver gang var det på døren, hvilket er meget generøst af ham, men hans fokus var bare på at spille og have en fantastisk aften – det gjorde han så.

Carnifex i Amager Bio. Foto: Nikolaj Bransholm

Hvad har været det største vendepunkt for Amager Bio i de 25 år, I har eksisteret?

Den først ting jeg tænker på er, da vi begyndte at få et godt internationalt program. Bl.a. fordi vi fik nogle gode samarbejder op at stå med Live Nation og daværende ICO, nu All Things Live.

Det andet er da vi åbnede vores lille spillested Amager BETA, som er lige nedenunder mit kontor ved siden af Amager Bio. Det har givet os mulighed for at arbejde mere med upcoming artister og nichegenrer. Det er et rum, der har en unik klubstemning med god lyd og en intens energi og stemning, fordi der kun er plads til 250 stående.

Ombygningen af Amager Bio i 2018 er også et vigtigt vendepunkt. For den gav os plads til at udvide yderligere 350 publikummer, og bragte hele bygningen ajour med nye krav den gode oplevelse – både for publikum og for vores artister og samarbejdspartnere. Det har også medført, at vi har opgraderet vores strukturer og arbejdsmåder i både produktion, koncertafvikling og PR/Branding.

Udviklingen af Amager som bydel har også haft stor betydning. Der er kommet mange flere borgere i området og en metro, og så er nogle af byens største venues blevet bygget herude. Det har alt sammen ændret holdningen til, at Amager ligger et stykke udenfor København – nu er vi en del af København, og det er rigtig godt.

Hvad glæder du dig allermest til ved at lægge hus til Dansk Lives Årsmøde og Generalforsamling?

Det bliver sjovt at vise vores nye rammer frem, for jeg ved hvordan jeg selv inspireres af at se de andres venues. Vores koncertsal fik en udvidelse af vores balkon og nedlæggelsen af de toiletter der var i salen. Men det primære fokus har været på at skabe et bedre flow i publikumsarealerne og bedre rammer for artisterne backstage.

Og så bliver det første gang vi samles fysisk til et årsmøde, siden corona holdt sit indtog i Danmark. Vi trænger derfor til at ses og give hinanden et håndtryk eller en krammer – uden angst og uden håndsprit – det bliver rigtig godt.

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling finder sted den 29. og 30. april i Amager Bio. Årsmøde og generalforsamling er for medlemmer af Dansk Live. Læs mere og tilmeld dig her.

Eva Rehling, chef for Amager Bio og BETA.