Folketinget lemper restriktioner, men mange koncertarrangører må fortsat holde lukket

12. januar 2022
Folketinget lemper restriktioner, men mange koncertarrangører må fortsat holde lukket

Radar Foto: Rolf Meldgaard

Epidemikommisionen har indstillet en række anbefalinger til lempelser af de nuværende restriktioner for kulturlivet, som man nu har vedtaget i Folketinget. Det melder sundhedsminister, Magnus Heunicke, på et pressemøde. Lempelserne vil blandt andet betyde et løft af forsamlingsforbuddet i sin nuværende form, men er i praksis en fortsat lukning af en række spillesteder.

Folketinget har vedtaget at blandt andet spillesteder kan åbne med krav om coronapas og mundbind eller visir og desuden en deltagerbegrænsning på 500 siddende gæster indendørs. Lempelsen af de nuværende restriktioner med undtagelse af forsamlingsloftet, som regeringen har valgt at hæve fra de anbefalede 350 til 500, sker på baggrund af en indstilling fra Epidemikommisionen og træder i kraft fra og med søndag den 16. januar.
Selvom ændringen af restriktioner på papiret er en lempelse for kulturlivet, er det i praksis en fortsat lukning af en lang række spillesteder. Det ærgrer Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live:

“Vi er først og fremmest glade for, at det går den rigtige vej, og at døren bliver åbnet på klem for arrangørerne. Når det er sagt, så føles det her ikke som en lempelse for rigtig mange af vores medlemmer. Mange af dem holder fortsat lukket, og ingen ved, hvor længe det her varer”, siger han og understreger behovet for en aktivitetspulje, der kan kompensere arrangørerne for de tab, de måtte have i forbindelse med restriktionerne.

En forhindringsbane af restriktioner

Livearrangørerne har efterhånden været igennem adskillige nedlukninger, men denne gang er på mange måder særligt svær for arrangørerne, siger Esben Marcher, der fremover efterlyser en mere standardiseret tilgang til retningslinjer for arrangører:

“Det er en forhindringsbane af restriktioner, og arrangørerne har haft rigtig kort tid til at sætte sig ind i de nye retningslinjer. Det er en stor udfordring fra arrangørerne, der gang på gang igennem hele pandemien, på meget kort tid har omstillet sig til helt nye retningslinjer. De er vant til det, efterhånden, men det ville være en stor hjælp, hvis man ikke opfandt nye sammensætninger af restriktioner fra gang til gang”, siger han.

De nye restriktioner gælder fra og med den 16. januar til den 31. januar, hvor sundhedsminister, Magnus Heunicke, dog på pressemødet udtaler, der formentlig bliver behov for at forlænge restriktionerne blandt andet for større koncerter med stående publikum.