En stærk identitet binder publikum og arrangør sammen

31. marts 2023
En stærk identitet binder publikum og arrangør sammen

Thomas Beyer, Turkis Foto: Aleyna Saral

Hvordan kan man som spillested eller festival opbygge en tydelig identitet, som tilbyder et unikt rum for kultur og koncertoplevelser? Det sætter vi fokus på, når medlemmer af Dansk Live mødes til Årsmøde den 21. og 22. april i Næstved. Til at fortælle om arbejdet med identitetsskabelse har vi inviteret Thomas Beyer fra Turkis og Lauge Kjærum fra Gimle. 

Som spillested eller festival kan man skabe værdi ved at videreudvikle sin identitet og arbejde med at styrke stedets fysiske rammer. Til at fortælle om arbejdet med opbygning af en tydelig identitet, har vi inviteret Thomas Beyer fra Turkis og Lauge Kjærum fra Gimle på Dansk Lives Årsmøde. Vi har i den forbindelse talt med Thomas Beyer fra Turkis om deres arbejde på området. 

Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv?

Jeg hedder Thomas og kommer oprindeligt fra Århus. Jeg har siden 2017 været en del af den skabende og ledende gruppe i det turkise telt. De første par år som helt grøn kulturskaber med ansvar for promovering og formidling, siden med mere og mere ansvar, og i dag som del af foreningens ledelse-duo. Jeg har en bachelor i antropologi fra Aarhus Universitet og har de sidste par år, udover at engagere mig i det turkise telt, også arbejdet for Frontløberne, freelance og med andre kulturprojekter. Jeg synes kulturlivet er særligt spændende når det fungerer i spændet mellem omsorgsarbejde og horisontudvidelse.

Hvorfor er det vigtigt som festival eller koncertsted at have en tydelig identitet? 

Identitet er vigtigt fordi det giver menneskerne omkring og i foreningens aktiviteter noget at spejle sig i og relatere til. Jeg tror vi bruger kulturen til at lære os selv at kende, og til at dele vores fortællinger og oplevelser med andre. Jo tættere du føler dig forbundet til de rammer du oplever i, jo mere kan du være til stede med dig selv og jo større er afsættet også til at invitere andre med. En fælles identitet med de forskellige deltagere og publikum medvirker også til at alle lettere træder ind i kulturlivets fælles ansvarsfølelse, og det oplever jeg som både virkelig vigtigt og inspirerende.

For mange er koncertrummet ofte en scene i den ene ende med plads til publikum foran. Hvordan har I udnyttet koncertrummet på Turkis?

Koncertrummet på turkis er i grove træk det samme som på de fleste andre scener rundt omkring i Danmark. Vi drømmer om at give det endnu flere muligheder med tiden, men er heldigvis også glade for den opsætning vi har lige nu. Når vi så alligevel taler om, at vi gør nye ting med vores koncertrum, handler det meget om at binde rummet sammen fra sal til scene. Her arbejder vi særligt på at bringe liv og tryghed til de helt nære rammer omkring publikum og tænke koncerten som noget der omfavner alle mennesker i rummet. Det gør vi fx med levende visuals i loftet over publikum, muligheder for både at stå, sidde og ligge, farverige kroge, små detaljer i salen og tæpper på gulvet, hele vejen fra baren og op under musikken.

Hvor starter man i arbejdet for at tydeliggøre “hvem man er”, og hvordan man præsenterer livemusik som festival eller koncertsted?

Det er for det første et/to store spørgsmål, som jeg er sikker på der er mange forskellige svar på. For os har det handlet meget om at arbejde fokuseret med et udsnit af en større musikalsk verden og samtidigt at skabe gennem medejerskab. I mere end 10 år har personligt engagement været et fast tema i det turkise telt. Først på vækstlagets passionsdrevne præmisser, og siden som noget vi forsøger at give de bedst-mulige rammer i en etableret hverdag – uden at forvente det umulige fra os selv og hinanden. Fra musikken finder vi inspiration til mere end blot vores lyd. Den giver os farver, former og ting vi kan skabe vores fysiske rammer med (fx te, bløde tæpper og en varm farvepalette). Ejerskabet binder det sammen og åbner rummet op gennem personlige invitationer (om det så er til publikum, musikere, samarbejdspartnere eller byen). På det grundlag har vi skabt en forening og et hus, der både i rammer og i relationer føles nærværende og som sit eget, og det arbejde glæder vi os meget til at forsætte med de kommende år. 

Thomas Beyer og Lauge Kjærums oplæg er en del af lørdagens program på Dansk Lives Årsmøde.

Læs mere og tilmeld dig her. Husk at sidste frist for tilmelding er onsdag den 5. april. 

Dansk Lives Årsmøde er præsenteret i samarbejde med Ticketmaster. 

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling er for medlemmer af Dansk Live. 

Lauge Kjærum, Gimle