Dansk Live lancerer klimaberegner

22. august 2022
Dansk Live lancerer klimaberegner

Mange livearrangører er engageret i arbejdet for at sænke klimabelastningen ved koncerter og festivaler. For at hjælpe flere arrangører i gang med arbejdet, lancerer Dansk Live nu en klimaberegner, der skal hjælpe arrangørerne med at kortlægge deres klimaaftryk samt forbrug af vand og produktion af affald i forbindelse med koncerter og festivaler. 

En lang række danske festivaler og koncertarrangører arbejder allerede for at reducere deres klima- og ressourceaftryk i forbindelse med afholdelse af livearrangementer. Nu lancerer Dansk Live en klimaberegner, der giver arrangørerne et overblik over klima- og ressourcebelastningen fra en festival, et spillested eller andre arrangementer. Det giver essentiel viden om, hvor man som arrangører med fordel kan sætte ind for at nedbringe sit klima- og miljøaftryk. 

Klimaberegneren, der er udviklet af World Perfect, giver mulighed for at lave beregninger indenfor områderne affald, vand, transport og energi. Ved at indføre data løbene, kan arrangører ikke blot få overblik over de steder, der vejer tungt i klima- og miljøregnskabet, men også gennem årlige beregninger måle udviklingen af forbruget, og optimere potentielle løsninger fra år til år. 

Klimaberegner forsinket under corona

Udviklingen af klimaberegneren blev påbegyndt før corona og måtte sættes på pause under pandemien, men er her endelig til brug for livearrangørerne. For Søren Stochholm fra World Perfect, der har arbejdet med udviklingen af klimaberegneren, er en klimaberegner et centralt værktøj til at nedsætte sit klima- og miljøaftryk:

Der findes efterhånden mange forskellige klimaberegnere derude, men de er ofte meget komplicerede eller baseret på internationale emissionsfaktorer. Dansk Lives klimaberegner er lavet meget simpel, og den bygger på de danske emissionsfaktorer. Det betyder, at det er langt nemmere for de mindre aktører at komme i gang med at måle, og at resultaterne er mere retvisende. Med tiden kan kan klimaberegneren selvfølgelig udvikles, så den vil give et endnu mere retvisende billede, men for nuværende er den er bud på en fælles og simpel måde at blive klogere på branchens samlede CO2-aftryk”, siger han. 

Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, glæder sig over, at klimaberegneren er klar til at komme ud og leve hos festivaler, koncert- og spillesteder:

Flere større arrangører i medlemsskaren har udviklet egne monitoreringsmetoder, men det er ikke alle, der har mulighed for at få lavet deres egen eller har ressourcerne til at anskaffe sig en. Denne beregner, der frit kan benyttes af medlemmer af Dansk Live, gør det let at komme i gang med det helt nødvendige arbejde. Beregneren er målrettet alle arrangørtyper og kan med fordel også bruges af spillestederne”, siger han. 

På lidt længere sigt er det håbet, at Dansk Lives medlemmer kan bruge beregneren som værktøj til at hjælpe hinanden i arbejdet, men fra Dansk Live side håber man også at kunne opnå andre resultater:

“Nu skal arrangørerne i gang med at bruge beregneren, men det kunne være spændende, hvis vi kunne skabe overblik over branchens samlede klimabelastning på de forskellige områder og potentialerne for forbedringer på tværs i branchen”, siger Esben Marcher. 

Webinar med introduktion til klimaberegneren

Tirsdag den 6. september kl. 09.00-10.00 inviterer Dansk Live medlemmer til webinar med introduktion til klimaberegneren. Her vil Søren Stochholm fra World Perfect give medlemmerne en indføring i, hvordan man bruger beregneren og give eksempler på, hvordan beregneren kan hjælpe arrangørerne i deres klimaarbejde. 

Find link til webinaret her.

Webinaret er for medlemmer af Dansk Live. 

Klimaberegneren distribueres til medlemmer af Dansk Live.