Dansk Live: Gode takter i udkast til ny finanslov

31. august 2023
Dansk Live: Gode takter i udkast til ny finanslov

Finansminister Nicolai Wammen Foto: Morten Fauerby

Regeringen har netop præsenteret sit forslag til finanslov for 2024. I forslaget er der afsat midler til flere initiativer og tiltag indenfor kultur- og idrætsområdet, herunder et institut for spiludvikling. 

Det er dog midler afsat til Kulturpasset, der vækker størst anerkendelse hos Dansk Live. Kulturpasset var et af Moderaternes markante ideer i valgkampen og skal invitere flere unge ind i kulturen. Ifølge Esben Marcher, direktør i Dansk Live, er der et stort potentiale i Kulturpasset:

“Vi hilser tiltag som Kulturpasset velkommen og glæder os til at deltage i arbejdet med udformningen af ordningen. Kulturpasset skal forhåbentlig ikke kun give fri adgang til kulturelle oplevelser. Det bør også skabe engagement, og fx give kulturpasmodtagere mulighed for selv at være med til at skabe kulturbegivenheder og være en aktiv del af det fællesskab, som bl.a. koncerter og festivaler er”, siger han. 

Savner hjælp til lokale koncert- og spillesteder

Overordnet set er der i regeringens udkast til finanslov ellers ikke de store ændringer på området for festivaler- og koncertsteder. Selvom det er positivt med fokus på nye initiativer i kulturlivet, savner man i Dansk Live et større fokus på kulturlivet udenfor de større byer. En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at antallet af gæster til koncerter tilbage på niveauet med 2019, men at koncert- og spillesteder i Danmark fortsat halter bagefter. 

“Mange af koncert- og spillestederne blandt Dansk Lives medlemmer er fortsat udfordret af efterdønninger efter corona og energikrise. Det er især i de mindre byer og tyndt befolkede områder, at mange vælger deltagelse i kulturen fra. Derfor håber vi, at der i det kommende forhandlingsforløb vil blive plads til at give koncert- og spillesteder og andre kulturinstitutioner, der er udfordrede, en hjælpende hånd med genopretning, udvikling og innovation”, siger Esben Marcher. 

Læs mere om regeringens udkast til finanslov her.