Rock’n’roll & syrisk kebab!

cover

Siden februar har Templet i Lyngby haft Ahmad, Ammar, Moaz og Mohammad med i deres frivillig team. De fire syriske flygtninge har prøvet kræfter med livearrangør-miljøet og spillestedet har fået udvidet sin forståelse af aktiviteter og sammenhold blandt frivillige.

Templet i Kongens Lyngby, Nordsjælland, har eksisteret som spillested siden 1992 og drives af daglig leder Karen Gudiksen. Siden februar i år, har fire unge syriske mænd taget vagter på koncertstedet som en del af dets frivillige team, til glæde og berigelse for begge parter.

Dansk Lives kommunikationspraktikant, Josephine Severin, besøgte Templet en oktoberdag, for at høre om spillestedets erfaringer med at udvide frivilligteamet og hvordan aftalen kom i stand. Hun talte med Karen Gudiksen og interviewede de fire unge mænd.

En god idé

I foråret 2016 fik Karen en henvendelse fra Mentorforeningen Lyngby, om gratis koncertbilletter til syriske flygtninge i kommunen.

“Forespørgslen blev vendt med bestyrelsen, men vi syntes ikke, at det var en holdbar løsning, at give gratis koncertbilletter væk. Jeg tilbød i stedet, at de unge syrerer kunne blive frivillige i Templet. Det blev de meget begejstrede for. Det vidste de slet ikke var en mulighed”.

Der blev aftalt et møde mellem Karen, Ahmad Ghassan, Ammar Chaikh, Moaz Beco, Mohammad Ghassan samt deres mentor. “De unge mænd var søde og positive, og syntes at det hele lød meget spændende. Jeg tænkte ved mig selv, at de var søde, høflige og glade, og at jeg nok aldrig ville se dem igen. Men det gjorde vi heldigvis!”

At være frivillig – på dansk!

Den 1. februar startede de unge officielt som frivillige i Templet, og havde kort tid efter deres første vagt. Som nye frivillige blev de introducerede til de person-betjente områder som entré, garderobe og bar. Karen var selv meget til stede på de første vagter:

“De tog mange af vagterne sammen i starten. En af drengene snakkede lidt bedre dansk/engelsk, og kunne oversætte for de andre. Det første man lærer, når man kommer til Danmark, er jo ikke ord som entré’ eller garderobe”.

De fire syriske unge syntes, at Templet var et fedt sted, og blev hurtigt engagerede i at tage flere vagter i løbet af sæsonen. Så meget at de næsten boede i Templet. Ahmad, Amar, Moraz, og Mohammad fik en rigtig god modtagelse af Templets øvrige frivillige, de fortæller selv: “Det er nogle søde mennesker, man arbejder sammen med. De (andre frivillige) viste os, at vi var meget velkomne, også når vi lavede fejl, det var okay. De (andre frivillige) var meget tålmodige og hjalp os meget”.

Deres engagement medførte, at de reddede en til tider lidt sølle vagtplan. Det gav dem også mod på nye udfordringer, inden for Templets egne rammer.

“Da de fandt ud af, at man kunne lave mad til personale og bands, ville de rigtig gerne det, fortæller Karen: “Vi har fået noget af det lækreste syriske mad, og de artister vi har haft i huset har kommenteret og rost dem for, hvor god maden var!”

Publikum og besøgende bemærkede også de unge mænd. Folk var generelt meget nysgerrige og ville gerne høre deres historie. Udmeldinger fra både gæster, og bands har været meget positive.“Vi har ikke oplevet nogen form for diskrimination – slet ikke! Tværtimod faktisk. Vi har haft gæster der har spurgt ind til dem, og når de har hørt historien har reaktionerne været “Gud hvor dejligt!”, og “Hvor skønt at det kan lade sig gøre”.

En ægte Tempelridder – men hvordan?

De fire unge mænd har været frivillige i Templet i næsten i et år, og kommer der stadig. Èn af de vigtigste ting, som Karen mener, Templet har lært af drengene, er at udfordre den danske samvær- og alkoholkultur.
Vi har fået udvidet vores standard frivillige-gruppe, hvilket har været rigtig sundt. En anden ting er, at årsagen til netop at være frivillig, er blevet udvidet i den forstand, at det slet ikke handler om kun at drikke fyraftensøl, men lige som meget sammenholdet mellem de frivillige.

Det er meget dansk, men dét at udfordre de sociale aktiviteter, er ret så essentielt. Det skal ikke altid kun handle om alkohol. Det har været rigtig sundt for os, som spillested at gøre. Der har været meget fokus på ud-af-huset sociale aktiviteter, som paintball, rundbold i parken og generelt aktiviteter hvor alkohol ikke har været en must-faktor, og dér har vi klart kunne mærke en positiv forandring, blandt andet et styrket sammenhold hos vores frivillige”.

De fire drenge mener også, at Templet har lært dem rigtig meget. Blandt andet har det frivillige arbejde givet dem et godt indblik i den danske kultur: “Det indtryk som Templet har givet os, er at vi følte os meget velkomne lige fra starten, og det at arbejde som frivillig har hjulpet os rigtig meget. At de andre frivillige har hygget med os, har hjulpet os til at prøve at blive mere integrerede i det danske samfund”.

Da vi begyndte i Templet, var vi nødt til at tale dansk, selvom vi ikke snakkede så godt som vi gør nu – for ingen forstår jo arabisk her. Så det var en god mulighed for os. Vi har fundet ud af, at det ikke er farligt at kommunikere med jer (danskere red.). Og det har givet os mod på at åbne os mere, og gå ud og søge job.“

Frivilligjob gav fritidsjob

Ahmad, Amar, Moraz, og Mohammad er fortsat tilknyttede Templet, dog ikke i så stor grad, som de har været. Efter at have lagt rigtig meget arbejde i Templets forårssæson, har det resulteret i gode anbefalinger, til gavn i den videre jobsøgning. Det har medført, at alle fire i dag har fået fritidsjob. Selv mener de, at have lært en masse fra Templet, og dét at være frivillig. Blandt andet det at møde danske unge og få nye venner. Det kan godt være lidt svært.

“Du kan ikke bare komme til hen en person på gaden, og sige “Hej mand! Vil du ikke være min ven?!” Det kan man ikke i Danmark, jeg tror han ville svare “Fuck dig!”

Her kan du læse Karens gode råd til spillesteder og festivaler, der ønsker at følge Templets eksempel:

– Hold øje med, hvis du får en henvendelse om gratis billetter og grav lidt længere ned i forespørgslen. Det havde været supernemt for os, bare at sige “nej det kan vi desværre ikke”.

– Kom i stedet med et kontra-tilbud: ‘men vi har den her mulighed i stedet’.

– Byd ind med alternativer. Folk spørger oftest, fordi de ikke ved, at der er andre muligheder.

Karen Gudiksen, og drengene

Af Josephine Severin-Nielsen.


Comment on this post

NyhedsbrevTidligere Nyheder