Podcasts

Arrangører, regler og en bøvlet tidsrøver
Hvor bøvlet er det egentlig at lave et arrangement? Det taler vi om i dette afsnit af Koncertarrangørerne. For det kan være pænt bøvlet og tidskrævende at stable et udendørs arrangement på benene, hvis du spørger flere af arrangørerne blandt Dansk Lives medlemmer. Selvom langt de fleste har et godt samarbejde med kommunerne og myndighederne, bruger rigtig mange festival- og koncertarrangører ufatteligt mange timer på at hente dokumentation til junglen af tilladelser, der skal til for at kunne levere livemusik til folket. For de såkaldte regelbyrder kan være en bøvlet tidsrøver med en masse bureaukrati, der spænder ben for effektiviteten - både hos arrangørerne og hos myndighederne.

Livemusikken spiller med musklerne
Beyoncé kan få inflationen til at stige i Sverige i forbindelse med sin tourstart i Stockholm, og Taylor Swift kan levere udsving på Richter-skalaen og hukommelsestab hos publikum. Hvad er det for en kraftudladning, der sker, når vi mødes til livemusik? Det taler vi om i denne episode, hvor vi også kigger på, hvad det er der gør, at publikum i år valfarter til de danske festivaler, der en efter en har kunnet melde udsolgt. Og så snakker vi om, hvilke fysiske og økonomiske effekter livemusikken kaster af sig, hvad end det er en enkeltstående begivenhed eller et koncertsted, der har åbent året rundt.

Hvad snakker vi om på årets festivaler?
Tre varme emner fra årets festivalsæson har fyldt meget hos arrangørerne og i pressen her i løbet af den første måned af sommeren. Der er blevet talt om billetprisernes udvikling hos festivalerne, for hvad koster det egentlig i disse dage at komme på festival? Også frivilligheden og dens tilbagevenden er et af sommerens store emner, hvor Dansk Lives egen temperaturmåling bakkes op af meldinger hos festivalerne: De frivillige strømmer tilbage til festivalerne efter corona langt de fleste steder, og så har god tone i koncertanmeldelser fyldt meget i debatten herhjemme. De tre emner dykker vi ned i i dette afsnit af Koncertarrangørerne. Værter: Marie Louise Fuglsang-Damgaard og Esben Marcher

Spillesteders økonomi: Hvad består den af?
Spillestedernes økonomi og det marked de agerer i er to meget komplekse størrelser, og der er ikke to spillesteder, der er ens. Alligevel forsøger vi i dette afsnit af Koncertarrangørerne at bryde spillestedernes økonomi ned i overordnede kategorier af omkostninger og indtægter, når der bliver lavet koncerter på spillestederne. Vi kigger også på, hvordan man egentlig laver aftaler med de artister, der står på scenen. Vi har kogt det hele ned i dette afsnit af Koncertarrangørerne, som er en lang udgave.

Stoledans med konsekvenser
Spillestedet Turbinen i Randers har inden for få år haft status som både regionalt spillested, netværks- og genrespillested og honorarstøttet spillested. Det kunne være et udtryk for udvikling og fleksibilitet, men desværre er billedet af virkeligheden på Turbinen noget anderledes. Turbinen har nemlig oplevet at rykke direkte fra at være regionalt spillested til at være honorarstøttet spillested. Det har betydet, at spillestedet har måttet afbryde en stor del af alle aktiviteter indenfor arbejdet med nye talenter og publikumsudvikling, og har måttet fyre næsten alle fastansatte medarbejdere på spillestedet. Sådan er virkeligheden for de spillesteder, der ikke bliver genudpeget som regionale spillesteder. Det er en del af gamet, sådan lidt groft sagt. Men der er måder omvæltningen for Turbinen kunne have været mindre omfattende. Kan man gentænke støttemodellerne til spillestederne? Er skiftene mellem ordningerne en stoledans, der spilder kræfter og ressourcer? Og hvordan er det at være spillested, der på kort tid har skiftet mellem alle tre spillestedsmodeller? Vi har inviteret Mikael Qvist Rørsted, der er musik- og teaterchef på Værket i Randers, som spillestedet Turbinen, er en del af, til at hjælpe os med svar. Esben Marcher, direktør i Dansk Live, er også med i studiet.

Spillesteder nedjusterer forventninger til 2023
Dansk Live har taget temperaturen på, hvordan det går hos spillestederne. I en ny undersøgelse har vi spurgt om alt fra billetsalg til om arrangørerne har gjort brug af den mulighed, regeringen har tilbudt, hvor man kan udskyde dele af sin el- og varmeregning, også kendt som vinterhjælp. Undersøgelsen spørger også til de områder, som arrangørerne oplever som deres største udfordringer lige nu. Så hvordan går det egentlig hos spillestederne? Hvordan mærker de krisen? Og hvad kan kulturministeren egentlig gøre med de her tal? Det taler vi om i dette afsnit, hvor vi også kigger på nogle af de spændende tiltag, der lige nu spirer på spillestederne.

Kære Kulturminister
Vi har fået ny kulturminister. Jakob Engel-Schmidt, 39 år og medlem af Moderaterne. Dagbladet Information har efter regeringsdannelsen skrevet, at Jakob Engel-Schmidt bliver den mest magtfulde kulturminister siden Brian Mikkelsen, og det kan der måske være noget om. Vores nye kulturminister er nemlig både medlem af Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Og selvom udnævnelsen af Jakob Engel-Schmidt som ny kulturminister overraskede os her på Dansk Lives sekretariat, er der allerede yderst positive toner fra kulturministeriets nye mand i felten. Vi gennemgår i dette afsnit den ønskeliste, som Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, og som er med i studiet, har taget med fra landets festivaler og koncertsteder til vores nye kulturminister.

De nye talenter spirer på koncertstederne
Rigtig mange koncertarrangører arbejder med vækstlaget i det danske musikliv. Især de helt nye spirende talenter i lokalområderne har sin gang på de lokale spillesteder, men også festivalerne spiller en central rolle i talentudviklingsarbejdet. Og for langt de fleste koncertarrangører handler arbejdet med de nye talenter om meget mere, end de 30-40 minutter de nye artister står på scenen. Spørger man de fleste spillesteder i Danmark, står dørene åbne for vækstlaget. Her kan man som helt ny vækstlagsmusiker bruge husets øvelokaler og scene til produktionsøvere, man kan prøve kræfter - måske for første gang, foran et publikum og man kan få rådgivning i alt fra teknik til hvordan man laver pressemateriale. Motivationen for koncertarrangørerne er en blanding af vilje til at støtte det lokale musikliv og en drøm om at være med til at udvikle det næste nye store musiknavn.Hvorfor vægter arrangørerne arbejdet med de nye talenter så højt? Og hvad betyder arrangørernes arbejde med de spirende talenter for resten af musiklivet? Og hvilket ansvar er det egentlig man påtager sig som arrangør i arbejdet med vækstlaget i Danmark? Til at hjælpe os med at forstå hvad der ligger i det her område er Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.

Smukfest, festivaler og fællesskab
Vi elsker at tale om dem: Festivalerne. Hvert år samler de tusindvis af mennesker fra hele landet til musik, camping og fællesskab under åben himmel. Men hvad er det egentlig festivalerne kan udover at præsentere livemusik på scenerne? Og hvorfor er det ikke så tosset at have en festival i sit lokalområde og i samfundet? Til at hjælpe os med svar på det har vi inviteret Søren Eskildsen, der udover at være vicebestyrelsesleder i Dansk Live, også er talsmand for Smukfest. Og selvfølgelig, som altid, har vi Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, med ved bordet.

Er spillestederne andet end musik og bajere?
De fleste af os har prøvet at være til koncert på et spillested. Dog er det ikke lige så mange af os der ved, hvad spillestederne kan, hvad de bidrager med til deres lokalmiljø og ikke mindst til musiklivet. Men hvorfor er vi så heldige at have den spillestedsmodel vi har i Danmark, hvad laver spillestederne egentlig, og er spillestederne andet end musik og bajere? Til at hjælpe os med at blive klogere på et spillested indefra og se nærmere på spillestedernes rolle i musiklivet i dag, har vi inviteret Rikke Andersen, som besøgte os tidligere i denne måned. Rikke Andersen er udover at være bestyrelsesleder i Dansk Live, booker og spillestedsleder på FERMATEN i Herning, og så har hun arbejdet i musiklivet i mange år. Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, er som sædvanlig også med i studiet.

Stemmerne er talt op. Hvad nu?
Det var en ægte valggyser, der ventede, da stemmerne blev talt op til Folketingsvalget den 1. november. Med nordatlantiske mandater i Grønland og Færøerne, endte det med et snævert flertal til rød blok og Mette Frederiksen. Lige nu er det Mette Frederiksen, der skal have kabalen til at gå op, men det kommer formentlig til at tage lang tid, og ingen ved, hvordan det ender. For landets koncertarrangører er ventetiden dog ekstra lang. Udover at stå midt i en ny krise lige i halen på corona, mangler spillestederne afklaring om den kommende musikhandlingsplan, og det haster med at få finansloven på plads for 2023. Der er altså nok at tage fat på for de valgte folketingskandidater i den kommende valgperiode. Men hvad har koncertarrangørerne brug for fra politisk side? Og hvordan kommer vi derhen? Det skal Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, hjælpe os med at blive klogere på.

Udfordringerne står i kø hos spillestederne
Flere spillesteder er lige nu pressede på flere fronter. Priserne på el stiger eksplosivt, og det mærkes ude hos koncertarrangørerne. Samtidig er en stor del af publikum mange steder langsomme til at finde tilbage ind foran scenerne på spillestederne. En publikumsundersøgelse fra Applaus viser, at det ikke er mangel på lyst, der afholder gæsterne fra at købe koncertbilletter. Årsagerne skal derimod findes et sted mellem de stigende priser på el og fødevarer, den generelle inflation i samfundet og corona, der stadig spøger. Det er i det hele taget usikre tider, der holder koncertgæsterne hjemme. Hvordan påvirker de skiftende tider spillestederne? Og hvad gør koncertarrangørerne nu, hvor de igen står foran en krisetid? Det skal Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, hjælpe os med at blive klogere på.