Uhensigtsmæssig justering af afgiften på engangsservice

7. februar 2020
Uhensigtsmæssig justering af afgiften på engangsservice

Finanslovens tredobling af afgiften på engangsservice bliver dyr for de festivaler og koncertarrangører, der vælger bæredygtigt engangsservice. Det kan blive et problem for den grønne omstilling.

Som en del af finansloven er regeringen med støttepartierne og Alternativet blevet enige om en tredobling af afgiften på engangsservice. En aftale der er indgået for at nedbringe forbruget af engangsservice, men som kan bremse den grønne omstilling.

For finanslovens tredobling af afgiften bliver dyr for de festivaler og koncertarrangører, der vælger bæredygtigt engangsservice. Det bæredygtige service, som mange festivaler og koncertarrangører bruger i dag, er tungere end service baseret på fossil plastik, og når afgiften, der er baseret på vægt, pålægges det bæredygtige service, bliver det dyrere at vælge den bæredygtige løsning fremfor den, der er skadelig for miljøet.

For at løse problemet, foreslår Dansk Live, at der udarbejdes en differentieret afgiftsmodel, som tager hensyn til de virksomheder, herunder festivaler og koncertarrangører, der vælger de bæredygtige løsninger.

Afgift rammer bæredygtige produkter

Dansk Live står ikke alene med bekymringen. HORESTA, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, foreslår en suspendering af afgiften, indtil en model, der tager hensyn til bæredygtighed, er på plads.
På et samråd i folketingets skatteudvalg den 7. februar, problematiserede Venstres bæredygtigheds- og erhvervskatteordfører, Marie Bjerre, også afgiftsmodellen.

Til HORESTA har Marie Bjerre udtalt:

”Jeg har indkaldt miljø- og skatteministeren i samråd, fordi tredoblingen af afgiften på engangsservice og bæreposer hæmmer den grønne omstilling. Afgiften rammer de bæredygtige produkter hårdere end produkter af ren, ny plast. Derfor blokerer afgiftsforhøjelsen for den gode omstilling, som allerede er i gang,” siger Marie Bjerre.

”Jeg håber, at vi får en konstruktiv dialog ved samrådet om disse udfordringer, at regeringen bliver opmærksom på den massive og berettigede kritik af afgiftsforhøjelsen, samt at vi får drøftet en mulig ændring af afgiften, så der i stedet er incitament til at investere i og udvikle alternative og miljøvenlige materialer”, siger hun.