Rullende toursucces har i årevis hjulpet artister på landevejen – nu udvides initiativet til flere store byer

19. september 2023
Rullende toursucces har i årevis hjulpet artister på landevejen – nu udvides initiativet til flere store byer

JJ Paulo med band er blandt de artister, der har benyttet Tourbusserne. Foto: Nicolai Levin

Tuborgfondet og Dansk Live har med tourbusser givet mange hundrede musikere medvind på deres vej ud af øvelokalet og op på landets scener. Initiativet er så stor en succes, at det nu udvides med nye busser i hhv. Odense og Aalborg samt en stor elbil til bykørsel i København.

Flere unge talenter skal engagere sig i rytmisk musik og have mulighed for at spille live. Derfor har interesseorganisationen Dansk Live de seneste år stillet tourbusser til rådighed med støtte fra Tuborgfondet. Busser som artister kan søge om at låne ganske gratis i forbindelse med, at de skal spille en eller flere koncerter. Indtil nu har artister kunnet ansøge om at låne to busser i København og en i Aarhus, men grundet stor efterspørgsel udvides tiltaget nu med busser i Aalborg og Odense.

Elbil skal sikre mere grøn tourtransport

Udover de nye busser i Odense og Aalborg, vil en ekstra eldrevet varevogn også blive stillet til rådighed i København. Den tilbydes først og fremmest til de kortere ture i og omkring København, hvor der ikke er langt mellem øvelokale og spillested. Med elbilen frigøres de andre busser til længere ture, samtidig med at turen i byen kan køres uden brug af fossilt brændstof.

Tourbusserne har allerede hjulpet mange upcoming artister med at nå ud til nye publikummer og få deres musik hørt. Med de nye busser i Odense og Aalborg vil endnu flere musikere få mulighed for at opleve livet på landevejen. Og det er en kæmpe gave – til lokalområderne såvel som de unge talenter. Det siger Søren Burholt Kristensen, daglig leder af KORMA, Kompetencecenter for Rytmisk Musik Aalborg:

Vi arbejder for at skabe de bedste betingelser for musikmiljøet og -vækstlaget i Nordjylland, så vi er selvfølgelig meget glade for at se et initiativ som dette komme til området. Vi oplever en stor efterspørgsel, så den her bus vil uden tvivl gøre en kæmpe forskel, og vi glæder os meget til at se endnu flere unge artister komme på landevejen.”

Direktør i interesseorganisationen Dansk Live, Esben Marcher, er også begejstret for, at det er blevet muligt at udvide tilbuddet:

Som interesseorganisation for spillesteder og festivaler arbejder vi aktivt med at sikre et levende og mangfoldigt musikliv i Danmark. Med Tourbusserne bliver musikken i bogstavelig forstand hjulpet på vej, og vi er glade for, at udvidelsen af initiativet nu kan få endnu mere livemusik ud at leve.”

Også Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet, er glad for, at busserne nu også tilbydes i Odense og Aalborg.

“Unge talenter er med til at forny musiklivet. Vi er begejstrede for at se, hvordan Tourbusserne har hjulpet så mange forskellige talenter på vej. Vi er stolte af at støtte initiativet og glæder os over, at endnu flere musikere nu får mulighed for at optræde live rundt om i landet – muligheden for grøn kørsel i København er virkelig også en positiv nyhed.”

Ny mulighed for at ansøge som arrangør

Som noget nyt er det nu også muligt for arrangører at oprette en bruger på Tourbussernes hjemmeside. Dermed kan arrangører ansøge om at benytte busserne til koncertarrangementer, festivaler eller udviklingsprojekter inden for musik. Det er et krav, at busserne transporterer artister inden for målgruppen, og det vil give arrangører mulighed for at køre med flere artister samlet eller arrangere chaufførordninger.

Interesseret?

Læs mere om, hvordan du kan booke en tourbus.

Om busserne

Tourbusserne har til formål at styrke vækstlaget på den danske musikscene ved at gøre det lettere for nye talenter at komme ud og spille koncerter.

Artister, der skal spille en eller flere koncerter, kan søge om at låne en tourbus gratis. Der er tourbusser i henholdsvis Aalborg, Aarhus, København og Odense.

Læs mere om initiativet, og hvordan du søger her.