Restage på Dansk Lives Efterårsseminar 2023 – hvordan mobiliserer du dit lokale ungdomsmiljø?

21. august 2023
Restage på Dansk Lives Efterårsseminar 2023 - hvordan mobiliserer du dit lokale ungdomsmiljø?

Alexander Rastén Rydberg, ansvarlig for diversitet og talentudvikling i Dansk Live

Restage, der er Dansk Lives samarbejde med Mino Danmark, lægger vejen forbi Dansk Lives Efterårsseminar 2023, der finder sted den 6. og 7. oktober på Eksercerhuset i Fredericia. Vi har talt med Alexander Rastén, ansvarlig for diversitet og talentudvikling i Dansk Live, om arbejdet i Restage, og hvad man kan forvente af programpunktet. 

Som deltager på Dansk Lives Efterårsseminar 2023, der finder sted den 6. og 7. oktober på Eksercerhuset i Fredericia, kan man få inspiration og indsigt i arbejdet for at styrke minoritetsetnisk repræsentation i musiklivet og nå nye målgrupper, når Restage lægger vejen forbi. Vi har talt med Alexander Rastén, der er ansvarlig for diversitet og talentudvikling i Dansk Live, om, hvorfor det giver mening for livearrangører at engagere sig i arbejdet, og hvad man kan forvente af besøget fra Restage. 

De fleste kender dig fra sekretariatet og som primus motor på Restage-forløbet, der er Dansk Lives samarbejde med Mino Danmark, og som er støttet af Tuborgfondet. Vil du alligevel starte med at fortælle kort om dig selv?

Jeg har faktisk lige haft 5 års jubilæum hos Dansk Live, og har brugt alle år som ansvarlig for diversitet og talentudvikling. Her har jeg arbejdet med ungepaneler, rejsehold samt talentforløb og været ansvarlig for at opbygge hele vores Restage-indsats og vores diversitets-afdeling. Derudover er jeg uddannet i Music Management fra RMC, og har lige afleveret speciale i diversitet og publikumsudvikling med udgangspunkt i det samarbejde Dansk Live og Mino Danmark har haft siden 2019. 

Restage har flere gange været forbi Dansk Lives arrangementer. Hvad tager I fat i denne gang?

Vi har tidligere snakket om vigtigheden ved at arbejde med diversitet og repræsentation og haft både unge og eksperter med i panelerne. Det har været med til at give et rigtig godt indblik i hvilke behov og barrierer der eksisterer på spillesteder og festivaler. Denne gang tager vi skridtet videre og præsenterer en workshop med konkret fokus på hvordan man mobiliserer ungemiljøer og minoritetsmålgrupper i sit eget lokalområde. Vi har efterhånden en del erfaring med at opbygge lokale netværk af ambassadører og mentorer, der kan være med til at bygge nye relationer på tværs af unge og kulturinstitutioner. Derfor fokuserer workshoppen på, hvordan man bedst identificerer lokale ungdomsklubber, boligforeninger, musikstudier mm. der kan skabe grundlag for et ambassadørnetværk. 

Hvorfor er det en fordel for arrangørerne at engagere sig i Restage-forløbet?

Forløbet giver adgang til både strategiske værktøjer og nye målgrupper, når vi gennem rejsehold og talentforløb arbejder med at identificere og engagere nyt publikum og nye frivillige i de enkelte lokalområder. Det kan være en effektiv måde at få kortlagt hvilke potentielle strukturelle barrierer, der kan opstå i en kulturinstitution, som forhindrer nogle minoritetsgrupper i at engagere sig. Vi lægger en strategi for hvordan disse barrierer kan mindskes, samtidigt med at vi lokaliserer og matcher passionerede unge i lokalmiljøet med de enkelte arrangører for at skabe nye koncertformer og tiltrække nyt publikum. 

Hvilke tilbagemeldinger har du fået fra de har arrangørerne, der har været med indtil videre?

Vi har samarbejdet med 7 spillesteder, som alle har været enorm positive over både proces og resultat. Helt konkret er vores erfaring, at de koncerter, som vores talentdeltagere afvikler i samarbejde med arrangørerne, tiltrækker et publikum som de færreste har haft adgang til tidligere. Der dukker simpelthen lokale unge op, som aldrig ellers har sat foden på et spillested. Flere arrangører har efterfølgende ønsket at videreudvikle samarbejdet med de unge og eksperimentere med endnu flere ungedrevne koncert- og kulturarrangementer. Samtidigt har vores rejsehold givet spillestederne et vigtigt samtalerum for at reflektere og tilpasse nye former for diversitetsstrategier på tværs af frivillige, ansatte og ledelse.  

Hvad håber du deltagerne på Dansk Lives Efterårsseminar får ud af jeres programpunkt?

Jeg håber at deltagerne går derfra med fornyet inspiration til hvordan man kan sparke døren ind hos lokale foreninger og ungdomsinstitutioner med målet om at skabe nye samarbejder. Vi ved, at der findes masser af passionerede unge mennesker i lokalmiljøerne som enten ikke kender til vores spillesteder og festivaler, eller som ikke tidligere har set dem som relevante samarbejdspartnere. Ved at skabe et øget lokalt netværk, kan spillesteder og festivaler åbne sig op som platform for ungedrevne koncerter og events, og den åbenhed tiltrækker unge, der ikke ellers frekventerer til koncerter og arrangementer. 

I oplever rigtig meget opbakning fra både arrangører og eksterne samarbejdspartnere og pressen. Hvad ligger ude i fremtiden for Restage? Og er det noget vi kommer til at høre mere om på Dansk Lives Efterårsseminar?

Lige nu er Restage i en overgangsfase hvor nye midler skal søges for at påbegynde næste skridt. Vi har erfaret at indsatsen har et enormt potentiale og vi har derfor både fonde, interesseorganisationer og kulturinstitutioner med i den videre proces. Visionen er at kondensere alt den viden vi har fået, til et bredere og mere permanent fokusområde på publikums- og frivilligudvikling på tværs af spillesteder og festivaler. 

Læs mere om tilmeld dig Dansk Lives Efterårsseminar 2023 her.

Dansk Lives Efterårsseminar præsenteres i samarbejde med Koda og Ticketmaster. 

Dansk Lives Efterårsseminar er for medlemmer af Dansk Live. 

Se også Dansk Lives andre arrangementer her.