Renere festivalpladser med miljøvenlige genbrugskrus

15. april 2024
Renere festivalpladser med miljøvenlige genbrugskrus

Foto (Jelling Festival): Flemming Ege

TEMA. Siden Jelling Musikfestival i 2014 indførte vaskbare krus, der kan genbruges, er flere festivaler fulgt efter. Læs her om tre festivalers erfaringer og gode råd, hvis man som koncertarrangør overvejer genbrugskrus.

Danske koncertsteder og festivaler bliver i stigende grad målt på, hvor bæredygtige de er. Derfor sætter vi i en artikelserie fokus på medlemmer af Dansk Live, der arbejder med at finde bæredygtige løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre i live- og musikbranchen.

Hvis du tager på en dansk festival, kan du en del steder opleve at få serveret dine drikkevarer i krus af plastik. Jelling Musikfestival var tidligt ude, nærmere bestemt i 2014, hvor de blev kontaktet af Stack-Up, der producerede genbrugskrus.

– Vi blev begejstrede for et genbrugskrussystem med hank, som på det tidspunkt kunne vaskes op i en stor mobil opvasketrailer på vores lagerområde, fortæller Bettina Küsch, F&B-ansvarlig på Jelling Musikfestival og fortsætter:

–  Vi har haft nogle få bump undervejs: Opvasketrailerne havde de første par år lidt problemer med at tørre krus og kander ordentligt. Stack-Cup Danmark gik konkurs, men da deres mobile vasketrailer på pladsen ikke var tilgængelige længere, tog Dansk Mobil Opvask i Gadbjerg over – og de ligger kun seks-syv km fra Jelling. Da vi skiftede ølpartner (til Royal) til 2023-festivalen, overgik vi til at leje deres krus og kander, stadig med opvask i Gadbjerg.

Vil man indføre et system med genbrugskrus på sin festival, skal man i følge Jeanette Ravn, som driftsleder på Kløften Festival, overveje, hvor man placerer vaskemaskinen til krus:

– Har man pladsen, så er det klart at fortrække, hvis vaskemaskinen kan stå centralt i forhold til festivalen, så bliver det nemmere at fordele ud efterfølgende. Man skal også sørge for at have godt med personale på selve driften af vaskemaskinen, da krusene er meget varme, og det generelt er utrolig varmt at stå og håndtere krusene.

Flere fordele ved genbrugskrus

Med genbrugskrus følger der helt naturligt en større bevidsthed om at rydde op, sortere og pante. Derfor er festivalpladsen på Jelling Musikfestival blevet markant mere ryddelig efter 2014, fortæller Bettina Küsch.

Thomas Jakobsen, PR-ansvarlig på Samsø Festival, er på linje med sin festivalkollega:

– Vi indførte dels genbrugskrusene for at reducere plastikforbruget på de mange tusind engangskrus, men også for at få en pænere festival, koncertplads og området omkring festivalen uden alle de tomme krus, som bare blev smidt. Vi brugte mange ressourcer på at rydde op og sortere plastik. Ved ikke at bruge alle de mange engangskrus, men i stedet vaske op, satte vi også en ny dagsorden for en grøn festival, siger han og tilføjer et andet aspekt:

– Folk er glade for nye rene kopper, alle med forskellige motiver af vores plakater gennem årene, som giver hyggelige samtaler og diskussioner. Og vi har fået en løsning, som gør, at vi næsten er økonomiske neutrale i forhold til kopper, da publikum giver lidt for brugen af koppen. Dette dækker næsten vask, transport og køb af nye kopper.

Hvis man som festival vil i gang med at bruge genbrugskrus, har Thomas Jakobsen følgende gode råd: Hav styr på logistik, vælge den type kop, der passer til netop din festival – og bare se at komme i gang!

Læs flere artikler om bæredygtighed i livebranchen