Regeringen lukker spillesteder over nytåret

17. december 2021
Regeringen lukker spillesteder over nytåret

Radar Foto: Rolf Meldgaard

Opdatering: Alle restriktioner er vedtaget og træder i kraft søndag den 19. december kl. 08.00 og gælder til og med den 16. januar.

Regeringen foreslår, at der indføres påbud om, at en række indendørs kulturinstitutioner herunder spillesteder, lukker. Det meddeler regeringen på et pressemøde.

Regeringen foreslår, at en lang række indendørs kulturaktiviteter, hvadenten der er tale om et stående eller siddende publikum, lukkes. Det melder regeringen på et pressemøde i dag. Regeringens forslag skal drøftes og besluttes af Folketinget, før de kan træde i kraft. Bliver anbefalingerne vedtaget, vil de gælde fra søndag morgen kl. 08.00.

Udmeldingen sker på baggrund af Epidemikommissionens anbefalinger og en udtalelse fra statsminister Mette Frederiksen om, at der på baggrund af høje smittetal, er behov for nye restriktioner til at begrænse smittespredningen.

Anbefalingerne til de nye restriktioner betyder, at det foreslås, at man ikke længere tillader at samle større forsamlinger indendørs, og at blandt andet spillesteder, uanset, om der er tale om stående eller siddende publikummer, skal lukke.

Regeringens forslag skal drøftes og besluttes af Folketinget, før de kan træde i kraft.

For Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, er meldingen om nye restriktioner ikke uventet:

“Det er desværre ingen overraskelse, at vi igen formentlig ser ind i en total nedlukning af spillestederne. Arrangørerne har fra starten betalt en høj pris for denne pandemi, og denne gang er ingen undtagelse. Vi holder selvfølgelig fast i, at arrangørerne skal have fuld kompensation for omkostninger forårsaget af restriktionerne”, siger han.

Et liv efter corona

For Esben Marcher er det dog ikke kun hjælp til arrangørerne under nedlukningen, som er altafgørende. Også når spillestederne igen kan åbne uden restriktioner, er der vigtige tiltag, der skal igangsættes. Her peger han på hurtigst muligt at få lavet en plan for en kontrolleret genåbning, når smittetallet igen falder, og den aktuelle vaccineudrulning igen virker. Dertil peger han på, at arrangørerne skal have hjælp til genopretning fra den såkaldte krigskasse:

“Den her nedlukning af spillestederne, der formentlig kommer til at ske lige midt i deres højsæson, sætter spor langt ind i fremtiden. Det kræver tid og ressourcer at få gang i hjulene efter en nedlukning, og koncertgæsterne skal finde tilbage til spillestederne efter en total nedlukning. Derfor er det ikke for tidligt at lave en plan for en kontrolleret genåbning, og her skal kulturlivet prioriteres. Og så skal der selvfølgelig være hjælp at hente til genopretning. Spillestederne lever lige nu på regeringens nåde, men der skal også være et liv for arrangørerne efter det her”, understreger Esben Marcher og fortsætter:

“Publikum skal finde tilbage til koncertstederne og nyde livemusikken, som vi kender det – i fællesskab og som et åndehul i hverdagen. Det sker ikke af sig selv, og derfor er der brug for hjælp til at komme ud på den anden side efter det her helvede”, slutter han.

I tilfælde af, at de anbefalede restriktioner bliver vedtaget, træder de i kraft søndag morgen den 19. december kl. 08.00 og gælder til og med den 15. januar.