Positiv stemning hos danske festivaler

11. maj 2022
Positiv stemning hos danske festivaler

Tønder Festival Foto: Marc Roed

Billetter til flere af årets festivaler bliver revet væk. En lang række festivalarrangører melder, at billetsalget i skrivende stund er på niveau med før corona, og flere melder tæt på udsolgt. Et klart tegn på, at danskerne stadig elsker at gå på festival, siger Dansk Live.

Efter to sløje år med nedlukning og restriktioner, ser det ud til at de danske festivaler er tilbage på samme niveau som før corona. Flere festivaler har været udsolgt siden før corona, herunder blandt andet Smukfest, Roskilde Festival og COPENHELL, men nu melder flere festivaler, at billetter til årets festival, bliver revet væk, og flere arrangører over hele landet melder tæt på udsolgt.

Hos Jelling Musikfestival, hersker der ingen tvivl om, at publikum har savnet at være på festival:

“Vi mærker helt klart, at folk glæder sig helt vildt til at komme på græs igen. Vi ser det tydeligt på billetsalget. Folk køber alle former for billetter i øjeblikket – både dagsbilletter og til hele festivalen, og vi forventer at få fuldt hus”, siger Lars Charlie Mortensen, medstifter og leder af Jelling Musikfestival.

Også hos festivalerne, Northside og Tinderbox, buldrer billetsalget derudaf og ser ud til at sætte nye rekorder for billetsalg på festivalerne. Det fortæller Pernille Høll, der er Head of Marketing hos Down the Drain, der driver de to festivaler:

“Salgsmæssigt går det forrygende på begge festivaler. Northside får sit andet eller bedste år i historien. Tinderbox får sit bedste, hvor vi også forventer udsolgt”, siger hun.

Meldingerne glæder Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live:

“Vi kan kun tolke de høje salgstal som, at publikum stadig elsker livemusik. Efter nogle hårde år for alle livearrangører er det enormt dejligt at se, at publikum igen søger fællesskabet omkring livemusikken”, siger han.

De yngre målgrupper sakker bagud

Tilslutningen fra publikum er også stor hos Nibe Festival, selvom festivalen ikke har udsolgt af partoutbilletter på nuværende tidspunkt, som til rekordfestivalen i 2019:

“Vi har kun godt 1000 partoutbilletter tilbage, så vi har en rigtig god fornemmelse i maven. Salget af endagsbilletter går også rigtig godt. Formodentligt og forventeligt varer det ikke længe, før de første dage sælger ud”, siger Peter Møller Madsen, der er festivalleder hos Nibe Festival.

At festivalen endnu ikke har kunnet melde udsolgt, er der en helt særlig grund til, ifølge Peter Møller Madsen, for festivalen mærker, at den yngre målgruppe er langsommere ved billetlugen end normalt. Det kan forklares med to års nedlukning af festivallivet under corona, mener Peter Møller Madsen:

“Vi hænger lidt ift. de “tabte” yngre årgange, som er faldet bagefter under corona. Vi mærker og hører tydeligt, at de ikke har arvet traditionen. Vi tror dog, at de nok skal komme, så vi er meget fortrøstningsfulde”.

I Dansk Live nikker Esben Marcher genkendende til oplevelsen hos Nibe Festival:

“Selvom det overordnet set går godt med billetsalget på de danske festivaler, så kommer det desværre ikke som nogen overraskelse, at de yngre målgrupper ikke er helt med endnu. Vi har undværet de store festivaloplevelser i to år, og dermed er der to nye årgange, der endnu ikke har været på festival, og dermed måske ikke er så ivrige med at få billetter. Den tendens retter sig dog forhåbentlig over tid ”, siger han.

En anden virkelighed hos spillestederne

Anderledes ser det ud hos mange af de danske spillesteder, der stadig rydder op efter corona. Her er publikum længere tid om at komme tilbage foran scenerne, og det mærkes blandt andet på billetsalget, melder flere spillesteder. En udvikling, der følges tæt hos Dansk Live.