Nye rutiner på koncertdage skaber grønne forandringer

4. juni 2024
Nye rutiner på koncertdage skaber grønne forandringer

Foto: Morten Rygaard

TEMA. Læs om, hvordan TRAIN med forskellige tiltag arbejder på at få en grønnere spillestedsprofil.

Danske koncertsteder og festivaler bliver i stigende grad målt på, hvor bæredygtige de er. Derfor sætter vi i en artikelserie fokus på medlemmer af Dansk Live, der arbejder med at finde bæredygtige løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre i live- og musikbranchen.

TRAIN har siden 2020 arbejdet med at skabe en grønnere profil – et arbejde, der langt fra er slut. Som Søren Madsen, der er facility manager og stage manager på spillestedet, siger:

– Det er en lang proces, som vil kræve vores fortsatte opmærksomhed så længe, vi laver koncerter. Det bliver aldrig decideret bæredygtigt at lave koncerter – men vi kan gøre meget for, at vores klimaaftryk bliver så nænsomt som muligt.

TRAIN’s ambition var i første omgang at blive klogere på drift, vaner og handlinger for herigennem at udvikle nye strategier, valg og indsatser til forbedring af spillestedets samlede påvirkning af miljøet. Og processen startede meget konkret:

– Vi erhvervede os et par elmålere og begyndte at kortlægge energiforbrug på stort set alt vores elektriske udstyr – lige fra kummefrysere og ismaskiner til kaffemaskiner, ladepaneler og billetscannere, fortæller Søren og fortsætter:

– De største outliers blev vurderet og en del udskiftet med mere energivenlige udgaver. Vi har bl.a. udskiftet alle lyskilder som lysstofrør og halogenspots til LED-alternativer.

Stil spørgsmål til ‘plejer’

Et andet sted, som TRAIN satte fokus på, var procedurerne ifm. koncertdage. Her har det handlet om at stille spørgsmål til rutinerne.

  • Hvornår er det nødvendigt at tænde for køleskabe, ventilation, lyd- og lysanlæg?
  • Er der nogen grund til, at forstærkere skal stå tændt, fra det tekniske crew møder ind?
  • Skal alt lys på scene og i sal, bar, backstage, garderobe og rengøringsrum være tændt, fra vi træder ind ad døren?

Som Søren formulerer det: Vores bedste råd er at begynde at observere, hvad man egentligt plejer at gøre, og turde stille spørgsmål ved, om det kunne være anderledes.

Andre områder, som TRAIN arbejder med, er optimering af affaldssortering, alternativer til engangsplastkrus og ift. at samle større leverancer af varer, så de minimerer transporten. Eksempelvis bestiller de større partier drikkevarer, så de kun skal have leverancer hver 14. dag.

– Vi er langt fra i land med vores ambitioner, og det er stadig en stor opgave at vedligeholde og oparbejde den fælles bevidsthed, siger han og fortsætter:

– Vi er også i den lidt specielle situation, at vi er ved at bygge et helt nyt spillested, så der er en del energibesparende investeringer som vi fravælger, da vi snart skal flytte ud af vores nuværende bygning. Men de gode vaner kan vi godt tage med – så dem arbejder vi fortsat på at oparbejde.

Læs om TRAIN’s erfaringer med arbejdet i “Guideline TRAIN – et grønnere spillested” her

Læs flere artikler om bæredygtighed i livebranchen