Ny måling: Danskerne går til koncerter som aldrig før
3. februar 2020
Foto: Kim Matthai Leland
Mere end to millioner danskere besøgte et koncert- eller spillested i 2019. Det viser en ny måling fra Voxmeter. Danskerne går også oftere til koncerter end tidligere, og det giver øget omsætning. Det kommer dog ikke nødvendigvis koncertarrangørerne til gode, mener Dansk Live.
Musikken lever på de danske koncert- og spillesteder, som tilmed er velbesøgte. Ifølge en ny måling fra Voxmeter, besøgte over to millioner danskere et koncert- eller spillested i 2019, hvilket svarer til ca. 43 procent af danskere over 18 år.
Målingen viser også, at danskerne oftere går til koncert end tidligere. Ifølge Voxmeter gik 211.500 danskere til koncert mindst en gang om måneden i 2019 og mere end 28.000 af dem oplevede livemusik mindst en gang om ugen. For de månedlige gæster er det en stigning på ca. 13 pct. sammenlignet med en tilsvarende måling for 2018.
Målingen ligger godt i tråd med andre undersøgelser, der viser at livebranchen generelt har oplevet vækst i de senere år. Og selvom det er positivt, at flere danskere oftere går til koncert, er det fortsat vigtigt, at der sikres gode forhold for koncertarrangørerne, mener Dansk Live. Stigende udgifter til honorarer betyder nemlig, at koncertarrangørerne ikke får tilstrækkelig andel i væksten og dermed begrænsede muligheder for at udvikle sig selv og koncertområdet.
“Gode koncertoplevelser har stor kulturel værdi og styrker sammenhængskraften. Det er derfor vigtigt, at der er god adgang til spillesteder i hele landet. Men flere koncertgæster medvirker ikke nødvendigvis til øget indtjening…”
– Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live
”Det er selvfølgelig positivt, at danskerne i stigende grad opsøger musikken live. Gode koncertoplevelser har stor kulturel værdi og styrker sammenhængskraften. Det er derfor vigtigt, at der er god adgang til spillesteder i hele landet. Men flere koncertgæster medvirker ikke nødvendigvis til øget indtjening, da honorarer til især bærende artister også stiger markant i disse år. For arrangørerne er det derfor vanskeligt at sikre en bæredygtig forretningsmodel, der ser fremad”, siger Esben Marcher fra Dansk Live.
Som en del af løsningen peger Esben Marcher på, at arbejdet med talentudviklingen må sikres bedre fra politisk side. Et arbejde, der er vigtigt for at styrke værdikæden i hele musiklivet, og som i lige så høj grad sker på scenen og i mødet med publikum, som i studiet og i øvelokalet.
”Vi skal fortsat understøtte udviklingen af den danske talentmasse og den danske livescene. Det kræver dog bedre rammer, end dem vi har i dag.”
– Esben Marcher
”Vi skal fortsat understøtte udviklingen af den danske talentmasse og den danske livescene. Det kræver dog bedre rammer, end dem vi har i dag. Musikken har global udsigt, men lokale rødder, og det stigende besøgstal afspejler efter vores vurdering et stærkt internationalt koncertmarked. Vi skal derfor turde være mere ambitiøse i de politiske rammer og handlingsplaner, så vi kan sikre det danske marked for talentfulde musikere fremadrettet”, siger Esben Marcher.
Om målingen
Målingen er foretaget analyseinstituttet Voxmeter. Målingen af danskernes koncertbesøg er foretaget løbende over 52 uger og baseres på 7.958 interviews nationalt repræsentativt og 18 år+. Det giver en maksimal statistisk usikkerhed på 1,06. Koncert- og spillesteder dækker både store og små spillesteder, koncert- og kulturhuse, musikteatre samt større arenaer i Danmark.