Mona Juul: ”Der er mulighed for at påvirke, og der er behov for at påvirke. Det er en af grundene til jeg gik ind i politik”.

10. december 2019
Mona Juul: ”Der er mulighed for at påvirke, og der er behov for at påvirke. Det er en af grundene til jeg gik ind i politik”.

Mona Juul. Foto: Steen Brogaard

Det behøver ikke at være svært at blande sig i landspolitik. Ikke hvis man spørger Mona Juul, der er Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti og medlem af bestyrelsen for Voxhall i Århus. Vi har talt med Mona Juul om hendes baggrund som erhvervskvinde, og hvordan man som kulturaktør blander sig i den politik, der foregår på Borgen.

Drømmer man om politiske forandringer, kan landspolitik og Christiansborg virke uoverkommeligt for aktører i kulturlivet. Der er dog masser er mulighed for at få politikerne i tale, mener Mona Juul, der tidligere i år blev valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

”Man kan skrive til de enkelte ordførere. Man kan skrive til ministeren. Man kan stille spørgsmål til ministeren. Man kan bede andre ordførere om at stille ministeren spørgsmål, og på den måde få adgang til embedsværkets data og research og så videre, og det er der ikke ret mange, der gør. Det er også lidt tungt, det er jeg med på, men det handler om at profilere og sætte en dagsorden”, siger Mona Juul.

Selv holder hun døren åben for input udefra og har siden sit valg til Folketinget i sommer allerede mødtes med flere repræsentanter fra især erhvervslivet. Mona Juul er nemlig som medlem af Folketinget en af dem, der kan hjælpe med at skubbe til udviklingen, som hun gjorde det for nylig i kraft af sin post som boligordfører. Her var hun med til at sikre, at spillesteder og festivaler ikke ville blive ramt af ændringerne i reglerne for byggetilladelser (BR18), der kunne have store økonomiske konsekvenser for især mindre festivaler og koncertarrangører. Blandt andet på baggrund af henvendelser fra en række bekymrede aktører i kulturlivet.

”De fleste politikere er jo rare og demokratiske mennesker, der gerne vil lytte. Der er mulighed for at påvirke, og der er behov for at påvirke. Det er en af grundende til, jeg gik ind i politik.”

– Mona Juul, MF, Det Konservative Folkeparti

”De fleste politikere er jo rare og demokratiske mennesker, der gerne vil lytte. Der er mulighed for at påvirke, og der er behov for at påvirke. Det er en af grundende til, jeg gik ind i politik. Jeg har også siddet derhjemme i sofaen og syntes, at de ved for lidt på Christiansborg og aldrig har været ude i det virkelige liv”, siger hun.

Da Mona Juul som adm. direktør i reklamebureauet, Envision, for et par år siden lavede valgkampagne for Det Konservative Folkeparti, var det ikke planen, at hun selv skulle være politisk aktiv. Alligevel stod hun og Det Konservative Folkeparti en dag og manglede en ny spidskandidat i Østjylland, da Naser Khader var på vej over bæltet for at skifte valgkreds og i stedet stille op på Sjælland. Nu tog vælgerforeningen i Aarhus fat i Mona Juul:

”Vælgerforeningen spurgte mig, om jeg kendte nogen. De ville gerne have nogen fra erhvervslivet, og de ville gerne have en lokal. Jeg fandt rigtig mange gode navne frem, men det handlede åbenbart også om, at de godt kunne tænke sig, at jeg stillede op. Det fattede jeg så bare ikke rigtig noget af”, siger Mona Juul.

Partiet havde endnu ikke fundet den rigtige kandidat, og da Mona Juul til en kollega i partiet for sjov luftede tanken om, at hun havde trådt til, hvis buddet var kommet fire år senere, fangede bordet:

”Lige da jeg havde sagt det, kunne jeg bare mærke, at jeg også kunne tage den med det samme. Og der kiggede han sådan lidt spøjst på mig og sagde: ”Det er lige præcis det, vi skal snakke om, Mona!”.”

Mona Juul tog springet og stillede op til Folketinget som ny spidskandidat for Det Konservative Folkeparti i Østjylland efter Naser Khader, hvor hun blev valgt ind med 3.846 personlige stemmer, svarende til hver syvende af partiets stemmer i storkredsen. Mona Juul forlod Envision, men beholdt sin kontakt til livet udenfor Borgen blandt andet som medlem af bestyrelsen for spillestedet, Voxhall i Århus:

”Jeg synes det er vigtigt vi har regionale spillesteder. Jeg føler, jeg kan bidrage med den kommercielle del af det, simpelthen. Både i forhold til forretningen og kommunikationen”. Og her er Mona Juul ikke i tvivl om, at der også er noget at gøre landspolitisk for et spillested som Voxhall:”Rigtig mange forestiller sig måske, at man ikke kan få foretræde for et kulturudvalg. Det kan enhver. Altså, det er simpelthen bare at spørge, ikke?”
– Mona Juul, MF, Det Konservative Folkeparti

”Det er så gennemsigtigt, dansk politik, efter min mening, så der er alle mulige grunde til at gå til den i forhold til landspolitik. Det er jo trods alt de store rammer, der bliver lavet, så jeg synes bestemt, det er interessant og givende for et spillested også. Især hvis man forstår lobbydelen af det. Nu bliver jeg jo ”lobbet” på, og der er der godt nok nogle, der er gode til det. Der er helt klart nogle muligheder, som man forstår bedre, når man er indenfor. Rigtig mange forestiller sig måske, at man ikke kan få foretræde for et kulturudvalg. Det kan enhver. Altså, det er simpelthen bare at spørge, ikke? Også sine lokale MF’ere. Der er jo masser af muligheder for at komme til orde, og det synes jeg bare, at man skal benytte sig af”.