Manglende viden hos politiet skaber problemer for spillestederne

24. september 2020
Manglende viden hos politiet skaber problemer for spillestederne

Politi på kontrolbesøg hos spillesteder kender ikke altid restriktionerne for koncerter og kulturarrangementer. Spillesteder må gerne have åbent efter 22.00, men baren skal lukkes. Det ved betjente på patrulje desværre ikke altid, og det skaber stor frustration på spillesteder.

Mange spillesteder har oplevet at få besøg af politiet under koncerter i den seneste tid med COVID-19 restriktioner, og ofte forløber disse besøg i god tone og uden problematik. Flere arrangører har dog desværre oplevet, at politiet ikke i tilstrækkelig grad er bevidst om, at der findes særlige bestemmelser for koncerter og andre kulturelle begivenheder. Det betyder, at arrangører skal forklare besøgende politibetjente om reglerne for kulturelle arrangementer for ikke at måtte lukke tidligere end planlagt.

Loppen på Christiania har flere gange oplevet besøg af politibetjente i kampudrustning, som er kommet for at lukke spillestedet:

“Vi føler en frustration over, at politiet møder uoplyste og kampklædte op, men også en frygt for, at vi ubegrundet kan lukkes ned på et øjeblik. Vi har knoklet for at tilpasse og overholde alle restriktioner, så vi føler os lidt anfægtet som spillested, når kampklædte politibetjente dukker op og forstyrrer publikum midt under en koncert. Det er ikke et godt signal over for vores publikum”, siger Michelle Therese Smidt, PR & Marketingsansvarlig på Loppen.

Hos Dansk Live udtrykker man kritik over den fejlagtige håndtering:

“Ingen misunder politiet deres nye opgaver med at holde styr på restriktioner, der svært gennemskuelige, og som ændrer sig drastisk fra den ene dag til den anden. Ikke desto mindre må man som koncertarrangør ikke ende i en situation, hvor man skal i diskussion med politiet om, hvorvidt man skal lukke koncerter eller ej. Det er på alle måder afgørende, at man som ansvarligt spillested med styr på reglerne bør kunne undgå sådanne situationer. Specielt i forhold til dialogen med publikum kan det være følsomt, hvis der opstår usikkerhed om, hvorvidt spillestedet efterlever restriktionerne. Det gør spillestederne, og derfor bør politiet naturligvis agere herefter”, siger Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live.

Dansk Live har problematiseret oplevelserne over for politikerne, men vil også gå i dialog med Rigspolitiet om, hvordan der kan arbejdes for at skabe klare rammer for de patruljerende betjentes arbejde.