Lær om fremtidens publikum og det digitale landskab på Dansk Lives Årsmøde

24. marts 2023
Lær om fremtidens publikum og det digitale landskab på Dansk Lives Årsmøde

Kathrine K. Pedersen, forfatter og specialist i digital kultur og vært på MEME dig til magten

Katrine K. Pedersen, forfatter og specialist i digital kultur, holder oplæg om digitale trends inden for digital ungdomskultur, når Dansk Lives Årsmøde finder sted den 21. og 22. april i Næstved. Vi har bedt hende give en forsmag på, hvad der er i vente, og fortælle om, hvordan det digitale landskab ser ud lige nu. 

Som specialist i digital kultur, forfatter og vært på Politiken-podcasten MEME dig til magten, er Katrine K. Pedersen godt inde i, hvad der sker lige nu indenfor digital ungdomskultur. Derfor har vi bedt hende komme og fortælle om, hvordan fremtidens publikum, de unge, bruger de digitale platforme, lytter til musik og meget mere, når Dansk Lives medlemmer mødes til Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling den 21. og 22. april i Næstved. Vi har bedt hende fortælle lidt om, hvad der er i vente, og hvordan landet ligger sådan rent digitalt lige nu. 

Vil du starte med at fortælle om dig selv?

Jeg er specialist i digital kultur og forfatter til flere bøger om emnet. Lige nu er jeg igang med tilrettelæggelsen og optagelserne af anden sæson af Politiken-podcasten MEME dig til magten. Jeg bruger en del tid på et forskningsprojekt i Brussels, der undersøger digitalt udsatte i EU-landene og så er jeg ved at lægge sidste hånd på min nye bog, der skildrer den digitale kulturs historie. Se evt. mere her.

Set lidt fra et helikopterperspektiv – hvordan ser det digitale landskab ud lige nu?

Vi står på kanten til et paradigmeskifte, der handler om regulering af tech-industrien. Her tænker jeg særligt på DSA – Digital Service Act i EU-regi. Det skaber et stadigt større fokus på digital bæredygtighed – der handler om langsigtet, etisk forsvarlig digitalisering med afsæt i mennesker, samfund og sociale strukturer. Indtil videre mest på brandingniveau, men der er eksempler på, at tech-virksomheder forbereder sig på, at der vil ske reguleringer i den nærmeste fremtid, der kommer til at få stor betydning for det digitale landskab.

Hvordan har digitalisering påvirket den måde man lytter til musik på?

Teknologi har altid været med til at påvirke, måden vi lytter til musik på, så det er et stort spørgsmål. Men det særlige ved den nuværende ungdomsgeneration er, at de altid forventer noget visuelt, når de er online. Det er særligt digitale medier som Instagram, Youtube og TikTok, der har været med til at skabe denne trend. Udover at de selvfølgelig lytter til musik som andre generationer fx via streamingtjenester, så er de særligt optaget af dén musik, der binder sig til deres generations fortællinger og begivenheder, til den ungdomskultur, der er lige nu. Jeg plejer at sige, at de ‘patchworker’, når de forbruger populærkultur. Ved at klippe-klistre forskellige elementer, som lyd, musik, videoer, tekst og andet i ‘memes’ eller andre reference-mættede formater, som man ofte kun forstår, hvis man er indviet, og som på den måde også fungerer som en slags invitation til ‘festen’. Hvis du ikke forstår, er du ikke en del af kulturen og højst sandsynligt heller ikke af ungdomsgenerationen. Denne tilgang til måden at lytte til musik på har også ændret, hvordan hits laves, og hvordan platforme, som TikTok har en kæmpe indflydelse på, hvordan nye som gamle kunstnere og ny musik opdages på. 

Hvilket godt råd vil du give koncertarrangører, som gerne vil lave mere direkte kommunikation til den lidt yngre målgruppe?

Jeg tror, at netop koncertarrangørere og kuratorer er super opdateret på tendenser inden for musik. Jeg tror derimod at mange, der ønsker at kommunikere med yngre målgrupper ofte kommer til at gribe til lette løsninger ved at fokusere på valg af platforme og spørgsmålet om, ‘hvordan fanger vi dem/får vi deres opmærksomhed’. Jeg møder ofte en forståelse af digitale medier, der minder om det, man som ældre generationer selv var unge med som TV og radiomediet. Men hvor den direkte kommunikation gav mening, fordi kategorierne var tydelige; som fx sport, underholdning, børnetime og nyheder, så skal der en helt anderledes tilgang til idag. Man kan ikke tænke afsender, indhold/budskab/produkt modtager i det økosystem, der er internettets. Det er i princippet umuligt at kontrollere en ‘direkte kommunikation,’ men derimod kan man lytte, facilitere og være nysgerrig på den digitale kultur de er en del af, der optager dem. Det er i sidste ende dén, der afgør deres adfærd og valg, det er ikke, om man som organisation er tilstede på TikTok eller Instagram. 

Katrine K. Pedersens oplæg er en del af lørdagens program på Dansk Lives Årsmøde den 21. og 22. april. 

Læs mere og tilmeld dig her.

Husk sidste frist for tilmelding med overnatning er mandag den 20. marts. 

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling er for medlemmer af Dansk Live. 

Dansk Lives Årsmøde præsenteres i samarbejde med Ticketmaster.