Kathrine Olldag: Servér dine synspunkter som en grillkylling
16. december 2019
Kathrine Olldag Foto: Steen Brogaard
Gør det enkelt og lækkert, når du taler din sag overfor politikerne, vær strategisk i din ledelse og glem aldrig din hjemmebane. Det er blandt de råd, som Kathrine Olldag, medlem af Folketinget for Radikale Venstre og medlem af bestyrelsen for STARS, giver koncertarrangørerne. Vi har talt med Kathrine Olldag om kunsten at manøvrere i politik.
Som medlem af Folketinget for Radikale Venstre og bestyrelsesmedlem for spillestedet, STARS, i Vordingborg, er Kathrine Olldag den helt rigtige at spørge, når man skal have gode råd til, hvordan man som koncertarrangør skal arbejde for sin sag politisk. Hun ved, blandt andet fra sin baggrund som leder af Talentskolen i Næstved, hvordan man omsætter det danske kulturlivs udfordringer og værdier til noget udefrakommende kan forstå, og hun kan give koncertarrangører et sjældent kig ind til den politiske verden. For hende og Radikale Venstre behøver spillestederne ikke argumentere for deres eksistensberettigelse. For hende at se ligger udfordringen et andet sted:
”Jeg ved godt, hvor meget Klaverfabrikken og Gimle og os, på STARS, vender hver en freakin’ mønt. Jeg har været med til at lægge budgetter nede hos os, og vi sidder og finder 500 kr her og 1000 kr der. Det er helt absurd.”
– Kathrine Olldag, MF, Radikale Venstre
”Jeg ved godt, hvor meget Klaverfabrikken og Gimle og os, på STARS, vender hver en freakin’ mønt. Jeg har været med til at lægge budgetter nede hos os, og vi sidder og finder 500 kr her og 1000 kr der. Det er helt absurd”, forklarer Kathrine Olldag. Her peger hun på problematikken i forhold til det statslige og det kommunale tilskud til spillestederne. “Ofte har staten slået på tromme for, at kommunerne skulle tage mere lokalt ejerskab ved blandt andet at lægge mere i kassen hos spillestederne og andre lokale kulturaktører, men det er ikke altid lige realistisk”, siger Kathrine Olldag:
”Problemet er bare, at ude i de her områder, hvor vi har de fleste af de kommunale spillesteder – det kunne også være Fermaten i Herning, eller i Viborg eller på Bornholm – der sidder man bare med nogle kommunale budgetter, der ikke er for børn. Det er lige præcis de kommuner, som er ekstremt pressede i forvejen. Kommunerne er på bristepunktet af, hvad de kan klare”, siger hun.
Her mener Kathrine Olldag, at staten skal tage et større ansvar for kulturen ude i kommunerne og skrue op for budgetterne til spillestederne. Og her kommer spillestederne ind i billedet, for ifølge Kathrine Olldag, kan koncertarrangørerne være med til at påvirke dagsordenen. Der er dog et par ting, der er værd at skrive sig bag øret, inden man griber knoglen eller skyder en mail afsted til politikerne, mener hun:
”Vi får sindssygt meget materiale ind fra alle mulige interessenter. Nu er jeg ikke selv kulturordfører, desværre, men jeg ved Zenia [Stampe.red] får sindssygt meget materiale ind, som hun aldrig når at læse. Det bedste man kan gøre, er at være kortfattet og komme direkte til pointen”, siger Kathrine Olldag. Hun fortsætter:
”Koncertarrangørerne skal gøre sig selv politisk uundværlige og virkelig lækre. Hvis de forstår at spille det strategiske spil, så jeg tænker helt klart, at det fede ville være at servere det som en grillkylling: ”Hvor nemt ville det ikke være at lave progressiv kulturpolitik, hvis man lige afsatte 2-3 millioner med den-og-den strategi for øje og med de-og-de målepunkter og med de-og-de headlines?”. Og så med sådan en opfordring, der hedder: ”Ny regering, ny kulturpolitik? Vær med til at gøre kulturen mere folkelig. Alle tal peger på, at publikum er ude på spillestederne.” Eller: ”Vil du være med til at give luft til kommunerne? Det koster 2,5 million”. Bum. Sådan en 1-pager ville være lækker at se i indbakken”, siger Kathrine Olldag.
”Det der med at sørge for, at man er en levende, hyggelig, nede på jorden-del af lokalsamfundet, og at ens lokalpolitikere også er glade, så har man simpelthen ro på bagsmækken til at kunne folde sig ud kunstnerisk.”
– Kathrine Olldag, MF, Radikale Venstre
Samtidig understreger hun, at arbejdet med det landspolitiske er godt, men at det helt centrale er, at bevare den gode dialog med sin lokale politikere og holde dem opdaterede på sit arbejde. Her gælder det for Kathrine Olldag især om at dele de gode historier, vise værdien af det arbejde man laver og sørge for at få kommunikeret succeserne, hvadenten det er i pressen eller andre sammenhænge. Også selvom historien blot drejer sig om en hyggelig aften, hvor lokale har spist sammen og delt en god oplevelse i en gårdhave i Vordingborg.
”Det der med at sørge for, at man er en levende, hyggelig, nede på jorden-del af lokalsamfundet, og at ens lokalpolitikere også er glade, så har man simpelthen ro på bagsmækken til at kunne folde sig ud kunstnerisk. Strategisk ledelse er det suverænt vigtigste”, siger hun.