Interview: ”Vi var stærkere end nogensinde”

18. juni 2020
Interview: ”Vi var stærkere end nogensinde”

Foto: Nibe Festival

Nibe Festival stod overfor at skulle afholde den største udgave af festivalen nogensinde med rekordmange gæster, men så kom corona-krisen. Nu er fokus rettet mod fremtiden for festivalen og dens mange leverandører, for som Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival, siger, er festivalen intet uden resten af branchen. Vi har talt med ham om livet som festivalarrangør under corona.

Vil du starte med at fortælle, hvordan jeres nuværende situation ser ud?

Lige nu afventer vi det videre forløb. Jeg håber oprigtigt ikke, at vi skal i gang med barske, konfliktfyldte og uigennemskuelige forhandlinger med vores leverandører. Men selvfølgelig skal hånden også holdes under leverandørerne – både dem der leverer indhold, og dem der leverer alt andet. Det er vigtigt, at vi snart kommer videre til next level her.

Der er kommet klarhed over indholdet af hjælpepakkerne, og I har fået stor opbakning fra blandt andet jeres publikum, hvor mange blandt andet har valgt at beholde deres billet til næste års festival. Kan du prøve at sætte nogle ord på, hvordan jeres virkelighed ser ud, selvom I får hjælp?

Selv om vi får hjælp, bliver de kommende år udfordrende og kræver formodentligt livrem og seler. Festivalmarkedet kræver konstant udvikling, og det er ikke gunstige betingelser at udvikle under, da budgettet formodentligt vil være under voldsomt pres. Det kan godt bekymre, om alle arrangementer kan holde til det.

Det hele afhænger jo også af, hvordan vores leverandører kommer ud af pandemien. Drømmescenariet er jo selvfølgelig, at ”hænderne” under os alle kan favne i sådan et omfang, at ingen skal gå fra ”hus” og ”hjem” – og at alle, efter omstændighederne, relativt uproblematisk kan komme tilbage på sporet. Nej, lad mig blive mere konkret. Det er altafgørende, at der bliver taget hånd om branchen hele vejen rundt. Tingene hænger sammen, og vi er intet uden helheden.

“Det er altafgørende, at der bliver taget hånd om branchen hele vejen rundt. Tingene hænger sammen, og vi er intet uden helheden.”
– Peter Møller Madsen, Nibe Festival

Nu hvor I får hjælp, tror mange, at festivalerne er sikret og kan fungere som de plejer. Hvad skal der til, for at Nibe Festival, kan fungere normalt igen?

Som sagt, så er vi ikke i mål – bare med en hjælpepakke. Samfundet skal i gang, tilliden skal genskabes og udviklingen skal fortsætte. Hjælpepakkerne – forhåbentligt på alle hylder – skal også være med til at sikre, at ”hjulene” overordnet ruller videre, at priserne finder det rette leje, at vi alle kan være i det og kan fokusere på fremtiden.

Og så skal vi have rettet vores fokus – ikke bare mod vores skønne og loyale publikum, nej, i den grad også på vores store frivillige organisation. 4700 fantastiske frivillige. Alt det frivilligheden kan i Danmark må ikke gå tabt. Virkeligheden er jo desværre også, at den økonomiske støtte til de mange foreninger og velgørenheden, som en festival som vores genererer, den kommer jo desværre ikke i år. Det gør ondt, for det er penge, som gør en kæmpe forskel, og som på mange måder også er et symbol på ikke bare en støtte, nej, også en vigtig hyldest til foreningslivet, frivilligheden og fællesskabet. I 2019 genererede festivalen en udlodning på to millioner.

Hvordan ser de kommende år ud for Nibe Festival?

Usikkerheden er jo den værste faktor. Ingen ved jo, hvad fremtiden bringer. Kan festivalerne f.eks. afvikles i 2021, og på hvilke betingelser. Vi tror helt sikkert på det i Nibe, men efter den her omgang er vi formodentligt alle opmærksomme på, at intet kan tages for givet. Men den her pandemi har allerede splittet nok ad.

“Vi havde netop i 2019 leveret den største Nibe Festival nogensinde. Rekordmange gæster, rekordstor omsætning, ditto rekordoverskud og -udlodning. Vi var stærkere end nogensinde. Vi havde så megen momentum, en drønstærk organisation og tro på fremtiden.”
– Peter Møller Madsen, Nibe Festival

Vi havde netop i 2019 leveret den største Nibe Festival nogensinde. Rekordmange gæster, rekordstor omsætning, ditto rekordoverskud og -udlodning. Vi var stærkere end nogensinde. Vi havde så megen momentum, en drønstærk organisation og tro på fremtiden. Vi har stadig tro på fremtiden, og at vi kommer stærkt tilbage, når vi er ude af den voldsomt kuperede ”bjergkæde” af udfordringer.

I Nibe er vi selvfølgelig meget fokuseret på at handle ansvarligt og have dyb respekt for og stor ydmyghed over, at vi er en del af et samfund, som i det her tilfælde forhåbentligt kan medvirke til branchens overlevelse og efterfølgende udvikling. Vi ved godt, at økonomien er under gigantisk pres pga. de mange omkostninger, som pandemien har tilført. Vi håber det bliver gengældt ved at ordentligheden og ansvarligheden sejrer derude i det kulturelle, erhvervsmæssige og for den sags skyld almene samfund.

Nibe Festival finder sted fra den 30. juni til den 3. juli 2021.