Interview: Sølund skaber glæde

11. juni 2019
Interview: Sølund skaber glæde

Festivalchef for Sølund Musik-Festival, Lasse Mortensen

Siden 1986 har Sølund Musik-Festival udviklet sig til det, der i dag er verdens største musikfestival for mennesker med handicap. Det har ikke været uden udfordringer, men ånden og idéen om en kærlighedsfest for mennesker med handicap er stadig intakt.

Musik og kærlighed er velkendte ingredienser i enhver god festival. Alligevel kan Sølund Musik-Festival noget helt særligt.

”Det er de glemte værdiers holdeplads. Alle hjælper hinanden, og de handicappede er pissegode til næstekærlighed”, siger festivalchef Lasse Mortensen.

Han har været en del af festivalen siden den første udgave i 1986. Det skete på et bagtæppe af tanker om at lave en festival, hvor mennesker med udviklingshandicap kunne have det sjovt sammen, få nye venskaber og måske få sig en kæreste. I dag er Sølund blevet verdens største af sin slags. 16.000 solgte billetter til to festivaldage og en gratis dag hvor ca. 10.000 gæster lægger vejen forbi.

Udsolgt og udfordringer

Festivalen har siden starten udfyldt et særligt behov og hvert år bliver samtlige billetter solgt på fire timer.

”Vi havde erfaringen til at lave festivalen og ramte ind i en niche, som folk havde efterlyst i 25 år. Det betød, at vi var den hurtigste og bedst sælgende festival”, siger Lasse Mortensen.

I 2012 kom en lovændring for ledsagere til at få stor betydning for festivalen. De handicappede måtte nu ikke længere få deres kendte ledsager med.

”Det betød en nedgang i vores omsætning på 25 procent”, siger Lasse Mortensen.

Men igen viste næstekærligheden sig fra sin gavmilde side og på bare fem uger lykkedes det i 2013 at samle op mod 800.000 kroner ind til festivalen. Efter flere års kamp blev serviceloven senere ændret til gavn for festivalens mange deltagere.

En lang række store danske navne optræder hvert år på Sølund, men der er også masser af plads til at give de udviklingshæmmede plads på scenen. I det hele taget giver festivalen mulighed for at skabe mere forståelse mellem mennesker.

Festivalen løber i år af stablen fra d. 11.-13. juni.

Læs mere om Sølund Musik-Festival.