Interview: “Kultur er som et værdighedsproducerende fællesskab”

10. marts 2022
Interview: “Kultur er som et værdighedsproducerende fællesskab”

Foto: Erhvervs- og krisepsykolog, Louise Dinesen

God arbejdskultur er centralt for en stærk organisation. Få redskaberne til at skabe og værne om den gode arbejdskultur, når erhvervs- og krisepsykolog, Louise Dinesen, besøger Dansk Lives Årsmøde den 29. og 30. april i Amager Bio.

Når Dansk Lives Årsmøde 2022 løber af stablen den 29. og 30. april i Amager Bio, bliver det blandt andet med fokus på god arbejdskultur. Til at gøre os klogere på, hvordan vi som organisation dels skaber, men også værner om den gode arbejdskultur, har vi inviteret erhvervs- og krisepsykolog, Louise Dinesen. Vi har talt med Louise om, hvad der er i vente for deltagerne på Dansk Lives Årsmøde:

Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv?

Jeg hedder Louise Dinesen og er erhvervspsykolog med speciale i kriseledelse og kultur i organisationer. Jeg har i mange år udviklet det indviklede i arbejdslivet og har arbejdet med organisationer, som stod over for vanskelige kulturelle og ledelsesmæssige udfordringer. Jeg har i flere år været ekstern lektor på Københavns Universitet, og har siden 2017 været tilknyttet film- og scenekunstbranchen i deres arbejde med at skabe en mere tryg og værdig arbejdskultur. Jeg rådgiver Forsvarets ledelse inden for ledelse og organisationsudvikling og er redaktør på Tidsskriftet Erhvervspsykologi.

Du kommer til at tale om god arbejdskultur på Dansk Lives Årsmøde. Vil du fortælle lidt mere om, hvad der er i vente for deltagerne på Årsmødet?

Kultur og underliggende spilleregler kan æde enhver strategi, men kan også æde vores trivsel og fællesskabsfølelse. På dagen kommer vi ind på, hvordan vi skaber bære- og levedygtige kulturer, hvor mennesker trives og præsterer sammen. Vi taler om små fællesskaber og store fællesskaber, og om at kultur ligesom familier, kan være både dysfunktionelle og sunde. Jeg kommer ind på magt, og på hvordan vi kan undersøge vores kultur, og hvad vi kan gøre for at skabe stærke kulturer, præget af følgeskab og fællesskab.

Hvorfor er det en fordel som virksomhed eller organisation at fokusere og arbejde med god arbejdskultur?

Kultur er med til at bestemme, hvad der kan, må og bør ske mellem os. En velfungerende kultur er vigtig for tiltrækning, fastholdelse og engagement af alt fra ansatte og frivillige til leverandører og kunder. Organisationers kultur påvirker både deres omdømme, evne til at tiltrække midler og evnen til at bevare relationer. Kultur dannes meget hurtigt, men kan være utrolig vanskelig at ændre. Derfor skal vi gøre os umage med, at værne om den kultur, vi ønsker. I seancen giver jeg eksempler på, hvordan vi bliver gode til at værne om kulturen, vi sætter pris på.

Findes der en grundlæggende tommelfingerregel for god arbejdskultur, som du vil dele med os?

Ja, en god kultur er som et værdighedsproducerende fællesskab. Altså ikke bare et fællesskab, som tilbyder ydelser eller sælger produkter, men som helt grundlæggende giver mennesker en oplevelse af værd og at være ønsket i verden. Ofte er forudsætningen for værdighed, at vi er trygge og at andre ser os som betydningsfulde og kompetente.

Oplægget med Louise Dinesen er en del af lørdagens program.

Læs mere og tilmeld dig Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling 2022 her.

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling er for medlemmer af Dansk Live.

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling præsenteres i samarbejde med KODA og Ticketmaster.