Interview: ”Det er ikke en selvfølge, at der afholdes festivaler”

10. juni 2020
Interview: ”Det er ikke en selvfølge, at der afholdes festivaler”

Foto: Jelling Musikfestival

Jelling Musikfestival er blandt de mange festivaler, der har måttet aflyse årets festival. Selvom der er kommet hjælp fra myndighederne, og ledelsen forsøger at bevare optimismen i forhold til fremtiden, er konsekvenserne store for Jelling Musikfestival, festivalens mange samarbejdspartnere og de mange velgørende formål, som plejer at få del i festivalens overskud. Lars ”Charlie” Mortensen, festivalleder og musikansvarlig på Jelling Musikfestival, fortæller om festivalens nye virkelighed.

Vil du starte med at fortælle, hvordan jeres nuværende situation ser ud?

Vi har netop overstået den weekend, hvor den 32. Jelling Musikfestival skulle have været afholdt. Det var en mærkelig weekend, hvor solen skinnede fra en klar himmel, og hvor byen og festivalpladsen skulle have været rammen om et stort fællesskab for tusindvis af publikummer og alle de gode frivillige hjælpere, som skulle have brændt masser af festivalenergi af. Det gjorde ondt. På grund af forsamlingsforbuddet blev weekenden markeret med hjemmefestivaler rundt omkring. Det var der mange, der deltog i, og det varmede, at folk holder skruen i vandet. Nu er der helt stille igen, og vi ser fremad mod 2021. Medarbejderne på Festivalkontoret er for de flestes vedkommende hjemsendt på kompensationsordninger og i skrivende stund afventer vi, at hjælpepakkerne for festivalerne bliver rullet ud. Dem af os, der er tilbage, er i løbende dialog med kollegaerne, artister, management og andre leverandører, ligesom vi forbereder os på at igangsætte de arbejdsopgaver, der kommer, når bekendtgørelsen for hjælpepakkerne kommer. Vi håber det snart sker, så vi kan sætte i værk, gå på sommerferie og starte på det fremadrettet efter ferien. Men det har siden medio marts og er stadig en uvirkelig situation, som vi alle jo gennemløber lige nu. Vi har ingen indtægter, men heldigvis et loyalt publikum og gode kollegaer med hvem, vi deler denne mærkelige tid.

Der er kommet klarhed over indholdet af hjælpepakkerne, og I har fået stor opbakning fra blandt andet jeres publikum, hvor mange blandt andet har valgt at beholde deres billet til næste års festival. Kan du prøve at sætte nogle ord på, hvordan jeres virkelighed ser ud, selvom I får den opbakning og hjælp?

Det er lidt svært at svare 100% på, men 60% af vores publikummer har valgt at beholde deres billet, hvilket vi er meget glade for, da det giver os likviditet til at komme igennem sæsonen og starte op igen med fuld power frem mod 2021 efter sommerferien. Vi omkostningsminimerer naturligvis, så meget vi kan, og det betyder så også, at vi ikke, som normalt, støtter økonomisk op om andre kulturelle arrangementer samt andre ting i form af sponsorater og tilskud. Hertil kommer, at der naturligvis heller ikke vil blive uddelt midler af et forventet overskud til velgørende formål. For vores vedkommende er det en hel del penge, der ikke bliver uddelt og skabt kulturel merværdi for. Men vi har et godt og stort loyalt publikum, der gør at fundamentet og energien til at komme videre i allerhøjeste grad er til stede.

“Vi skal som festivalforening nok komme igennem 2020, men det er vigtigt, at vores leverandører og samarbejdspartnere kommer over på den anden side uden for mange skrammer – vi er jo i allerhøjeste grad afhængig af hinanden.”
– Lars “Charlie” Mortensen, Jelling Musikfestival

Vi skal som festivalforening nok komme igennem 2020, men det er vigtigt, at vores leverandører og samarbejdspartnere kommer over på den anden side uden for mange skrammer – vi er jo i allerhøjeste grad afhængig af hinanden. Det samme gælder også artisterne, som jo også gerne skal kompenseres for en tabt sæson. Så overordnet set er jeg glad for, at vi lever i et land, hvor vi har en regering og et folketing, der ser nødvendigheden i at lave hjælpepakker for at sikre, at vi kan komme videre. Det har taget sin tid at få udmøntet hjælpepakkerne på vores område, men den her branche er også kompleks med en lang værdikæde af elementer, der bliver ramt. Så det er jo nok også forståeligt, at embedsværket har haft behov for tid til at kunne udmønte hjælpen.

Nu hvor I får hjælp, tror mange, at festivalerne er sikret og kan fungere som de plejer. Hvad skal der til, for at Jelling Musikfestival, kan fungere normalt igen?

Det, der skal til for at normalisere festivalmarkedet, er at så mange af vores samarbejdspartnere som muligt kommer godt igennem krisen, så vi kan begynde at lave festivaler igen. Herudover er det jo vigtigt, at Danmark lykkes med genåbningsstrategien, så vi hen over sommeren, og ikke mindst i løbet af efteråret så småt får spillestederne og koncerterne op på normale omdrejninger igen, så vi til den kommende festivalsæson er blevet fri af corona-truslen, og folk igen kan samles i glade fællesskaber uden frygt. Men der er et stykke vej endnu.

Hvordan ser de kommende år ud for Jelling Musikfestival?

Jeg tror, at hvis vi gør tingene i samarbejdets navn ret hurtigt, er vi godt på vej til at nå normale omdrejninger allerede i 2021. Jeg håber og tror, at der også kommer noget godt ud af den krise, vi har været igennem.

“Folk har fundet ud af, hvor værdifuldt samværet og fællesskabet er, og det ikke er en selvfølge, at der afholdes festivaler. Vi skal alle gøre en indsats.”– Lars “Charlie” Mortensen, Jelling Musikfestival

Folk har fundet ud af, hvor værdifuldt samværet og fællesskabet er, og det ikke er en selvfølge, at der afholdes festivaler. Vi skal alle gøre en indsats. Vi har i Danmark en frivillighedskultur, der ikke vil lade sig slå ned – det ligger dybt i vores DNA at gøre noget sammen. I Jelling har vi et fantastisk korps af 5000 frivillige, som er klar til at fortsætte det gode arbejde. Det er uvurderligt, og med den rygrad ser det godt ud for festivalkulturen i Jelling. Jeg tror også, at der i branchen vil ske ændringer, og at der vil være flere omstruktureringer, som gør, at den fødekæde, som vi i musikbranchen er en del af, vil have lært en del af krisen. Vi hænger uomtvisteligt sammen, og derfor skal fødekæden holdes ved lige. Der vil måske være en større forståelse for, hvor stor værdikæden egentlig er, og hvor vigtigt det er, at vi passer på hinanden. Det vil ikke kun styrke Jelling Musikfestival, men alle festivaler, artister, management, agenter, lydfolk og så videre. Så jeg tror på fremtiden, og på at vores unikke festival og musikkultur vil bestå – måske stærkere end nogensinde.

Jelling Musikfestival finder sted den 20.-23. maj 2021.