Interview: Danmarks smukkeste festival fejrer 40 års jubilæum
7. august 2019
Kilde: Smukfest Foto: Jakob Worre
I dag åbner Smukfest dørene for årets festival og fejrer 40 års jubilæum. Vi har talt med booker og grundlægger af Smukfest, Jens Peter (JP) Andersen om genopførelsen af første års festival, fællesskab og den største udfordring som festivalens booker gennem 40 år.
I 1980 åbnede Skanderborg Festivalklub dørene for årets første festival, dengang Skanderborg Musikfestival. Der var ca. 1000 gæster, de optrædende musikere skiftedes til at tømme toiletspandene og årets regnskab landede i underskud. I dag er Smukfest Danmarks andenstørste festival med mere end 50.000 mennesker, og navne som Prince, Rihanna, Eric Clapton, Ozzy Osbourne, Pet Shop Boys, Britney Spears og Sting har lagt vejen forbi Bøgescenerne i Skanderborg Dyrehave. Nu kan festivalen fejre 40 års jubilæum.
Genopførelse af den første festival
I forbindelse med jubilæet genopførte Smukfest i juli den allerførste festival, der fandt sted i Dyrehaven i Skanderborg. Sammen med 50 skuespillere og musikere fra Oure Højskole samt flere hundrede statister, blev dagen i 1980 genskabt, som dengang bød på syv timers gratis musik mellem bøgetræerne med navne som Luna og Thunderbirds. Til genskabelsen af den første festival havde Smukfest fundet frem til en række af de mennesker, der startede festivalen. JP Andersen, booker og grundlægger af Smukfest, stod i spidsen for arbejdet med genopførelsen af den første festival. Her formåede han også blandt andet ved hjælp af et medarbejderkartotek fra 1985 og annoncering i avisen, at finde frem til nogle af dem der var med til at lave festivalen. Her blev der delt masser af gamle historier, men især gensynet med de bands, der spillede i 1980, og se dem se sig selv blive genopført, rørte ham:
”Jeg har brugt hele efteråret på at finde dem igen og bedt dem om at finde nogle gamle spolebånd og nogle gamle billeder af sig selv, så de unge fra Oure Højskole kunne lade som om de var dem på scenen. Det var sgu ret rørende at se. Fantastisk at se dem opleve det musik de skabte, da de selv var teenagere, blive fremført af nogle teenagere i dag. Det glædede mig meget”, fortæller JP, der i 1980 tog initiativ at lave en festival. Herefter gik han en tur rundt på de lokale værtshuse og fik samlet det, der skulle blive bestyrelsen i Skanderborg Festivalklub.

Kilde: Smukfest Foto: Kim Daugaard
Et vendepunkt for festivalen
JP bookede musikprogrammet i begyndelsen og gør det stadig den dag i dag. De seneste år har festivalen på rekordtid måttet melde udsolgt, og opbakningen til festivalen er stor. Sådan har det dog ikke altid været. Efter knap to årtiers succes begyndte Smukfest, dengang Skanderborg Festival, at få kritik for musikprogrammet. Noget nyt skulle ske, og JP skulle gentænke festivalens musikprofil:
”Det sværeste har været på det tidspunkt, hvor det går op for en, at man ikke selv længere er kunden. Det var svært. Jeg har booket al musikken i alle årene og i midt halvfemserne fik vi en behørig kritik for, at programmet var lidt for gammelt og tungt og tilbageskuende. Og det gik simpelthen op for os og for mig især, at jeg sad og bookede musik til mig selv, selvom jeg jo egentlig ikke længere var målgruppen. Det var sgu en hård erkendelse. Men også en fantastisk en, for de seneste 25 år har jeg konsekvent programlagt efter det, jeg tror folk vil have. Jeg spekulerer aldrig over hvad jeg selv vil have, for jeg er ikke målgruppen”, siger han og fortsætter:
“Vi er så ærekære overfor at give folk så meget som muligt tilbage af deres egne penge.”
– Jens Peter (JP) Andersen
”Vi er så ærekære overfor at give folk så meget som muligt tilbage af deres egne penge. Hvis folk giver os 2700 kroner, så er det en tillidserklæring, de giver os, og vi vil hellere forsøge at give dem mere end de har forventet. Folk kan mærke det. Der er tillid til, at man får noget for pengene, så de køber billetten inden de kender programmet”.

Kilde: Smukfest Foto: Per Bille
Fælleskab er nøglen
Musikprogrammet er essentielt på Smukfest, men det er også fællesskabet i organisationen og blandt publikum, der holder hjulene kørende på festivalen. Udover at der for publikum skal være plads til alle og noget for enhver smag, så er der også en helt særlig filosofi i fællesskabet blandt personalet:
”Det fællesskab vi har kommer alene af, at der aldrig er nogen af os, som bryster sig af at eje det her. Jeg ejer ikke det her. Det gør vi sammen, og så er man allerede godt på vej til at få skabt et fællesskab, hvor man kan deles om æren. Jeg er blevet spurgt nogle gange i år, om jeg ikke er stolt, og så siger jeg: ”Jeg er stolt sammen med de andre”. For at være stolt alene, det er jo det samme som at lave en god middag og sætte sig og spise mutters alene. Det er der jo ikke noget ved. Jeg har ikke ret meget at være stolt af alene, men jeg er dælme glad for at være stolt sammen med de andre”, siger JP, der heller ikke er i tvivl om, hvad der er nøglen til en sund festival de næste mange år:
“Så længe vi er enige om, at alle har ret til at føle de ejer den her festival, så kommer det til at gå godt”, siger han.
Smukfest finder sted fra den 7. til den 11. august.