Haze Over Haarum fejrer 40 års jubilæum

7. juni 2019
Haze Over Haarum fejrer 40 års jubilæum

Mere end 6.500 gæster lægger denne weekend vejen forbi Harboøre Tange, når det går løs på festivalen Haze over Haarum, der i år kører afsted for fyrretyvende gang. Denne gang står Dizzy, Suspekt, Kato og Anne, Sanne og Lis øverst på plakaten, men festivalen rummer med sin lange historie masser af sjove traditioner og festlige fortællinger.

Den første scene på Haze var som mange andre første scener på andre festivaler hjemmegjort.

Det hele begyndte i 1980, hvor den efterfølgende mangeårige formand Gunnar Skytte sammen med gode kollegaer greb initiativet. Han ville gerne have et sted at spille med sit band ’Kermit’ – og så kunne man jo meget nærliggende starte noget selv. Rundt regnet 400 gæster lagde vejen forbi arrangementet det første år, og med lidt velvillig presseomtale voksede festivalen de følgende år. Lokale bands dominerede plakaten i den første fase, men fra 1985 og frem gav entreen råd til professionelle musikere. Her flyttede festivalen også til det lokale stadion. Knuste ølflasker og støj efter midnat var imidlertid ikke det bedste match med den bynære grønsvær, og i 1993 rykkede man derfor videre til den plads på Harboøre Tange, hvor festivalen ligger den dag i dag. Her er der både åbne vider når vejret er godt og lidt skov til at dæmpe den til tider strenge vestenvind.

Talenter, Tørfisk og Madsen

Prominente navne har gennem tiden kastet klans over festen i Harboøre. Blandt flere har Beth Hart, Status Quo og Sugababes alle givet mindeværdige koncerter, og det blev vist også til en knap så mindeværdig koncert med Dr. Hook i midten af halvfemserne. Mange af landets største musiknavne har desuden stået på scenen i Haarum – fra Larsen, Linnet, Nephew, Seebach, Kashmir, Salomonsen, D-A-D, Helmig, Gnags til Infernal og Volbeat. Den lokale musik er dog stadig i centrum, og man holder stædigt fast i traditionen med at give plads til de lokale talenter.

Intet kommer dog på siden af den vedvarende popularitet som hos hjemegnsbørnene Tørfisk og Johnny Madsen. Sidstnævnte har stået på scenen siden festivalens første år og ud over legendariske backstagefortællinger, så pryder Madsen også årets jubilæumsmotiv med sin streg og penselstrøg.

Frivillige og festlige boder

Mere end 600 frivillige får festivalen til at glide og mange har været med i årtier. De er ofte engageret igennem de lokale foreninger og er blandt andet med til at bygge de mange festlige barer og boder, der kendetegner pladsen. Her har både Sjus-toget og kutteren Anne II fundet deres rette plads – og har tobissæsonen været god, så er omsætningen tilsvarende opløftende. På den måde har festivalen indgået en fin pagt med naturen. Og er man i tvivl om hvad man skal kalde en ny bod – så er det bare at sætte e ’Æ’ foran, så skal det nok gå.

Den tidligere formand Gunnar Skytte sammen med den nuværende formand på Haze, Hanne Noermark.

Nye kræfter og Mr. Haze

I 2015 trådte festivalens medstifter og mangeårige formand Gunnar Skytte tilbage og overlod formandshvervet til nye kræfter. Til jubilæumsåret har Hanne Noermark overtaget stafetten, og hun glæder sig til at kunne drive festivalen videre i samme ånd og gøre den til et attraktivt tilbud til egens unge – både dem der kunne have brug for en pause fra storbyens uddannelsesliv, og dem der fortsat har hjemme ved havet. Hun er også stolt over, at festivalen gennem mange år så rigt har kunne bakke op omkring udviklingen af det lokale foreningsliv med støtte og initiativer.

Formandshvervet er dog endnu ungt sammenlignet med Gunnars, der med sin mangeårige og dedikerede indsats nu går under tilnavnet mr. Haze. Gunnars betydning for både festivalen og branchen kan ikke undervurderes, og han har gennem tiden modtaget flere priser for sin indsats. Blandt andet er ’Årets Gunnar’, som Dansk Live uddeler til markante ildsjæle i livemiljøet, netop opkaldt efter Gunnar, da han var den første modtager ved prisens indstiftelse. På trods af et roligt sind og en skarp forhandlingsteknik, kan man som formand også tage fejl, og da festivalen i 2005 fik udsolgt (imod Gunnars forudsigelse) måtte Gunnar lade hestehalen klippe fra store scene, til stor jubel fra tilskuerne.
Fra Dansk Live skal lyde et stort tillykke med de 40 festivaler – og vi glæder os til de næste mange!

I anledning af jubilæet har Haze udgivet et jubilæumskrift, hvor der er mange flere fortællinger at hente fra festen over Haarum.