Forbud mod lattergas træder i kraft den 1. juli

22. juni 2023
Forbud mod lattergas træder i kraft den 1. juli

Fra og med den 1. juli er det ikke længere tilladt at besidde eller sælge lattergas til beruselse. Det glæder Dansk Live, der tidligere har opfordret myndighederne til netop at regulere besiddelse af lattergas, så arrangørerne ikke egenhændigt blev nødsaget til at foretage regulering. 

Ligesom en række andre organisationer har Dansk Live løbende opfordret myndighederne til at regulere besiddelse af lattergas, så det ikke længere ville være op til den enkelte arrangør at iværksætte og håndhæve egne forbud. Det førte indledningsvis til et forbud mod at sælge store lattergaspatroner, men ikke noget overordnet forbud mod lattergas. Det er nu ændret, og fra den 1. juli 2023 er det ulovligt at medbringe eller besidde lattergas på offentlige steder. 

Lovændringen giver politiet mulighed for at gribe ind over for gæster, som er i besiddelse af lattergas på festivaler og koncertsteder, og placerer dermed ansvaret for regulering af besiddelse af lattergas hos myndighederne. Tidligere har arrangører selv taget ansvar for at håndhæve et eventuelt forbud mod publikums misbrug af lattergas, og det er ikke rimeligt, mener Esben Marcher, direktør i Dansk Live. Derfor glæder det ham, at man har lyttet til arrangørerne og indført det nye forbud:

Publikums velbefindende er det helt centrale her, og selvom det ikke er arrangørernes ansvar, hvis gæster misbruger lattergas, burde det heller ikke være arrangørernes ansvar at udføre, hvad der reelt set er en myndighedsopgave. Derfor er vi glade for, at myndighederne nu har lyttet og givet politiet mulighed for at skride ind, hvis der misbruges farlige rusmidler på festivaler og koncertsteder”, siger han. 

Læs mere om den nye lov om lattergas her.