Bustransport af publikum: Nemt, bekvemt og bæredygtigt

22. april 2024
Bustransport af publikum: Nemt, bekvemt og bæredygtigt

Foto: Richo Lund Hald

TEMA. Læs om, hvordan Alive Festival i Thy har arbejdet med publikumstransport med busser til, fra og under festivalen.

Danske koncertsteder og festivaler bliver i stigende grad målt på, hvor bæredygtige de er. Derfor sætter vi i en artikelserie fokus på medlemmer af Dansk Live, der arbejder med at finde bæredygtige løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre i live- og musikbranchen.

Det er bedre for klimaet, hvis festivalgæsterne dropper bilen og tager bus, tog eller cykel i stedet. Det kan være en udfordring, hvis festivalen ligger uden for de store byer, men hos Alive Festival i Thy har de i flere år arbejdet med publikumstransport med busser tur/retur fra København, Aalborg og Aarhus samt til udflugter under festivalen.

Festivalleder Iben Stubgaard fortæller her om festivalens erfaringer med at transportere publikum til festivalen fra København, Aalborg og Aarhus.

Hvorfor valgte I at indføre bustransport til festivalen?

– Det gjorde vi på grund af den store interesse fra de større byer (Aarhus og København), som tæller næsten halvdelen af festivalens gæster. Så udover at det er bedre for miljøet at køre sammen i busser frem for individuelt i biler, så er det både nemt, bekvemt og en hyggelig oplevelse for gæsterne at blive fragtet direkte til festivalen, hvor festivalstemningen allerede starter dér i bussen.

Hvad har været de største udfordringer?

– At fortælle gæsterne om vores tilbud. Det er også muligt at tage offentlig transport til Alive Festival, men da festivalen er placeret i et yderområde, så er det nemmeste valg ofte bilen, og her har vi især i starten haft svært ved at nå ud til vores gæster og kommunikere ud omkring vores busser, som et både grønt og billigt alternativ. Det er vi dog heldigvis kommet godt efter, da alle vores busser blev udsolgt i 2023.

Hvad er det vigtigste, I har fået ud af det?

– Glade gæster, som føler sig taget godt af samt meget mindre trafik i og omkring vores festival. Vi bruger generelt busser til at transportere vores publikum rundt (primært til vores udflugter i løbet af dagen), så de ikke selv behøver at have styr på det.

Hvad er jeres gode råd til andre festivaler, der overvejer at gøre det samme?

– Gøre det grønne valg til det nemme valg. Vi har udover at gøre det bekvemt også bestræbt os på at gøre det til det bedste og billigste grønne alternativ, så det på den måde også er blevet endnu nemmere for gæsten at vælge. Endvidere har vi også aktivt fravalgt at lave en parkeringsplads ved festivalen.

Læs flere artikler om bæredygtighed i livebranchen