Festivaler melder om eksemplarisk opførsel fra publikum

23. juni 2022
Festivaler melder om eksemplarisk opførsel fra publikum

Smukfest Foto: Torben Thorhauge

Beskeden er klar fra medlemmer af Dansk Live, der har afholdt festival i år: Årets første festivaler er forløbet roligt, og publikum har opført sig eksemplarisk. Det viser en rundspørge foretaget af Dansk Live. Meldingen er stik imod det billede flere medier har malet af festival- og koncertpublikum den seneste tid.

“Generelt har publikum opført sig eksemplarisk”, “vi havde den mest rolige festival med mange glade mennesker”, “ingen bøvl overhovedet” og “alt er gået super godt”. Det er nogle af de meldinger, som festivaler, der har afholdt festival i år, giver i en intern rundspørge foretaget af Dansk Live. Rundspørgen er foretaget ovenpå den seneste tids fortællinger i medierne om dårlig opførsel blandt publikum på festivaler og til koncerter. Meldingerne fra festivalerne udfordrer flere mediers narrativ om dårlig publikumsopførsel til koncerter og på festivaler.

Det er især tre hændelser, som mediernes vinkling er bygget på: Et koncertstop på Jelling Musikfestival – en festival, der ellers er forløbet fuldstændig efter planen, og som beskrives af Jelling Musikfestival som den mest rolige festival i flere år. En begivenhed i Tivoli med stor tilstrømning hvor enkeltpersoner forsøgte at forcere hegnet ind til haven, og et fodboldarrangement, hvor personer kastede med øldåser.

Ifølge Dansk Live er mediernes narrativ om dårlig publikumsopførsel en grov forsimpling af den seneste tids begivenheder, og det kan være skadeligt for livebranchen:

“Eksemplerne er ikke et overordnet billede på hvordan publikum opfører sig og må betragtes som enkeltstående begivenheder. Det er ærgerligt, når man som festival generelt mærker god og ansvarlig opførsel fra publikum, at der hersker et billede af det modsatte i medierne”, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.

“Vi kan på ingen måde genkende mediernes billede af, at der skulle være dårlig opførsel blandt publikum til koncerter og på landets festivaler, og det kan vores medlemmer heller ikke. Generelt er festivalerne forløbet roligt og uden større hændelser. Selvom det ikke kommer som nogen overraskelse for os, er det glædeligt at vi nu kan dokumentere, at mediernes historier om dårlig opførsel blandt publikum, ikke holder vand,”, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live.

Læs også Esben Marchers kommentar i Berlingske her.