Få værktøjer fra sportsverdenen til dit arbejde med repræsentation
13. oktober 2022
Alexander Rastén Rydberg, ansvarlig for diversitet og talentudvikling. Foto: Betina Fleron
Få værktøjer til repræsentation, når RESTAGE indtager scenen med paneldebat om minoritetsetnisk repræsentation på festivaler og spillesteder i forbindelse med Dansk Lives Efterårsseminar den 28. og 29. oktober på BASTIONEN i Nyborg.
Til Dansk Lives Efterårsseminar, der denne gang finder sted den 28. og 29. oktober på BASTIONEN i Nyborg, er der blandt andet fokus på repræsentation i livesektoren. I den forbindelse vil der være paneldebat med afsæt i Restage, der er Dansk Lives samarbejde med Mino Danmark. I den forbindelse har vi talt med Alexander Rastén Rydberg om, hvad der er på dagsordenen til paneldebatten.
Mange kender dig allerede som en del af Dansk Lives sekretariat, men vil du ikke starte med at fortælle kort om dig selv til dem, der måske ikke kender dig så godt?
Jeg er ansvarlig for diversitet og talentudvikling hos Dansk Live. Herunder driver jeg indsatsen Restage, der har fokus på at øge den minoritetsetniske repræsentation i musikbranchen. Mit arbejde er at drive de rejsehold vi besøger spillesteder og festivaler med. Derudover styrer jeg også vores fremtidige talentforløb i samarbejde med Mino Danmark.
Ved siden af Dansk Live, er jeg medstifter af nattelivsorganisationen Københavns Frie Promotere, der blandt andet arbejder med et tryggere og sundere natteliv. Her fokuserer vi på anti-diskrimination og på at begrænse grænseoverskridende adfærd på tværs af natklubber og festmiljøer. Arbejdet hos KFP overlapper ofte med det arbejde vi laver hos Dansk Live, hvilket er en stor fordel.
Hvad er formålet med Restage, og hvorfor er det relevant for livearrangørerne?
Formålet med Restage er grundlæggende at øge den minoritetsetniske repræsentation i livesektoren. Vi har valgt det her fokus, fordi der findes store målgrupper som spillesteder og festivaler ikke når ud til. Det gælder både på frivillig- og publikumsniveau.
Det er relevant for livearrangører fordi Restage dermed arbejder med publikumsudvikling og frivilligfællesskaber. Vi undersøger, hvordan man tiltrækker og opnår større rækkevidde til nye publikum. Og vi hjælper med at udvikle mere inkluderende frivilligfælleskaber.
Du kommer til at moderere en paneldebat om Restage, der er et samarbejde mellem Dansk Live og Mino Danmark. Vil du fortælle lidt om, hvad der kommer til at ske der?
Vi har inviteret tre forskellige kulturaktører der er super dygtige til at engagere nye målgrupper og skabe inkluderende fællesskaber. De skal fortælle hvilke værktøjer de bruger, og hvordan de arbejder med repræsentation til hverdag. Jeg kan allerede sige nu, at vi har kigget væk fra musikbranchen og er søgt ind i sportsverdenen hvor der findes meget god inspiration.
Hvad synes du er det vigtigste i arbejdet med minoritetsetnisk repræsentation på festivaler og spillesteder?
Arbejdet er vigtigt, fordi vi går glip af frivillige, ansatte og publikum, som kan hjælpe os til at videreudvikle spillesteder og festivaler endnu mere. Der findes sindssygt mange kompetente, kreative og købestærke mennesker, som vi ofte udelukker uden vi ved det. Det er et ærgerligt potentiale at gå glip af. Derudover synes jeg at vores fantastiske koncertfællesskaber bør være mere åbne og inkluderende. Det er tæt på at være en demokratisk pligt, der samtidigt kan gøre vores kulturfælleskaber endnu mere kreative og levende.
Hvad håber du deltagerne kommer til at tage med efter paneldebatten?
Jeg håber at livearrangørerne bliver inspireret til at lave små forandringer i deres egen hverdag. At arbejde med diversitet kan godt virke uoverskueligt og svært at implementere som hverdagspraksis. Men vores panelister har masser gode eksempler på, at det kan gøres på simple og kreative måder. Jeg håber derfor at spillesteder og festivaler vil gå derfra med ny energi og nye ideer til at lave skabe deres egne initiativer.
Læs mere om Dansk Lives Efterårsseminar her.
Dansk Lives Efterårsseminar præsenteres i samarbejde med Koda og Ticketmaster.