En festivalsommer med aflysninger kan ramme festivalerne på den lange bane
6. april 2020
Foto: Kim Matthai Leland
Sommerens festivaler kan blive ramt af aflysninger og udskydelser, hvis corona-krisen fortsætter. Det vil ikke blot betyde en sommer med færre eller ingen festivaler, men vil også true de kommende sæsoners festivaler og i værste fald betyde langt færre festivaler i fremtiden.
Festivalarrangører landet over holder i øjeblikket vejret. Det er endnu uvist, om de får lov til at gennemføre deres festivaler, og hvis konsekvensen af corona-krisen bliver at udskyde eller aflyse, kan det i værste fald tage livet af flere festivaler. Det vil ikke kun betyde få eller ingen festivaler i år, men også et festivallandskab med langt færre festivaler de kommende år.
Det færre antal festivaler vil ikke kun betyde færre arbejdspladser, handel med leverandører i lokalområderne, mindre udvikling af det danske musikliv og intet overskud at donere til velgørende formål, men vil også være et stort kulturelt tab for Danmark. Hvert år løser mere end 600.000 danskere billet til de mange festivaler i Danmark – et festivalland med mere end 50 års festivalhistorie.
Brug for hjælp til festivalerne
Mange af arrangørerne er organiseret som foreninger, en organisationsform, der gør det svært at rejse sig igen efter en aflysning. Som almennyttige foreninger uddeler festivalerne hvert år overskuddet til velgørende formål. Det betyder, at festivalerne ikke kan spare midler op, og en aflysning kan derfor hurtigt føre til konkurs.
Forlængelsen af den eksisterende hjælpepakke frem til den 9. juni holder en hånd under festivalerne i maj og tidligt i juni, men sikrer ikke sommerens øvrige festivalers – eller deres mange samarbejdspartnere.
“Festivalerne har stor omsætning, men er baseret på en skrøbelig økonomi. Det er fordi de som oftest er sat i verden for at skaffe penge til lokale foreninger samt som indsamling til alemnnyttige formål. Derfor er festivalerne afhængige af hjælp, hvis det ikke kan lade sig gøre at gennemføre årets festivaler. I værste fald kan den uvisse fremtid lægge festivalerne ned – ikke bare i år, men også fremover. Og det vil påvirke både foreninger i lokalsamfundene, de organisationer der modtager overskudsuddelinger og det danske musikliv”, siger Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live.
Mange af landets festivaler afventer i øjeblikket nyt fra myndighederne, der kan give dem klarhed over, om de kan gennemføre deres festival eller ej. Lige nu arbejder festivalerne mod at afholde sommerens arrangementer som hidtil planlagt, indtil myndighederne giver besked om andet, men jo længere tid arrangørerne må vente på klarhed, jo større og mere uoverskuelige bliver konsekvenserne. Derfor opfordrer Dansk Live til, at festivalerne får klarhed snarest og en vished om, hvordan de skal forholde sig i den nuværende situation, så vi ikke behøver at sige farvel til det Festivaldanmark, vi kender og elsker.