Eksperternes anbefaling: Udendørs kulturinstitutioner kan genåbne – med krav om negativ test

23. februar 2021
Eksperternes anbefaling: Udendørs kulturinstitutioner kan genåbne - med krav om negativ test

Foto: Kim Matthai Leland

Regeringens ekspertgruppes anbefalinger om genåbning af landet inkluderer en genåbning af udendørs kulturinstitutioner over hele landet. Genåbningen er med krav om fremvisning af negativ test, og taler således ind i det coronapas, som Regeringen tidligere har lanceret.

Den ekspertgruppe der rådgiver regeringen om håndteringen af COVID-19, har mandag aften præsenteret deres anbefalinger for en sikker, national og regional, genåbning af landet.

Her fremhæves udendørs kulturelle aktiviteter som et vigtigt punkt for den nationale genåbning, hvor smittefaren vurderes væsentligt lavere end en række andre tiltag.

Et krav for at deltage i de udendørs aktiviteter er, at man kan fremvise en negativ test, og det er ifølge sekretariatschef i Dansk Live, Esben Marcher, den helt rigtige vej at gå.

“Vi er glade for at se, hvordan brugen af tests kan være grundlaget for en genåbning af aktiviteter. Ved forsøg i bl.a. Spanien har man vist, at man med brug af tests kan sikre store forsamlinger uden større smitterisiko. En genåbning med øget brug af tests peger derfor i vores optik på, at vi snart kan nyde musikken igen,” fortæller Esben Marcher, der dog samtidig understreger, at der er hårdt brug for en langsigtet plan og et økonomisk sikkerhedsnet for branchen.

“Vi mangler stadig en plan, som festivalerne og spillestederne kan arbejde ud fra. Og særligt mangler vi en garanti for økonomisk kompensation til festivalerne hvis de bliver aflyst. Alt for mange arbejder p.t. nærmest i blinde og med en alt for stor økonomisk usikkerhed. Tiden er ved at løbe ud, og vi risikerer alvorlige konsekvenser for hele branchen.”

Læs Sundhedsministeriets nyhed om ekspertgruppens anbefalinger.