Depositum på camping gør festivaler grønnere

26. marts 2024
Depositum på camping gør festivaler grønnere

TEMA. Læs om Nordals Festivals og Smukfests erfaringer med at indføre grønt depositum på campingområdet.

Danske koncertsteder og festivaler bliver i stigende grad målt på, hvor bæredygtige de er. Derfor sætter vi i en artikelserie fokus på medlemmer af Dansk Live, der arbejder med at finde bæredygtige løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre i live- og musikbranchen.

Anne-Christine Christiansen er PR-ansvarlig på Nordals Festival, der i flere år har afkrævet depositum for at campere på festivalen.

Det er blevet indført, fordi festivalen oplevede, at gæsterne ikke ryddede op efter sig. Det var et problem, da campingområdet er kommunalt ejet, hvorfor festivalen skal betale et gebyr, hvis kommunen må rydde op på området.

– Depositummet giver os en mulighed for at dække nogle af de eventuelle omkostninger, vi måtte have ved at levere en plads tilbage, som ikke lever op til standarden, fortæller hun og fortsætter:

– Vi har ikke oplevet de store udfordringer med det. Gæsterne har været meget forstående og har villigt betalt depositummet. Når vi har oplevet, at gæsterne igen begynder at udvise ligegyldighed over for oprydningen, så har vi hævet beløbet, så de skulle betale mere i depositum. Det har vi gjort et par gange, og lige nu ligger det på 300 kr.

Et godt råd fra Anne-Christine er, hvad hun kalder ”kærlig opdragelse”: Hav personale, der går i dialog med gæsterne, f.eks. spørger om de nu har fået alt med hjem eller hjælper med at guide undervejs i festivalen, så der bliver holdt rent løbende.

Grønt depositum på Smukfest

På Smukfest har man også – som del af festivalens målsætning om, at minimum 90 % af alt affald genanvendes i 2029 – eksperimenteret med et grønt depositum på campingområdet Lækkerheden. Det skal over de næste fem år udbredes til alle vores campingarealer.

Ifølge Cathrine Bianca Christensen, der er bæredygtighedskoordinator på Smukfest, de ikke oplevet de store udfordringer, fordi de har testet det på et mindre område, der har kunnet håndteres manuelt. På den seneste festival fik alle således tilbagebetalt deres depositum, og som bonus var gæsterne glade for at bo i et renere campingområde end normalt.

I takt med at større områder af campingområdet skal inddrages, skal der dog laves et nyt digitalt system:

– Vi er selv meget spændte på, hvordan vi får udviklet det digitale system og udbredt konceptet til andre af vores campingområder. Et gennemtænkt hånderingssystem, der ikke skaber flaskehalse for gæsterne – hverken i booking eller ind- og udtjek – samt god kommunikation til gæsterne, er altafgørende.

Læs flere artikler om bæredygtighed i livebranchen