Data og loyalitet som drivkraft i markedsføring

15. marts 2023
Data og loyalitet som drivkraft i markedsføring

Claus Lorentzen, CEO/Founder Lily A/S

Bliv inspireret i din brug af data, når Claus Lorentzen, CEO/Founder hos Oslo-baserede Lily, besøger Dansk Lives Årsmøde den 21. og 22. april i Næstved. Her vil han fortælle, hvordan festival- og koncertarrangører kan skabe loyalitet hos publikum gennem den rette markedsføring. Også Søren Gaden, kommunikationschef i VEGA, deler sine betragtninger. 

Kan spillesteder, koncertarrangører og festivaler booste deres billetsalg med data? Det får vi indsigt i, når Claus Lorentzen, som er CEO/Founder hos Oslo-baserede Lily, holder oplæg på Dansk Lives Årsmøde, der finder sted den 21. og 22. april i Næstved. 

Lily tilbyder festivaler og koncertsteder i Norden og andre dele af Europa en digital platform, der ved hjælp af data giver arrangørerne et redskab til at forstå sit publikum og sørge for at publikumsoplevelsen gennem kommunikation og markedsføring er så god og relevant for billetkøberen, at man vælger at komme igen og igen. Og det kan øge billetsalget. 

Det skete blandt andet for VEGA, som oplevede en stigning i billetsalget ved at bruge data i sin markedsføring. Til at stille Claus Lorentzen sppørgsmål om brug af data i markedsføring og dele betragtninger om, hvorfor det giver mening at arbejde med data fra en arrangørs synspunkt, kommer også Søren Gaden, der er kommunikationschef i VEGA. 

Vi har talt med Claus Lorentzen forud for hans besøg på Dansk Lives Årsmøde:

Vil du starte med at fortælle kort om dig selv, og hvad I gør hos Lily? 

Jeg er en københavner som endte op i Norge for over 20 år siden. Norsk gift og 3 børn, bosat i Oslo. Lily platformen startede som et prosjekt vi udførte hos Oslo Konserthus i 2017. Siden 2013, hvor jeg startede mit eget konsulentselskab, har jeg gået en vej som handler om ecommerce/digital kommunikation og kundedata. Vi har været Mailchimp-partner siden 2015 og har hjulpet over 400 selskaber med og gøre sig synlige i egne/direkte kanaler.

Hvorfor er det en god idé som festival- eller koncertarrangør at bruge data i sin markedsføring? 

Jeg vil bare bruge en anden del af underholdningsbranchen, nemlig fodbold til og illustrere mulighederne. FC Midtjylland blev på meget kort tid en af de førende klubber i Danmark og også fået meget til på den europæiske scene. Meget af grundlaget for deres succes handler om brug af data, og jeg læste en rapport, at der hvor alle de andre klubber lo af deres initiativer og måde og feks scoute spillere på i starten, så er brug af data nu en integreret del af driften i de fleste klubber i Danmark. Jeg mener det meget godt illustrerer at aktører før eller siden bliver tvunget til og bruge data, hvis de ikke har lyst til og blive fuldstændig overkørt af udviklingen.

Giver det ikke bare en masse ekstraarbejde for arrangørerne, der har travlt nok i forvejen, at de også skal til at fokusere på data? 

Chatgpt er noget de fleste af os har hørt om. Det er kunstig intelligens på steroider, men samtidig er det bare starten. Kommer vi til og skrive vores tekster for markedsføring selv i fremtiden? Hvor meget kan vi bruge systemerne, og hvor meget bør vi selv gøre? Jeg tror feks at den menneskelige touch altid vil være afgørende, vi kommer ikke til og blive fuldstændig erstattet af robotterne – tror jeg i hvert fald! Uanset, selve grundlaget for at vi kan tage sådanne valg i fremtiden, altså vurdere hvilke opgaver vi selv skal gøre, og hvilke opgaver vi skal overlade til systemer som Lily feks, er kundedata og gerne så meget som mulig af det.

Når I samarbejder med arrangører og hjælper dem i gang med at bruge data på den her måde, hvor laver de så oftest ændringer, og hvilke resultater ser I ofte i forlængelse af de ændringer? 

De største ændringer for vores kunder er, at de får langt flere touchpoints med deres publikum, altså de går fra og sende 1 fælles nyhedsbrev i måneden/ugen, til og have flere forskellige typer kommunikationsløb mod deres eksisterende/potentielle publikum. Nyhedsbrevet kan delvist automatiseres eller kombineres med en automatisk feed med den kommende måneds arrangement med mere customized håndskrevne nyhedsbrev. I tillæg modtager publikum en premail dagen før eller på det ønskede interval med praktisk information om koncerten/forestillingen. Flere af vores kunder sender også en email dagen efter koncerten/arrangementet med en survey eller en rabatkode for deres næste køb af billet. Det er vigtigt og understrege, at indholdet i denne type udsendelser må følge lovværk (markedsføringsloven) – Lily står 100% for udsendelsen af denne type e-mails og sørger for at alle billetkøbere modtager den. 

Resultaterne ved at vores kunder skaber flere touchpoints mod sit publikum giver i første række flere besøgende tilbage til deres websider. I næste række fører det til flere betalende kunder og ikke mindst at antallet på marketing consents konstant øger, det vil sige deres målgruppe for markedsføring konstant vokser. En sidste konsekvens af dette medfører også at den totale økonomi i kanalen bliver bedre for hver dag, fordi du har en effekt af, at du har en evig voksende målgruppe som vokser helt automatisk, samtidig med at du øger både klikrater og åbningsrater – vi har målt den effektive klikpris til og blive op til 5 gange så effektiv med Lily end uden Lily. Altså vores kunder kan gå fra en klikpris i direkte kanalen på 15,- til 3,- inklusive alle udgifter.

Du har kædet loyalitet hos publikum sammen med brugen af data i markedsføring. Hvordan kan data være med til at få publikum til at føle loyalitet til en festival eller koncertsted, så de kommer tilbage igen og igen? 

Der er vi tilbage til touchpoints, altså at vi skaber en flow af data som kommer ind på den ene side, og at vi faktisk bruger de data på en smart måde, enten ved at Lily skaber automatiserede udsendelser af e-mails, eller at man benytter dataene manuelt i kampanjer. Fællesnævneren er relevans, vi øger relevansen for den som modtager en e-mail når den faktisk tager udgangspunkt i den information vi har om vedkommende. 

Om Netflix eller for ikke og snakke om Tiktok.. ikke havde en algoritme som gjorde, at hver gang vi har set på en serie eller content automatisk ble tilbudt noget som indeholder de samme tags eller type indhold, ville vi have droppet platformene for længst. Med Lily ønsker vi og skabe den algoritme for vores kunder – vel og mærke uden alle de dirty tricks som Tiktok benytter. Noget som jeg også mener er det mest tilfredsstillende er, at vores kunder kan skabe deres univers på deres helt egen præmis fordi de ejer sine kundedata, og Lily skal være en åben platform som lader vores kunder bruge dataene som de selv ønsker. I hvor stor grad vores kunder faktisk ender op med et super loyalt publikum er op til dem og deres kreativitet – men med Lily er rammerne og vilkårene i hvert fald til stede for det.

Oplev Claus Lorentzen og Søren Gaden som en del af lørdagens program i forbindelse med Dansk Lives Årsmøde den 21. og 22. april i Næstved. 

Læs mere og tilmeld dig Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling her. 

Dansk Lives Årsmøde og generalforsamling er for medlemmer af Dansk Live.

Dansk Lives Årsmøde præsenteres i samarbejde med Ticketmaster.

Søren Gaden, kommunikationschef, VEGA

Søren Gaden, kommunikationschef, VEGA