Dansk Lives Efterårsseminar: Fra nedlagt fængsel til levende bydel

23. maj 2024
Dansk Lives Efterårsseminar: Fra nedlagt fængsel til levende bydel

Foto: Rasmus Petersen

Bliv klogere på Albertslund-bydelen Vridsløselille, hvor dele af programmet for Dansk Lives Efterårsseminar finder sted.

Læs mere om Dansk Lives Efterårsseminar og tilmeld dig her

Dansk Lives Efterårsseminar 2024 finder sted i Albertslund. Dels på spillestedet Forbrændingen, dels i den nye bydel Vridsløselille i området omkring det nu nedlagte fængsel af samme navn.

I den anledning har vi snakket med Troels Kjeldgaard, daglig leder på Forbrændingen, om områdets historie og det arbejde, der lige nu foregår med at omdanne Vridsløselille til en ny levende og grøn bydel.

Hvad er historien bag Vridsløselille Fængsel, hvor dele af Efterårsseminaret finder sted?

– Den lange historie er mere end 150 år lang og tæller indsatte forbrydere og de folk, der passede på dem. Den korte – og nok mest kendte – historie om Vridsløselille er, at lederen af Danmarks mest kendte bande trådte ud af hoveddøren til fængslet 13 gange, hvilket har gjort den grønne port ikonisk og til et nationalt klenodie. Bandelederen blev efter hver afsoning hentet af samtlige medlemmer af sin bande i en ikonisk brun smadret Chevrolet Bel Air fra 1956.

Ambitionen for området er at skabe en ny levende og grøn bydel i Albertslund. Hvilke aktiviteter foregår der pt.?

– På nuværende tidspunkt i Porten, som vi kalder området nu, foregår der en masse liv. Der er flyttet et bryggeri ind, et escape room, en bunke kunstnere, en udstillingsplatform, et fængselsmuseum med guidede tours rundt i huset.

– Forbrændingen er også flyttet ind, og vi har sammen A. Enggard (selskabet der står for at omdanne området til en ny bydel) bygget en lille håndfuld spillesteder rundt i fængslet, hvor vi laver en masse forskelligt indhold, der tæller alt fra små eksperimenterende artister til vores store metalfestival Dødsgangen.

Hvordan Forbrændingen er involveret i at udvikle den nye bydel?

– Forbrændingen er ikke længere kun et spillested, men kan nu også prale af titlen byudvikler. Vores job er at lave det, vi altid har gjort, som er at skabe det bedste kulturelle indhold. Men nu skal vi bare lave det ude af vores eget hus også, som f.eks. i Vridsløse. Med det indhold viser vi folk, der hopper på linje B og rejser til Albertslund, at byen er fantastisk og har en del mere at byde på end det billede, som populærkulturen tidligere har malet af byen.

Hvad, synes du, er særligt ved området?

– Det særlige ved stedet er, at det er tomt 150 år gammelt fængsel, chancen for at gå rundt i sådan en kulisse er sjælden. Huset emmer af historie, og det er dybt fascinerende at iagttage.

Dansk Lives Årsmøde præsenteres i samarbejde med Ticketmaster og Koda.

Læs også

Se mere ikon