Afskaffelse af tusindkronesedlen taler for fjernelse af kontantpligten

1. december 2023
Afskaffelse af tusindkronesedlen taler for fjernelse af kontantpligten

Foto: Kim Matthäi Leland

Det er en god nyhed for landets koncert- og spillesteder, at tusindkronesedler udfases. Ifølge Dansk Live er næste logiske skridt, at kontantpligten bortfalder.

Nationalbanken offentliggjorde torsdag den 30. november, at tusindkronesedler vil være ugyldige fra den 31. maj 2025. Det er en god nyhed for koncertsteder og frivillige, der slipper for sedlen, der – i takt med at danskerne i højere og højere grad betaler kontantløst – er blevet mere og mere ressourcekrævende at håndtere.

”For landets koncert- og spillesteder er det godt nyt, at tusindkronesedlen udfases. Kontanter bruges i dag i meget begrænset omfang, og derfor vil afskaffelsen af tusindkronesedlen gøre hverdagen lettere på landets koncert- og spillesteder”, siger Esben Marcher, direktør i Dansk Live.

Afskaffelse af kontantpligt bør være næste skridt

Ifølge Nationalbankens analyse har digitale betalingsmetoder med kort og mobiltelefon taget fuldstændigt over for kontanter. Kun 11 procent af betalingerne herhjemme foregår således kontant – og det bør føre til, at reglerne for kontantbetaling opdateres.

Link: Læs mere om Nationalbankens analyse 

”Afskaffelsen af tusindkronesedlen taler også for en lempelse af den kontantpligt, som presser mange koncertarrangører. Selvom stort set al betaling fra gæsterne i dag sker med kort eller andre kontantløse betalingsformer, er koncert- og spillesteder tvunget til at have en fysisk kassebeholdning til det sjældne tilfælde, hvor en gæst vil betale kontant. Festivalerne er, som midlertidige begivenheder dispenseret fra kravet, og det bør koncert- og spillesteder også blive”, fortæller Esben Marcher og fortsætter:

”Vi har i længere tid argumenteret for en ændring i kontantpligten, så koncertsteder og spillesteder modsat nu får mulighed for at sige nej til kontanter og slipper for besværet med at skulle håndtere og opbevare kontanter sikkert. Med afskaffelsen af tusindkronesedlen er en lempelse af  kontantpligten for koncertarrangører næste logiske skridt”.