Kønsdebat i tomgang

IMG_0306-1 kopi

I lyset af at flere festivaler har offentliggjort deres line-up for sommerens festivaler, har der endnu engang været fokus på den lille andel af kvindelige artister på plakaten.

Nok er det i mødet med publikum – ude på spillestederne og festivalerne – at kønsubalancen bliver synlig.
Men det er langtfra alene her den opstår.

– i børnehaverytmikken
– i skolernes musikundervisning
– i musikskolerne
– i kopieringen af forældrenes kønsstereotyper
– i øvelokalerne
– i film, reklamer, musikvideoer
– i vores dannelsesmønstre
– og også på scenen til en livekoncert

Dér sås kimen til ubalancen!

Dansk Live har en vision om en fremtidig livemusik-virkelighed med en mere ligelig fordeling, for da vil mest muligt talent komme ud til publikum. Og det vil vi arbejde for og inspirere til. Essensens af debatten handler nemlig også om at vi måske overser talent og mangfoldighed.

Debattens fravær af nuancer blokerer for en målrettet indsats; Der fokuseres først på problemet, i det stadie hvor løbet er kørt – på det tidspunkt når kvinderne mangler på koncertplakaterne. Og der er mange gæt på årsagerne, ligesom mange forsøger at placere løsningen et andet sted end hos dem selv.

Vores forslag er, at vi nu sørger for at få dokumenteret årsag og virkning – at musikbranchen, med hjælp fra Kulturministeren, skolesystemet, kønsforskere og andre relevante parter får reelt styr på hvorfor balancen er skæv – og hvad vi kan gøre ved det.

For vores egen part vil vi undersøge, hvordan fordelingen egentligt er ude på spillestedernes og festivalernes scener (når man kigger lidt dybere, end på de mest oplagte aktører), ved at bede vores medlemmer optælle kønsfordelingen over det næste år. Vi vil også undersøge den reelle fordeling blandt publikum og blandt de nøglepersoner der driver livemusikkens venues.

_MG_0834 kopi
Billede fra seminar hos Dansk Live.

Desuden vil vi hermed opfordre alle andre parter til, også at kigge indad og gøre deres centrale nøgletal op i forhold til køn; musiklærerne, øvelokalerne, musikernes organisationer, pædagogerne og musikskolerne og alle de andre organisationer i den musikalske værdikæde. Sammen med forskere, der har forstand på empiri og samfundsanalyse, må vi dernæst se at få det analyseret – for at kunne sætte en retning og handle på et oplyst grundlag, med det åbenlyse formål at få skabt en bedre balance end i dag. Lad det ikke længere blive ved snakken!


Comment on this post

NyhedsbrevTidligere Nyheder