Smukfest – den grønne sti(l) til bæredygtighed

Thomas Nørremark. Tors_TNO_Stemning_Bøgescenen

Smukfest. Foto: Thomas Nørremark.

Flere og flere danske festivaler har de senere år haft et større fokus på bæredygtighed og metoder til at gøre deres festival mere miljøvenlige. Skanderborgs aktuelle Smukfest (den 3. – 7. august) har arbejdet intensivt med et fokus på netop at udvikle og eksperimentere med bæredygtige løsninger. Dansk Live har kigget lidt på festivalens initiativer som genbrug af byggemateriale og tænketanken Grøn Stue. 

Når Smukfest i dag skydes i gang er det 36. år i træk, at festivalen afholdes. Men hvad gør Danmarks næststørste festival for konstant at holde sig på beatet, når emnet er bæredygtighed? I følge Smukfests talsmand, Poul Martin Bonde, er festivalen ikke drevet af hvad der er hipt og in, men af hvad der er fornuftigt.

Smukfest var den første festival i Danmark, der i 2011 indførte hydrogendrevne generatorer som energiforsyning til fx lys og hårtørrer på festivalen, og samme år kom der ‘clean air-sodfiltre’ på dieselgeneratorerne på festivalen, hvilket medførte en langt mere miljøvenlig festival.

Genbrug af byggematerialer
Smukfest har desuden haft et større fokus på genbrug af byggematerialer brugt på festivalen. Dette medførte tilblivelsen af en lagerhal på festivalens område, Kærligheden, der netop kun huser byggematerialer fra forgangne festivaler, som igen kan genbruges til næste festival, fortæller Poul Martin Bonde.

Smukfest har desuden et samarbejde med Fødevarebanken, som afhenter overskydende fødevarer fra madboderne på festivalen, for at komme madspild til livs.

For at have et sted der udelukkende sætter fokus på bæredygtighed og fungerer som en tænketank for nye ressourcevenlige initiativer, samt mulighed for at facilitere nye ideer og muligheder inden for bæredygtighed, blev. ‘Grøn Stue’ stiftet i 2012. Grøn Stue ønsker blandt andet at guide festivalens gæster og medhjælpere mod en mere hensigtsmæssig håndtering af affald. Samarbejder udsprunget fra Grøn Stue, er blandt andet en indsamling af soveposer til flygtningelejre på Lesbos. Et af festivalens fokus-punkter er affaldssortering, hvor inspirationskilden til dette års projekt er hentet hos den franske heavy metal festival Hellfest.

Alt overskud fra festivalen går til Smukfonden og Smukfest har derfor kunnet kalde sig non-profit siden 1980.

 

 


Comment on this post

NyhedsbrevTidligere Nyheder