Når spillestedet rykker på gaden

dovydas-zintik

Af Camilla Trodyb, Rust.

Bassen runger i gaderne, solen hænger højt på himlen, stenbroen forenes i fest, og stemningen sætter omverdenen på pause et øjeblik. Det er den tid på året. Den tid, hvor Nørrebro forvandles til et opslugende inferno, hvor musik,  fest og samhørighed går op i en højere enhed. Det er er DISTORTION.

En hel speciel tid på året

For Rust kan DISTORTION sammenlignes med en højtid og Nørrebro spillestedet og natklubben har været en del af DISTORTION siden festivalens andet leveår på gaden, men frøet blev sået allerede i slut 90’erne med Rust’s onsdagsklub Club Lust, som blev etableret af DJ Al Lindrum og musiker Morten Varano. Club Lust var en live- og DJ scene, som blandede elektroniske artister med musikere fra den spirende elektroniske og urbane scene (Rune RK, Brother Brown, Bjørn Svin, DJ Typhoon, DJ Schack, Trentemøller og T.O.M m.fl. ). Der blev etableret et samarbejde, hvor gæster kunne bevæge sig frit mellem de forskellige klubber og DISTORTION tilførte sit helt eget element, en til tider kaotisk tilgang til festmiljøet, som  grundlagde et mangeårigt spændende samarbejde og gensidig respekt mellem Rust og DISTORTION.

 

hjalte-gregersen

Distortion 2016, Foto: Hjalte Gregersen

 

Det store brag

Forberedelserne til dette tilbagevendende årlige event påbegyndes nærmest, når den sidste tomme øldåse triller ned af Guldbergsgade. Det er et kæmpe maskineri, der hvert år bliver sat i gang for, bogstavelig talt at rykke et spillested ud på gaden og afholde en gadefest med omkring 10.000 besøgende samt holde styr på 20 – 30 kunstnere, overholde tidsplaner, holde to barer kørende, have styr på teknikken og ikke mindst sikkerhedsforanstaltningerne.

”Planlægning af Nørrebro DISTORTION Festival på Rust starter typisk 8-9 måneder i forvejen, hvor vi begynder at lægge planen for, hvad vi vil præsentere, samarbejdspartnere og i hvilket format, i samarbejde med festivalkoordinatorerne og de 20 – 30 optrædende og DJ’s, som vi booker. Det er altid lidt ængsteligt, når vi nærmer os datoen, og vi er mange, der arbejder på højtryk, for at sikre at Rust fortsat leverer den bedste og ældste DISTORTION fest. Men vi formår altid at holde hovedet koldt og eksekvere en ret fornuftig fejring af gademusik og urban kultur. Det vigtigste er, at være i god tid og være forberedt på at lade den organiserede kaos tage om sig på dagen. Det er smukt og uforudsigeligt, hvordan hvert år bliver, derfor er hvert år også anderledes. Længe leve gadefesterne!” Sven Houlberg, Musikchef på Rust

De seneste par år har Rust også været en del af DISTORTION Club, nattefesterne som tager over, når gadefesterne lukker ned. Club festerne sker i forlængelse af dagens gadefester og navne som blandt andre Beatrice Eli (SE), TWRK (US), GAIKA (UK) og Waka Flocka Flame (US) har besøgt Rust i den forbindelse.

wakaflockaflame

Waka Flocka Flame Distortion 2016, Foto: Hjalte Gregersen

…..

En tradition blev til

Rust holdte sin første gadefest i sommeren 2007 efter en brand i Rusts garderobe, som lukkede Rust i 9 måneder. To 1000 liters fadølstanke stod til at blive smidt ud, men i stedet blev en gadefest med gratis fadøl stablet på benene i løbet af få dage. Der blev sendt få tekstbeskeder ud dagen før og alle regnede med, at der kom et par hundrede, men der kom flere tusinde og kimen til Rusts gadefester blev lagt. Udover, at det var en stor spontan begivenhed, så var det en moralsk opbakning fra musikmiljøet og naboer om, at Rust skulle genopbygges. Derudover, så bekræftede det, at Rusts særlige ånd kunne rykkes ud af huset og ud på gaden. Det var derfor begyndelsen på en ny tradition for Rust. Efterfølgende var det naturligt at kigge mod DISTORTION, som samme år havde holdt gadefester på Blågårdsgade og Enghaveplads. De efterfølgende år blev gadefesterne udviklet i samarbejde med DISTORTION, Rusts naboer og samarbejdspartnere, så der i dag er tre gadefester om året, hvoraf DISTORTION er den ene.

Distortion 2016, Foto: Hjalte Gregersen

Distortion 2016, Foto: Hjalte Gregersen

RUST X LE FIX STREETPARTY 2016

Videon er lavet af Sebastian Nicolajsen


Comment on this post

NyhedsbrevTidligere Nyheder