Musikkens stemme på Bornholm

Jelved Rosengade

Kulturminister Marianne Jelved og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen har en fælles intension om at finde en vej til at opruste kunst og kultur i yderdistrikterne rundt om i Danmark. (foto: Karen Bendix)

 

Dansk Live afholdte sammen med 12 andre musik- og kunstorganisationer ‘ Musikken i Rosengade’ under Folkemødet på Bornholm.

Journalist Karen Bendix fra MUSIKEREN var på pletten og har skrevet rapportage fra Bornholm, som vi her bringer et uddrag fra (artiklen kan læses i sin helhed på musikeren.dk):

“I tre dage med sol og regn fik kunsten og kulturen en stemme på Bornholm, da DMF sammen med 12 andre musik- og kunstorganisationer afholdte Musikken i Rosengade under Folkemødet.

100 % magenta er en stærk farve, når den popper op i gaderne rundt om i det bornholmske landskab og mellem de douche farver, der præger fiskerlejet Allinge. Musikken i Rosengades plakater, flyers og t-shirts lyste op og fik folk til at gå de 200 meter op ad Rosengade til musikorganisationernes scene.

Her var alt fra kulturpolitiske debatter og fortællinger til brandtaler, fællessang og koncerter. Et godt miks, der fik folk til at blive hængende til langt ud på natten.

….

Musik og kultur til debat
Tre fokuspunkter prægede debatterne i Rosengården. Kunst og kultur i udkantsdanmark, kreativefag i folkeskolen og livemusikken. Med Anders Breinholt som gennemgående vært, blev debatterne alt andet end kedelige.

Som fx debatten mellem filminstruktør Lotte Svendsen og musiker Niels Hausgaard, der fortalte historier fra deres liv i yderområderne – Lotte Svendsens barndom på Bornholm og flugt derfra og Niels Hausgaards liv i det nordjyske, hvor han stadig anses som tilflytter. Og begge kunstneres store undren over og fascination af den lokale kultur mellem menneskene.

De så overlevelsen af kunst og kultur i yderområderne i at unge tager ud og oplever verden, for senere at vende tilbage til deres udgangspunkt, og give noget af deres erfaring videre gennem fx kunsten.

 

At vende tilbage
Kulturminister Marianne Jelved nævnte også betydningen af, at de unge tager ud i landet og verden for at uddanne sig, for at vende tilbage og bosætte sig i deres barndomsregion, hvor de skaber nye fællesskaber, og tilføre lokalområdet ny energi og inspiration.

Hun og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen har i fællesskab lavet en arbejdsgruppe, som skal redegøre for fem punkter, der skal fremme kunsten og kulturen lokalt:

1. børn og unges møde med kultur
2. talentpleje
3. folkeoplysning
4. kulturturisme,
5. hvordan får vi kultur ud i alle dele af landet.

Marianne Jelved opfordrede til at samle alle kræfter fra kunstnere, fagfolk og politikere når rapporten kommer, for at se på, hvordan man kan professionaliserer kunsten, bl.a. ved at bruge de professionelle kunstnere, der bor og lever i lokalområderne. ”Eliten skal være rollemodel for bredden,” sagde hun og vil med regeringen sætte fokus yderområderne og inddrage kunstorganisationerne i et samarbejde.”

 

Læs den fulde rapportage på MUSIKEREN.dk her

 


Comment on this post

NyhedsbrevTidligere Nyheder