Skrald, vakuum og robotter – Til Grej- & arbejdsmiljøseminar i Skanderborg

Arrangementer – 24 januar 2017

Grejforum er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor praktikere fra festivaler og spillesteder mødes og deler deres viden. Dette år bød både på robotter, vakuumtoiletter og andre nyheder og insights fra de som får omgivelserne til at spille på en festival eller et spillested.

Til Grej- og arbejdsmiljøseminar i Skanderborg
95 deltagere fordelt på 18 festivaler og 6 spillesteder har i weekenden d. 20 til 22 januar været med til Grej- og arbejdsmiljøseminar i Skanderborg.

Vidensdeling og netværk var seminarets nøgleord, hvor emner som grej- og materialedeling, sikkerhedsforanstaltninger ved opbevaring af gasflasker, vakuumtoiletter, jordbor, kasseterminaler, landopmåling og pladsoptegning blev vendt.

Det er helt essentielt for at præsentere bedre rammer for sit publikum, at man kan lade sig inspirere af sine kollegaer. Hvilket også var grunden til at så mange samledes i Smukfest lokalerne i Skanderborg. Her blev udvekslet erfaringer med forskellige løsninger på forskellige festival relaterede problemstillinger.

Ingen fest uden skrald
En af de større udfordringer festivalerne står over for er håndteringen af det skrald, som publikum efterlader. Der vil altid være fødevareemballage og ”almindeligt” skrald i forbindelse med festivaler, men inden for den sidste årrække er mængden af efterladt campingudstyr steget markant. Medbragte telte, luftmadrasser og pavilloner bliver ikke bragt med hjem igen, hvilket efterlader festivalerne landet over i nogle meget store udfordringer i håndteringen heraf. Så selvom der med tiden er kommet specialiserede opsamlings- og fejemaskiner til, der kan suge og makulere et mellemstort villatelt uden problemer, så vil der fremadrettet blive kigget nærmere på hvordan man kan ændre publikum- og campingkulturen på festivalerne. Således at hvad der medbringes og bringes med hjem igen.

Fremtiden bringer robotterne med sig
Seminaret var dog også en mulighed for at smugkigge ind i fremtidens festivaltendenser, hvor bl.a. vakuumtoiletter med et minimalt vandforbrug, sammenlignet med konventionelle træk-og-slip toiletter, lader til at være tegne sig for fremtiden.

En anden tendens der blev talt om i Skanderborg er brugen af robotter til optegning af festivalpladsen. Førhen har man manuelt gået rundt og sprayet streger op efter en snor, så byggeholdet kan se hvor hegn, boder, telte, scener og tribuner skal placeres. Denne opgave er nu forsøgt at blive lagt hos små terrængående robotter der automatisk kridter festivalpladsen op.