Rapport fra Eurosonic og YES Group Seminar

Nyheder – 22 januar 2019

Dansk Live lagde i sidste uge vejen forbi Eurosonic Festival (ESNS) for at deltage i en række seminarer og finde inspiration til kommende Dansk Live arrangementer. Her følger en kort opsamling fra dagene i Groningen.

YES Group Seminar

Det primære formål med festivalbesøget, var at deltage i YES Groups sikkerhedsseminar (YES = YOUROPEs Event Safety gruppe; YOUROPE = Europæisk festivalorganisation). Her var der over 2 dage planlagt et tætpakket program, som gav god viden og indsigt. Fx. præsenterede Roskilde Festival og Volume de spændende resultater fra årets kampagne ’Orange Together’, der med stor succes har fået publikum til at tale med hinanden omkring grænseoverskridende adfærd og øget respekt. Som en del af indsatsen har de blandt andet udviklet et dilemmakortspil, som blev meget populært blandt publikum.

Seminaret viste også, at vi i Danmark ikke er de eneste, der har arbejdet på en opdatering af sikkerhedsvejledning. I Frankrig har man netop også revideret deres sikkerhedsvejledning til udendørs koncerter og events, og på baggrund af denne blev der blandt andet diskutere landenes forskellige risikoniveauer samt arbejdet med risikovurdering og udarbejdelse af sikkerhedsplaner.

På anden dagen af seminaret leverede Pete Dalton fra Londons Politi et fremragende oplæg, der gennemgik hvad man som arrangør kan lære og bør være opmærksom på i planlægningen af sin sikkerhed. Baggrunden for dette er de mange anslag, som desværre har ramt Europa siden 2015. Oplægget var en meget detaljeret og informativ gennemgang, der virkelig gav stof til eftertanke.

De to dage bød desuden på relevante indlæg omkring udbredelsen og brugen af droner, eksempler på absurd koncertlovgivning fra Polen, en teknisk gennemgang af de beregninger og forudsætninger der ligger til grund for trafikkontrollen ved større events samt et oplæg om behovet for forståelse og empati i forhold til at styrke dialogen med publikum.

Alt i alt et virkelig godt seminar med stort udbytte.


European Festivals Awards

Fredag aften blev der afholdt European Festivals Award på Oosterport og her hev både Roskilde Festival og Northside flere priser hjem. Roskilde vandt således for Best Line-up og The Health and Safety Innovation Award for Orange Together kampagnen, mens Northside vandt i et stærkt felt for bedste mid-sized festival.

Det var tydeligt, at de danske festivaler har en stor stjerne i det europæiske festivallandskab, og både Northside og Roskilde, var således sammen med Down the Drain og Haven Festival nomineret i flere kategorier.


Konference og festival

Fra selve konference var der spændende input omkring EU's musikpolitiske indsats ’Music Moves Europe, der på musikkens vegne har stærke ambitioner og hvor der tilføres en række midler. Programmet er i sin præliminære fase her i 2018-19, hvor der testes forskellige pilotprojekter, mens det fra 2020-2027 vil være et fuldt finansieret program.

På konferencen blev der også præsenteret nye muligheder for at udnytte teknologien og digitale muligheder som fx storskærme, ansigtsgenkendelse, droner mv. til at styrke publikumssikkerheden ved større events.

Endelig var der naturligvis også tid til at netværke med vores europæiske kollegaer i Live DMA og få et par musikalske oplevelser – blandt andet med irske Fontaines D.C. der gave en glimrende koncert på et pakket Vera. Hold øje med dem!


For yderligere information omkring oplæg mv. kan Michael Folmer Wessman fra Dansk Live sekretariatet kontaktes på michael@dansklive.dk