Med følgegruppen på festivalbesøg

Nyheder – 05 juli 2018

Følgegruppen under Justits- og Kulturministeriet på besøg hos Vilde Vulkaner

Sammen med Rigspolitiet havde Dansk Live onsdag d. 4. juli arrangeret festivalbesøg for den følgegruppe, der under Justits- og Kulturministeriet er nedsat, for at følge sikkerheden på koncertområdet og udvikle vejledningen omkring sikkerhed ved udendørs musikarrangementer mv.

Sikkerhedsvejledningen står i år overfor en større revision, og et festivalbesøg var derfor en kærkommen mulighed for at få indblik i vejledningens virke i praksis. Med på turen var repræsentanter fra Rigspolitiet, Justitsministeriet, Kulturministeriet, Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Arbejdstilsynet, DMI og Dansk Live.

 

198 institutioner og 10.300 feststemte unge

Første stop på turen var Vilde Vulkaner i Vordingborg, hvor festivalleder Frank Willumsen tog imod og bød følgegruppen velkommen. Frank fortalte indledningsvis om festivalen, der til næste år kan fejre 25 års jubilæum, og dens særlige fokus på unge, samt deres organisering og udvikling gennem tiden.

Vilde Vulkaner har i år besøg af 10.300 unge i alderen 7-14, der ud over musik fra fx Lukas Graham, Christoffer og Hugo Helmig kan fornøje sig i et stort tivoli og et legeland med hoppeborge, labyrint, spil, bibliotek, beauty salon, DJ-scene mv. Derudover kan de unge selv prøve kræfter med at stå på den store scene i løbet af dagen – både med egne covernumre eller playback. Det er kun muligt at deltage i festivalen via sin klub, fritidshjem eller SFO og i alt deltager 198 institutioner fra hele landet.

Efter introduktionen til festivalen gennemgik Frank det praktiske samarbejde med myndighederne og de sikkerhedsmæssige udfordringer, som det at lave festival for unge mennesker giver. De har over årene opbygget et godt og tæt samarbejde med myndighederne, men har også oplevet udfordringer, når der fx er kommet nye personer til på centrale poster, som ikke kender festivalen. Jørn Birch fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi fulgte op og kvitterede for det gode samarbejde, og gennemgik arbejdet med sikkerhedsplan, risikovurdering og efterfølgende evaluering.

Efter et par afklarende spørgsmål fra følgegruppen blev der vist rundt på pladsen. Her var især de uniformerede betjente genstand for stor interesse blandt de unge gæster. 

 

Eminem på Orange

Efter Vordingborg gik turen videre til Roskilde Festival, hvor divisionschef Henrik Bondo Nielsen tog imod til en kort rundvisning, der blandt andet gik forbi det interne beredskabskontor. Her fik følgegruppen et indblik i det tekniske setup, der er hjertet i sikkerhedsarbejdet på festivalen. Henrik fortalte blandt andet undervejs, at de forventede at aftenens koncert med Eminem ville være den største koncert på Orange i mange år. De havde derfor valgt at opsætte ekstra skærme ude på pladsen. Afslutningsvis blev det også til et besøg på den samaritterstation, som er etableret på den indre plads.

Alt i alt en spændende og informativ dag der gav følgegruppen et relevant indblik i det arbejde, der pågår med at sikre publikum gode oplevelser på både mindre og større festivaler. 

Dansk Live vil i løbet af året aktivt bidrage til revideringen af sikkerhedsvejledningen, som forventes at udkomme først i det nye år. Har du spørgsmål til dette, kan du kontakte Michael Folmer fra sekretariatet.