Kan vi stramme garnet omkring billethajerne?

Arrangementer – 19 september 2018

På efterårsseminaret i Silkeborg den 4.-6. oktober 2018 sætter Dansk Live fokus på det omfattende videresalg af koncertbilletter, der sælges alt for dyrt på det sekundære marked og sætter forbrugernes sikkerhed overstyr. 

 

Det er ofte med tilfredshed i stemmen, at man som livearrangør kan melde ”udsolgt”. Men den massive interesse for livemusikken i disse år har også en knap så positiv bagside. Når koncertarrangører og festivaler efter kort tid må melde alt udsolgt, starter billethajernes jagt på fans, der er villige til at betale overpriser og gå på kompromis med sikkerheden på det sekundære marked for at få fingre i en billet. 

På det sekundære marked risikerer forbrugerne ikke blot at købe billetter til overpriser, men også at blive fuppet og stå med en billet, der er solgt flere gange. Digitale billetter er lette at kopiere og videresende som PDF-filer med henblik på salg på platforme som dba og Facebook. Gæster kan derfor risikere, at billetten ikke er gyldig i døren, hvis en anden køber af samme billet er kommet i forkøbet. 

De senere år er der tillige kommet flere og flere billetspekulanter på markedet, der omgås reglerne i udnyttelsen af forbrugernes villighed til at få fat i de eftertragtede billetter. Billetter til koncerter og festivaler handles offentligt via store onlineportaler som StubHub og ViaGoGo, der blandt andet er kendt for at bruge vildledende priser til at sælge billetter. 

 

Oprustning til kamp mod billethajer 

Til trods for adskillige politianmeldelser af billetbørsernes ulovlige opførsel er markedet for videresalg af billetter i vækst og omsætningen er enorm. En nylig britisk undersøgelse viste en årlig omsætning for milliarder på det sekundære marked for billetter til musik- og sportsarrangementer i Storbrittanien. 

Herhjemme tegner sig samme bekymrende billede. Derfor tog Forbrugerrådet Tænk sammen med blandt andre Dansk Live i foråret initiativ til en alliance med over 100 danske koncertsteder, festivaler, billetbureauer og eventarrangører om at komme problemet til livs. Alliancen var i kontakt med kultur-, justits- og erhvervsministeren for at stoppe billethajerne, og i starten af september blev der afholdt møde mellem aktører og embedsfolk fra ministerierne.  

 

Secondary ticketing på efterårsseminaret 

Hvad der sidenhen er sket på området, skal vi høre mere om i paneldebatten om ”secondary ticketing” på Dansk Lives efterårsseminar i Silkeborg. I panelet sidder Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk, Ditte Sig Kramer fra VEGA og Jakob Lund fra Ticketmaster, der alle har haft problemerne tæt inde på livet. De vil diskutere, hvad man som livearrangør kan gøre for at undgå, at gæster ender i gabet på en billethaj. Hvilke værktøjer og foranstaltninger findes der – eller burde der findes - så livearrangører kan hjælpe gæster med at verificerer, om at der er tale om en gyldig billet, inden det er for sent? Og hvordan kan man som arrangør hjælpe gæster, når det sker?

Debatten er moderet af Signe Tobiassen, der har beskæftiget sig indgående med emnet i forbindelse med sin uddannelse i Music Management på Rytmisk Musikkonservatorium.