Tilgængelighedsprisen 2017: Gimle hædres for deres skyhøje ambitionsniveau

Nyheder – 27 oktober 2017

Fire danske spillesteder og festivaler blev i dag hyldet for deres målrettede indsatser for at gøre musikalske liveoplevelser mulige og tilgængelige for alle musikelskere. Årets hovedpris på 100.000 gik til spillestedet Gimle i Roskilde, der fremhæves for deres skyhøje ambitionsniveau og deres brede forståelse af tilgængelighed. Prisoverrækkelsen fandt sted til konferencen, Live Music Summit i Den Sorte Diamant, og uddeles af Bevica Fonden.

Tilgængelighedsprisen 2017 blev overrakt og motiveret af den danske sangerinde Nabiha, der også har været en del af juryen, der har voteret blandt de arrangører, der har kandideret til tiltlen. Om hovedprisvinderen siger hun bl.a.: “Vi er vilde med Gimles skyhøje ambitionsniveau og imponerede over deres måde at tænke tilgængelighed på. Gimle tænker lige så meget på den sociale tilgængelighed som på spillestedets fysiske ramme. De gør det mere behageligt for mennesker med både synlige og usynlige handicap at samles om det frie musikalske fællesskab, og det skal belønnes”

Tilgængelighed er mere end de fysiske rammer
På Gimle er glæden over anerkendelsen stor. Spillestedets tilgængelighedsansvarlige Maria Grongstad sætter her et par ord på, hvorfor tilgængelighed er en central værdi på Gimle: ”For os er tilgængelighed meget mere end de fysiske rammer. Vi har et stort fokus på den sociale tilgængelighed igennem kommunikation, attitude og bevidsthed. Alle skal føle, de kan komme på Gimle, møde musikken og være en del af et socialt fællesskab”.

Gimle vinder årets Tilgængelighedspris. Her ses spillestedets tilgængelighedsansvarlige Maria Grongstad, to frivillige fra Gimles bestyrelse, sangerinden Nabiha og Bevica Fondens bestyrelsesformand Torben Svanberg. Foto: Kim Matthäi Leland

Smukfest, STARS og Sølund Musik-Festival på skamlen
Foruden Gimle modtog Smukfest, Sølund Musik-Festival og spillestedet STARS også hæder for deres arbejde mod et mere tilgængeligt livemiljø. Smukfest modtog 50.000 kr. for deres helhjertede attitude, de mange gode tiltag på festivalen og særligt deres blik for, at også de små initiativer tæller. I år kunne man fx. få lappet sin kørestol og få sin medicin på køl. STARS i Vordingborg og Sølund Musik-Festival modtog hver i sær 25.000 kroner. STARS blev fremhævet for at fokusere på kommunikation og formidling af stedets tilgængelighed, mens Sølund Musik-Festival blev fremhævet for deres årelange fokus på at brede musikken ud.

Kontante skulderklap til livebranchen
Men prisfesten stoppede ikke der. Bevica Fondens bestyrelsesformand Torben Svanberg overraskede konferencens gæster ved at sende et skulderklap på 10.000 kr. til hver af de øvrige spillesteder og festivaler, som også havde kandideret til Bevica Fondens Tilgængelighedspris.

”Vi har i Bevica Fonden været rigtig glade for at opleve, at så mange spillesteder og festivaler brænder for at give personer med bevægelseshandicap mulighed for at deltage i livekoncerter, så det vil vi gerne kvittere for, og så håber vi selvfølgelig, at de lykkes med deres ambitioner til inspiration for branchen”, udtaler Torben Svanberg, bestyrelsesformand i Bevica Fonden.

De kontante skulderklap på 10.000 kroner gives til:

  • BETA Amager Bio
  • Forbrændingen i Albertslund
  • Gutter Island Garage Rock Festival
  • Kløften Festival
  • Musikhuzet Bornholm
  • Slagelse Musikhus
  • Spillestedet Stengade
  • Studenterhus Aarhus
  • Tunø Festival

Fra venstre Smukfest, STARS og Sølund Musik-Festival, Nabiha og Torben Svanberg. Foto: Kim Matthäi Leland

Øget tilgængelighed i fremtidens livemiljø Bevica Fonden, Roskilde Festival, Muskelsvindfonden og Sammenslutningen af Unge med Handicap har sammen med Dansk Live gennem i løbet af året og nu med uddeling af Bevica Fondens Tilgængelighedspris arbejdet for udbredelsen af konceptet Volue - Livemusik for alle. 

Volue – Livemusik for alle er et projekt, der arbejder for styrket tilgængelighed til livemusik for mennesker med bevægelseshandicap. Projektet startede i 2014 på initiativ fra Muskelsvindfonden med støtte fra Roskilde Festival og Realdania og med Sammenslutningen af Unge med Handicap som projektleder. Formålet var bl.a. at udvikle en række anbefalinger til spillesteder og festivaler. For at udbrede kendskabet til disse anbefalinger gik Dansk Live i 2016 ind i projektet som projektleder. 

Læs mere om projektet her